01/07/2021

Πρώην διοικητές της σερβικής μυστικής αστυνομίας καταδικάστηκαν στη Χάγη σε φυλάκιση 12 ετών

Ο Διεθνής Μηχανισμός Ποινικών Δικαστηρίων (MMKS) καταδίκασε πρώην ηγέτες της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας (SDB) της Σερβίας, τους Γιόβιτσα Στάνισιτς και Φράνκο Σίματοβιτς, σε φυλάκιση 12 ετών. Οι κατηγόρίες ήταν για διώξεις, δολοφονίες, απελάσεις και σε αναγκαστική μετακίνηση του μη Σερβικού πληθυσμού στην Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το 1991 έως το 1995. Καταδικάστηκαν για βοήθεια και συνέργεια εγκλημάτων πολέμου στο Μποσάνσκι Σάματς στη Βοσνία-Ερζεγογίνη (Β-Ε) την άνοιξη του 1992.

Είναι η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο στη Χάγη αποδίδει ευθύνη σε Σέρβους αξιωματούχους για βοήθεια και συνέργεια σε ορισμένα εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ωστόσο, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Στάνισιτς και ο Σιμάτοβιτς δεν ήταν μέρος μιας κοινής εγκληματικής επιχείρησης κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Η ετυμηγορία εκδόθηκε από τριμελή δικαστική επιτροπή με επικεφαλής τον δικαστή Μπάρτον Χολ από τις Μπαχάμες. Αυτή η ετυμηγορία εκδόθηκε μετά από την πρωτόδικη διδικασία στην οποία, οι Σιμάτοβιτς και Στάνισιτς αθωώθηκαν το 2013.

Τα εγκλήματα εναντίον του μη Σερβικού πληθυσμού στο Μποσάνσκι Σάματς διαπράχθηκαν από σερβικές δυνάμεις, με τη βοήθεια παραστρατιωτικών σχηματισμών. Η ειδική μονάδα της Σερβίας «Κόκκινες Μπερέδες», υπό τον έλεγχο του Σιμάτοβιτς και του Στάνισιτς, συμμετείχε στα εγκλήματα.

The Hellenic Information Team

Read Also: Senior Serb intelligence officials given prison sentences for war crimes

No comments :

Post a Comment