07/05/2021

ΗΠΑ: Η Honeywell παρέδωσε ευαίσθητα δεδομένα των F-35 και F-22 στην... Κίνα

Πρωτοφανής διαρροή πληροφοριών έγινε από την αμυντική εταιρεία Honeywell η οποία φέρεται να έχει παραδώσει μη εγκεκριμένα ευαίσθητα δεδομένα για τα F-22, F-35 και τα άρματα μάχης M1A1 Abrams στην Κίνα! Η διαρροή δεν έγινε μόνο στην Κίνα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Θεωρείται βέβαιο πως επωφελήθηκε από αυτή και η Ρωσία.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησαν τόσο το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η λίστα των αεροσκαφών περιελάμβανε τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-22 και F-35, γεγονός που προκάλεσε τρομακτικές αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, λόγω της πρόσβασης των Κινέζων σε απόρρητες πληροφορίες για την τεχνολογία που διαθέτουν. Το όλο ζήτημα προέκυψε έπειτα από μια μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή ευαίσθητων πληροφοριών που αφορούσαν συστήματα τεχνολογίας και ανταλλακτικών διαφόρων αεροσκαφών, πυραύλων, αρμάτων μάχης, γεγονός που παραβίαζε όχι μόνο διατάξεις του νόμου που αφορά τον έλεγχο σε εξαγωγές όπλων (AECA) αλλά και τους κανονισμούς του International Traffic in Arms Regulations.

Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν πολύ σοβαρό για τους Αμερικανούς, καθώς έγινε «διαρροή» πληροφοριών για τα λειτουργικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του τεθωρακισμένου άρματος μάχης M1A1 Abrams, των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και F-22, αλλά και του στρατηγικού βομβαρδιστικού B-1 Lancer σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα. Όπως ήταν φυσικό, κάτι τέτοιο συνεπαγόταν πλήγμα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, κάτι που αρνήθηκε η εταιρεία, ωστόσο οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι η Honeywell θα πληρώσει 13 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια θα διοχετευθούν σε «διορθωτικά μέτρα για συμμόρφωση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι οι παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας έγιναν γνωστές «εθελοντικά» από την ίδια την Honeywell στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάτι που οι Αμερικανοί έλαβαν υπόψη και έτσι δεν προχώρησαν σε περαιτέρω κυρώσεις ή ποινές.

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την υπόθεση αναφέρει πως : «Ο διακανονισμός καταδεικνύει το ρόλο του Υπουργείου στην ενίσχυση και την προστασία της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών δεδομένων και πληροφοριών, από μη εξουσιοδοτημένες εξαγωγές. Η Honeywell αποκάλυψε εθελοντικά στο Τμήμα τις φερόμενες παραβιάσεις που επιλύονται βάσει αυτού του διακανονισμού. Η Honeywell αναγνώρισε επίσης τη σοβαρή φύση των φερόμενων παραβιάσεων».

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στις εθελοντικές εκθέσεις που δημοσίευσε η Honeywell, η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει εξαγωγές χωρίς εξουσιοδότηση, από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, περίπου 71 σχεδίων που εντάσσονταν στο καθεστώς ελέγχου και προστασίας από τους διεθνείς κανονισμούς (ITAR). Δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία αποκάλυψε ένα δεύτερο σύνολο μη εγκεκριμένων εξαγωγών «που ήταν παρόμοια με τις παραβιάσεις που αποκαλύφθηκαν στην πρώτη εθελοντική έκθεση της», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Όλες αυτές οι φερόμενες εξαγωγές είχαν να κάνουν με σχέδια που περιείχαν δεδομένα τεχνικής φύσεων για την κατασκευή τμημάτων ή και ανταλλακτικών που αφορούσαν έναν μεγάλο αριθμό αεροσκαφών και άλλων οχημάτων, όπως άρματα μάχης.

Αυτή είναι η λίστα με μερικά από τα μαχητικά, ελικόπτερα, άλλων ειδών αεροσκάφη, οπλικά συστήματα, οι πληροφορίες των οποίων «έφτασαν» στα χέρια της Κίνας:
  • F-35 Joint Strike Fighter
  • B-1B Lancer Long-Range Strategic Bomber
  • F-22 Raptor
  • C-130
  • A-7H Corsair A
  • A-10
  • Ελικόπτερο Apache Longbow
  • Άρμα μάχης M1A1 Abrams
  • Πύραυλος Tomahawk
  • T55 Turboshaft Engine

https://warnews247.gr/protofanis-diarroi-pliroforion-stis-ipa-i-honeywell-paredose-evaisthita-dedomena-ton-f-35-kai-f-22-stin-kina/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ:https://isxys.blogspot.com/2020/02/hisilicon-backdoor-chips.html
ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: https://isxys.blogspot.com/search?q=%CE%A3%CE%99%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3+%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%97%CE%A3
Η "ΙΣΧΥΣ" ΖΗΤΟΥΣΕ ΜΟΝΟΤΟΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΙΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΤΟΜΩΝ (ΚΙΝΕΖΟΙ, ΚΟΡΕΑΤΕΣ) ΑΠΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΔΟΜΩΝ, ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 10 ΕΤΗ. (ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 10, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ "ΙΣΧΥΣ"). ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΗΡΞΕ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ "ΜΑΓΙΚΩΣ" ΕΠΑΥΕ. ΤΠΤ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ, ΤΠΤ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. ΚΑΘΕ ΣΙΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΕΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΟΥΣΙΩΣ ή ΑΚΟΥΣΙΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ. ΟΣΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ, ΣΥΝΕΧΩΣ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΔΙΑΡΡΟΕΣ.

1 comment :

  1. https://www.naftemporiki.gr/story/1723233/pos-i-krisi-tis-indias-isxuropoiise-ti-thesi-tis-kinas

    ReplyDelete