15/07/2021

Ε.Ε: Διαδικασία κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για την παραβίαση των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ - Το Ευρωπαικό Δικαστήριο απεφάνθη κατά της Πολωνίας για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας για τον νόμο που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους και κατά της Ουγγαρίας για την δημιουργία «ζωνών ελεύθερων από την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ» με την πρωτοβουλία των τοπικών αρχών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε Βουδαπέστη και Βαρσοβία, πρώτο βήμα μίας διαδικασίας που μπορεί να καταλήξει στην προσαγωγή τους ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι η εισαγωγή πειθαρχικού μηχανισμού στο πλαίσιο της επίμαχης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που εισήγαγε η κυβέρνηση της Πολωνίας παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η θέσπιση του νέου πειθαρχικού οργάνου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας «δεν παρέχει όλες τις εγγυήσεις αμεροληψίας και ανεξαρτησίας και, ειδικότερα, δεν παρέχει εγγύηση για την προστασία του από άμεση ή έμμεση επιρροή της πολωνικής νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας», παραβιάζοντας, κατά συνέπεια, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Το Δικαστήριο της Ε.Ε είχε ήδη προειδοποιήσει την Πολωνία να σταματήσει όλες τις διαδικασίες θέσπισης του πειθαρχικού οργάνου εν όψει της ετυμηγορίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας ανακοίνωσε χθες ότι τα προσωρινά μέτρα που επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο της Ε.Ε για το πειθαρχικό συμβούλιο παραβιάζει το πολωνικό σύνταγμα και κατά συνέπεια, η Πολωνία δεν πρέπει να τα εφαρμόσει. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας παραβιάζει την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι των εθνικών δικαίων. Ευρωπαϊκές πηγές επισημαίνουν ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας θέτει θέμα ντε φάκτο νομικού Polexit, απομακρύνοντας την Πολωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πολωνική αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι η διαδικασία μπορεί εν τέλει να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment