17/06/2021

Νέα τεχνολογία για νυχτερινή όραση

Ερευνητές από το ANU (Australian National University) ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει σε ανθρώπους να βλέπουν καθαρά στο σκοτάδι, φέρνοντας επανάσταση στη νυχτερινή όραση. Η νέα, πρωτότυπη τεχνολογία,  βασίζεται σε κρυστάλλους νανοκλίμακας, είναι εξαιρετικά ελαφριά, φθηνή και εύκολη στη μαζική παραγωγή, κάτι που την καθιστά προσβάσιμη στους καθημερινούς χρήστες. Αυτή τη στιγμή οι προηγμένες τεχνολογίες infrared imaging απαιτούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να λειτουργήσουν και είναι ακριβές στην παραγωγή. Η νέα τεχνολογία λειτουργεί σε θερμοκρασίες δωματίου.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Ρότσιο Καμάτσο Μοράλες είπε: «Κάναμε το αόρατο ορατό. Η τεχνολογία μας είναι ικανή να μεταμορφώνει το υπέρυθρο φως, κανονικά αόρατο στο ανθρώπινο μάτι, και να το μετατρέπει σε εικόνες που οι άνθρωποι μπορούν να δουν, ακόμα και σε απόσταση. Φτιάξαμε μια πολύ λεπτή ταινία, αποτελούμενη από κρυστάλλους κλίμακας νανομέτρων, εκατοντάδες φορές πιο λεπτές από μια ανθρώπινη τρίχα, που μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας σε γυαλιά και λειτουργεί ως φίλτρο, επιτρέποντάς σας να δείτε στο σκοτάδι της νύχτας».

Ο Ντράγκομιρ Νέσεβ, διευθυντής του ARC Centre for Excellence in Transformative Meta-Optical Systems (TMOS) και καθηγητής Φυσικής στο ANU, είπε πως η νέα τεχνολογία χρησιμοποιούσε μετα-επιφάνειες, ή λεπτές ταινίες, για την χειραγώγηση του φωτός με νέους τρόπους. «Είναι η πρώτη φορά οπουδήποτε στον κόσμο που το υπέρυθρο φως μετατρέπεται επιτυχώς σε ορατές εικόνες σε μια εξαιρετικά λεπτή οθόνη».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Advanced Photonics.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment