10/05/2021

Η απήχηση των ιδεών της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ, ΜΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΛΕΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ, ΕΓΡΑΨΕ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: "Μένω άναυδη από τη δυναμική της εφεδρείας του χώρου σας". ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΠΕΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ efsyn ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΕΜΑΣ. Η Ε.Ε ΕΧΕΙ ΠΑΓΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΕΝΕΚΡΙΘΗΣΑΝ ΝΕΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ. ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΥΜΩΝ ΚΑΙ ΗΜΩΝ ΤΩΝ "ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ" ΟΠΩΣ ΗΛΙΘΙΩΔΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ΝΑ ΜΑΣ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ.

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ. Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΣ , ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ Η "ΙΣΧΥΣ" ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΟΤΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ, ΤΟΝ... "ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟ-ΙΠΠΟΤΗ ΚΑΙ ΔΟΚΤΟΡΑ" Νικόλαο Λάο.
  • "Ο Λάος ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ. ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΞ'ΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΠΙΛΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΥΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΥ. Ο ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΠΛΟΣ, ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ. ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΝ Χ.Α ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΟΛΟΣ Ο ΛΟΙΠΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗΘΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΛΗΡΩΣ ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟ" ΜΑΣΩΝΟ Λάο, ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ. "

Ο Λάος ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΕΤΥΧΕ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΛΛΟΙ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ. ΚΑΚΟ ΔΙΟΤΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΩΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΕΤΡΗΣΙΜΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΜΑΣ, ΚΑΛΟ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΡΑ ΔΕΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ.

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΠΩΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΑΝΤΡΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ. ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ, ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ, ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ, ΑΥΤΟΒΟΥΛΟΙ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ, ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΙ. ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ. ΔΙΑΒΑΣΜΑ, ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΥΜΟΣ. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΘΥΜΟ ΣΑΣ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ.

[ΕΠΙΣΗΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΑΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΑ 10%, ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ, ΑΡΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ.]

Τον Σεπτέμβριο του 2021 θα δημοσιευτεί στα ελληνικά και τα αγγλικά, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, η μελέτη «Η κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου στην Ελλάδα: φύλο, ΜΜΕ, Ενοπλες Δυνάμεις, Εκκλησία». Πρόκειται για έργο της ομάδας κοινωνικών μελετών Dissensus. Την επιστημονική ευθύνη έχουν η Ρόζα Βασιλάκη και ο Γιώργος Σουβλής. Τη στατιστική ανάλυση υπογράφει ο Τρύφωνας Λεμοντζόγλου, ενώ μέλη της ομάδας είναι οι Νίκος Αντωνάκος, Ελλη Βουγιούκα, Κατερίνα Δουκαρέλλη, Ανδρομάχη Κουτσουλέντη, Στέφανος Λιακάκος, Αννα Μπιρμπιλοπούλου, Νατάσα Μπραέσα, Μόνικα Ναμία, Βασίλης Νικητάκης, Ραφαήλ Ξένος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ηρώ Τσαρμποπούλου-Φωκιανού, Ελια Ψαρά.

Στη συνέχεια παραθέτονται ορισμένα πρώτα συμπεράσματα:

[...] Η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής τον Οκτώβριο του 2020 ολοκλήρωσε τη διαδικασία απονομιμοποίησής της που είχε αρχίσει σε επίπεδο κοινωνίας κάποια χρόνια πριν. Ολόκληρο σχεδόν το πολιτικό φάσμα, ακόμη και από κόμματα που είχαν διατηρήσει στο παρελθόν ευθείες σχέσεις με στελέχη της Χρυσής Αυγής, επικρότησαν την καταδίκη της.

Η σύγκλιση ολόκληρου του πολιτικού φάσματος εναντίον της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, το λεγόμενο «δημοκρατικό τόξο», η μαζικότητα των διαδηλώσεων, η ομοφωνία των ΜΜΕ, φαινόταν να κατασκευάζουν μια νέα είδους συναίνεση με το αντίθετο πλέον πρόσημο: η κοινωνική ανοχή που έδωσε τη δυνατότητα στη Χρυσή Αυγή να αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα, κατά τη δεκαετία της ελληνικής οικονομικής κρίσης, έδωσε τη θέση της σε μια ευρεία σύγκλιση κατά των πρακτικών της, που χαρακτηρίστηκαν πλέον εγκληματικές.

Ωστόσο, η καταδίκη των αντιλήψεων που προήγαγε δεν έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης και αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την έρευνα γνώμης που αναλύεται παρακάτω. Με άλλα λόγια, θελήσαμε να διαπιστώσουμε εάν τα ιδεολογικά μοτίβα στα οποία στηρίχθηκε η Χρυσή Αυγή και τα οποία σε διαφορετικές εκδοχές υιοθετήθηκαν από όλες τις πολιτικές εκδοχές της ελληνικής Δεξιάς συνέχισαν να υφίστανται μετά το πέρας της δικαστικής της καταδίκης, ποιο ήταν το αποτύπωμα των ιδεών της στις αντιλήψεις του κοινωνικού συνόλου, κατά πόσο ο λόγος της Ακρας Δεξιάς διαπερνά την καθημερινότητα και εμφιλοχωρεί σε στάσεις και απόψεις που σταδιακά κανονικοποιούνται.

[...] Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με την έρευνα γνώμης, οι ερωτήσεις διατυπώθηκαν με βάση θεματικές που μετά από ποιοτική έρευνα και εξέταση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι αποτέλεσαν ζητήματα κεντρικής σημασίας στον ιδεολογικό λόγο εκείνων των πολιτικών μορφωμάτων που διεκδίκησαν μια επιστροφή στην «ελληνικότητα» με όρους «συντηρητισμού».

[...] Το ερωτηματολόγιο εστίασε σε ένα ερευνητικό κενό: στη διερεύνηση της διασποράς ζητημάτων που έχουν αποτελέσει ναυαρχίδες του ακροδεξιού και υπερσυντηρητικού λόγου, είτε αυτός εκφράζεται μέσα από κόμματα, είτε από αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε κοινωνία των πολιτών (π.χ. οργανώσεις, συλλόγους) η οποία δεν έχει πάντοτε και απαραίτητα θετικό ή προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο. Εδώ ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί πως δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι όποιος συμφωνεί με τις επιμέρους δηλώσεις που διατυπώνονται στο ερωτηματολόγιο εμφορείται από ακροδεξιές αντιλήψεις εν συνόλω.

Στόχος μας είναι περισσότερο να διερευνήσουμε τον βαθμό στον οποίο το σύγχρονο «θεματολόγιο» της Ακρας Δεξιάς –που στέκεται απορριπτικά έναντι της κοινωνικής στροφής σε πιο ανεκτικές και συμπεριληπτικές στάσεις, συμπεριφορές και νομοθεσίες και τη βιώνει ως «κρίση αξιών»– έχει διεισδύσει στον καθημερινό λόγο. Με άλλα λόγια, δηλαδή, το πώς αυτές οι ακραίες απόψεις που εκφράζονται αρνητικά, μέσω φοβικότητας και αποκλεισμού, γίνονται «αυτονόητες» και πλαισιώνουν την «κοινή λογική».

[...] Οι ερωτήσεις 1-3 προσκαλούν σε μια αξιολόγηση της Χρυσής Αυγής έτσι ώστε να αποτυπωθεί η γενική εικόνα για τη συγκεκριμένη οργάνωση και τη δράση της στον απόηχο της δικαστικής της καταδίκης. Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως εύρημα αναφορικά με τις συγκεκριμένες ερωτήσεις είναι η συντριπτική απαξίωση της Χρυσής Αυγής από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας πέραν των επιμέρους χαρακτηριστικών του δείγματος: το 84% του γενικού πληθυσμού κρίνει θετικά το αποτέλεσμα της δίκης, το 84,7% θεωρεί ότι η Χρυσή Αυγή ήταν πράγματι εγκληματική οργάνωση, ενώ μόνο ένα ποσοστό 12,40% θεωρεί ότι έκανε και ορισμένα καλά.

Το δείγμα των Σωμάτων Ασφαλείας κινείται σε παρόμοια επίπεδα αναφορικά με τις δύο πρώτες ερωτήσεις (και μάλιστα με μεγαλύτερα ποσοστά από τα αντίστοιχα στον γενικό πληθυσμό) ενώ παρουσιάζει μια αρκετά αξιοσημείωτη απόκλιση σε σχέση με την τρίτη ερώτηση, δίνοντας ένα ποσοστό 27,5% αναφορικά με την αξιολόγηση ότι η Χρυσή Αυγή έκανε και ορισμένα καλά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι αυθόρμητες απαντήσεις περί «των καλών που έκανε η Χρυσή Αυγή».

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «βοηθούσε τον φτωχό κόσμο», «προστάτεψε ανυπεράσπιστους πολίτες», «κατήγγειλε τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή», «εργάστηκε ανιδιοτελώς υπέρ των Ελλήνων», «έδωσε προτεραιότητα στους Ελληνες», «αγώνες κατά της παράνομης μετανάστευσης». Οι δηλώσεις αυτές υποδεικνύουν ότι στον βαθμό που η Χρυσή Αυγή αποτιμάται θετικά από ένα μέρος των Ελλήνων πολιτών, το βασικό της πλεονέκτημα εδράζεται σε αυτό που εκλαμβάνεται ως προτεραιότητα σε εκείνους τους Ελληνες που αισθάνονται παραγκωνισμένοι και απειλημένοι, καθώς και στην πρόσληψη του πολιτικού συστήματος ως βρόμικου, διεφθαρμένου και χωρίς μέριμνα για τους πολίτες.

[...] Ωστόσο, όπως τονίσαμε και παραπάνω, στόχος μας ήταν να προχωρήσουμε πέραν της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και να διερευνήσουμε τη διείσδυση των τρόπων εκλογίκευσης που χαρακτηρίζουν ευρύτερα αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ακροδεξιό τρόπο θέασης της κοινωνικής πραγματικότητας στο κοινωνικό σώμα. Ετσι, οι ερωτήσεις που ακολουθούν εστιάζουν στο ζήτημα της πολιτισμικής ταυτότητας, της θρησκευτικής ταυτότητας, της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας, των αντιλήψεων περί σεξουαλικής ταυτότητας και διαφοράς και των αντιλήψεων περί αντισημιτισμού.

Ετσι, οι ερωτήσεις 4-11 επικεντρώνονται στο ζήτημα της πολιτισμικής ταυτότητας και της πολιτισμικής διαφοράς. Εδώ αρχίζει να διαφαίνεται ότι παρόλη την ομόψυχη καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αντιλήψεις που είναι κεντρικές στο αξιακό σύμπαν της Ακρας Δεξιάς τυγχάνουν σημαντικά μεγαλύτερης αποδοχής.

Το 35% του γενικού πληθυσμού πιστεύει ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι ανώτερος των άλλων, ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 55% στα Σώματα Ασφαλείας και το 47% σε όσους έχουν λάβει μέχρι δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αναφορικά με το αν η Ελλάδα είναι ρατσιστική χώρα, το 49,7% πιστεύει ότι δεν είναι, με το ποσοστό να φτάνει στο 65% στα Σώματα Ασφαλείας και χωρίς μεγάλες αποκλίσεις αναφορικά με τα άλλα γενικά χαρακτηριστικά του δείγματος.

Στην ερώτηση εάν οι ερωτηθέντες αισθάνονται ότι η χώρα κινδυνεύει από πολιτισμική αλλοίωση, το 57,10% του γενικού πληθυσμού απαντά θετικά, με το ποσοστό να φτάνει στο 72,50% στα Σώματα Ασφαλείας και στο 68,80% σε όσους έχουν λάβει μέχρι δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι είναι πάνω από 50%, δηλαδή πλειοψηφικό, σε κάθε υποκατηγορία του δείγματος. Σε σχέση με το εάν τα παιδιά που γεννιούνται από μη Ελληνες γονείς στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξεως του 76,80% του γενικού πληθυσμού τάσσεται υπέρ, με ποσοστό και πάλι σημαντικά μικρότερο στα Σώματα Ασφαλείας -52,50%- που ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση, παραμένει πλειοψηφικό.

Αυτό το εύρημα ίσως σηματοδοτεί μια θετική μεταστροφή σε σχέση με την αντιμετώπιση των μεταναστών δεύτερης γενιάς και τις αντιλήψεις για την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, ένα ποσοστό της τάξεως του 62,60% (με ποσοστά άνω του 50%, δηλαδή πλειοψηφικά, σε κάθε υποκατηγορία που εξετάζεται) και του συντριπτικού ποσοστού της τάξεως του 90% στα Σώματα Ασφάλειας πιστεύει ότι ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα μας είναι υπερβολικά μεγάλος. Επίσης, το 58,50% του γενικού πληθυσμού (και πάλι με ποσοστά άνω του 50%, δηλαδή πλειοψηφικά, σε κάθε υποκατηγορία που εξετάζεται) και το συντριπτικό ποσοστό του 87,50% των Σωμάτων Ασφαλείας και το 71,90% όσων έχουν λάβει μέχρι δευτεροβάθμια εκπαίδευση πιστεύουν ότι η μετανάστευση σχετίζεται με την εγκληματικότητα.

Στην ίδια λογική, ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας φαίνεται να έχει οικειοποιηθεί το απαξιωτικά φορτισμένο λεξιλόγιο της Χρυσής Αυγής, καθώς το 50,10% του γενικού πληθυσμού και το 72,5% των Σωμάτων Ασφαλείας συμφωνεί με τη χρήση ή χρησιμοποιεί τον όρο «λαθρομετανάστης». Αξιοσημείωτο είναι το ότι στη συνείδηση της κοινωνίας φαίνεται να έχει εμπεδωθεί η διαφορά μεταξύ μετανάστη και πρόσφυγα σε ποσοστό 89,50% του γενικού πληθυσμού, χωρίς σημαντικές αποκλίσεις επί των επιμέρους χαρακτηριστικών του δείγματος.

Αυτό που βλέπουμε δηλαδή είναι ότι παρά την ομοψυχία που αφορά την καταδίκη των εγκληματικών ενεργειών της Χρυσής Αυγής, σημαντικό μέρος του πληθυσμού αντιλαμβάνεται την πολιτισμική διαφορά ως απειλή και στέκεται απαξιωτικά απέναντί της (π.χ. ο ελληνικός πολιτισμός είναι ανώτερος, οι μετανάστες συνδέονται με την εγκληματικότητα), χωρίς ωστόσο να θεωρεί απαραίτητα μια τέτοια στάση «ρατσιστική».

https://www.efsyn.gr/politiki/292159_i-apihisi-ton-ideon-tis-akrodexias-stin-ellada

19 comments :

  1. Anonymous10/5/21 21:28

    σε βαθυτατη συγχιση το μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου.ειναι λαθρο αλλα να παρουν ιθαγενεια! τραγικο. οσο για τους τροφιμους απαντουν οτι ειναι εγκληματιες αλλα βοηθουσε και προστατευε το κοσμο! πιασ'τ'αυγο και κουρευτο

    ReplyDelete
  2. Anonymous10/5/21 22:39

    ο αγωνας συνεχιζεται
    πρεπει να φτιαξουμε κινημα
    ο κασιδιαρης δεν μπορει γιατι εχει το στιγμα του χιτλερικου
    ο τζημερος θα μπορουσε διοτι ειναι αντικομουνιστης αντιισλαμιστη,τον φοβαται το σταλινικο κατεστημενο αλλα δεν ειναι εθνικιστης και βαζει συνεχεια αυτογκολ με τις μπουρδες που εκστομιζει κατα καιρους
    κατι αναμεσα σε χρυσαυγη και τζημερο πρεπει να γινει
    ειμαστε το 35% οι εθνικοπατριωτες. παραπανω με τιποτα.φτανουν αυτοι....

    ReplyDelete
  3. Anonymous11/5/21 00:28

    ΕΝΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΕΞΗΣ:
    ΟΤΑΝ Η ΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΤΗΣ "ΙΣΧΥΟΣ" ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΧΟΡΔΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑΣ.

    ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΟΤΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΛΥΣΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ, ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΡΑΓΩΔΩΣ! ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ, ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΕΑ. ΙΔΙΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ, Ο ΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΟΥΡΑΙΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΜΕΧΡΙ ΕΣΧΑΤΩΝ. ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΔΙΤΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η ΔΥΣΗ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΖΟΡΙΚΑ, ΑΦΥΠΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ. ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΤΟΥ ΡΟΘΤΣΙΛΝΤ, ΕΔΩ ΚΑΙ 300 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟ ΕΔΩΣΕ. ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ, ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ (ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΑΝ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ, ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΥΛΕίΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΟΥΛΕΙά) ΚΑΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ (ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ CONTROLLED OPPOSITION). ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΟ ΕΝΑ ΥΠΕΡΚΡΑΤΟΣ, ΣΤΟ ΟΠΟΊΟ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ, ΕΝΩ ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΟΥΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ ΕΝΩ ΘΑ ΜΑΣ ΦΛΟΜΩΝΟΥΝ ΒΙΓΚΑΝ ΧΟΡΤΑ ΜΕ ΟΡΜΟΝΕΣ ΕΚΠΟΥΣΤΕΥΣΗΣ. ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ... ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΣΙΝΩΝ. ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΣΤΗ Β'ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΩΝ (ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ), ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΟΥΡΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ. "JUST A LITTLE HISTORY REPEATED" ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΧΟΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ.

    ReplyDelete
  4. "ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΘΥΜΟ ΣΑΣ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ."

    Αυτό που προτείνεις είναι λίγο επικίνδυνο και θα σου εξηγήσω γιατί. Ο θυμός ως κινητήριος δύναμη,που μεταλλάσσεται όμως συνειδητά σε κάτι άλλο, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος ως καύσιμο και τρόπος διοχετευσης δημιουργικής ενέργειας. Εκ πείρας έχω δει ότι λίγοι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν ο θυμός ως συναίσθημα παραμένει σταθερός/αμετάβλητος και γίνεται χρόνιος μετατρέπεται σε δηλητηριο, δημιουργεί πάρα μα πάρα πολλά προβλήματα μέσα στο φυσικό σώμα με αντίκτυπο στα υπόλοιπα, καταρχήν σβήνει το εσωτερικό Πυρ, μην απατάσθε θεωρώντας ότι η ένταση που προσφέρουν τέτοια συναισθήματα είναι πύρινη ένδειξη, το αντίθετο συμβαίνει, είναι μαύρο πυρ ο θυμός. Το όργανο στο οποίο αποθηκεύεται ο θυμός είναι το ήπαρ. Η δυσλειτουργία του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα από δερματικά μέχρι πεπτικά προβλήματα. Να είστε προσεκτικοί!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΒΡΙΣΚΩ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΑΤ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟ ΣΟΥ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ, (ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ) ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ "ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΥ" ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΚΤΟΝΟΥΜΕΝΟΥ ΘΥΜΟΥ.
      ΕΠΙΠΛΕΟΝ Ο ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΟΥ ΑΦΟΡΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΥΤΥΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.
      Ο ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΘΥΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ "ΚΑΥΣΙΜΟ", ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΜΕΙΝΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟ, ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ.
      ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΩΣ Ο ΘΥΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΥΡ. Ο ΘΥΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΣΙΜΟ ΠΟΥ Ο "ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ" ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΩΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΒΗΣΕΙ Ο "ΚΑΥΣΤΗΡΑΣ" ΚΑΙ ΧΑΘΕΙ ΤΟ "ΠΥΡ". ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΑΡΑΙΝΕΣΗ ΜΟΥ.
      Η ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΟΡΘΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΟΥ, ΛΟΙΠΟΝ , ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕ "ΚΑΤΙ" ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΣ ΕΣΥ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ "ΚΑΥΣΙΜΟ" ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΥΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΧΑΡΕΣ (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ) ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ.

      Delete
    2. Anonymous11/5/21 18:36

      "Η ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΟΡΘΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΟΥ, ΛΟΙΠΟΝ , ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕ "ΚΑΤΙ" ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΣ ΕΣΥ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ "ΚΑΥΣΙΜΟ" ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΥΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΧΑΡΕΣ (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ) ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ."

      μια μολοτοφ στο σπιτι καθε ελλεηνιδας με την ευγενικη χορηγια της ισρ_ιμποτενσι Α.Ε.. ειμαι σιγουρος οτι αυτο θα ηταν αρκετο για να παρουν αναποδες ολοι κ να βγουν να πετσοκοψουν ολα τα αναρχοκουμουνα παρασιτα.. να δεις μετα χαμος που θα γινοταν.. οχι μονο θα επαιρναν φωτια οι ψυχες, αλλα κ ολες οι καταληψεις θα γινονταν φλαμπε


      "Αυτό που προτείνεις είναι λίγο επικίνδυνο και θα σου εξηγήσω γιατί."

      αυτο που προτεινεις ειναι λιγο μονομπαντο κ θα σου εξηγησω γιατι... γιατι οταν βλεπω αγαλματα αγαλλομαι, οταν διαβαζω Ησιοδο ποναει η ψυχη μου, οταν ανεβαινω στο βουνο ηρεμω, οταν γραφω στα εθνικιστικα σαητς χαιρομαι/λολαρω, κ οταν κανω εργα (ας τις πουμε δρασεις, για να μην καρφωθουμε δημοσιως κ εχω ντραβαλα) νιωθω μεγαλη ικανοποιηση... οποτε ο θυμος δεν 24/7 στο κοκκινο κ αρα ο κουρητης εχει δικιο σε αυτο που προτρεπει.. εξαλλου τι σημασια εχει ακομα κ να εχεις δικιο;;; αφου με τον πολεμο που θαρθει μπορει κ να μη ζησω.. η νικη με ενδιαφερει οχι αν θα γερασω κ θα εχω δσερματικα κ πεπτικα προβληματα

      Delete
    3. Anonymous12/5/21 13:02

      Η ΣΟΔΑ ΒΟΗΘΑΕΙ; ΠΙΝΩ ΣΟΔΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΤΙ ΜΕΤΡΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΟΞΙΝΟ ΣΕ ΑΛΚΑΛΙΚΟ.

      Delete
    4. 12/5/21 13:02

      https://isxys.blogspot.com/2013/06/blog-post_50.html

      Delete
  5. Δεν είσαι έτοιμος για να καταλάβεις. Θα αφήσω ένα τελευταίο σχόλιο και θα χαιρετήσω. Δεν μίλησα για εκτόνωση, μίλησα για μετουσίωση, εξευγενισμό, άλλο το ένα άλλο το άλλο. Το να εκτονώνεις απλώς κάτι χαμηλής δόνησης, σε ανακουφίζει προς ώρας και ξαναεπανέρχεται, είναι το ίδιο πράμα με την σεξουαλική ενέργεια. Τα Θεία Πυρά είναι αλκαλικής σύστασης. Ο θυμός, η οργή, ο εκνευρισμός είναι όξινες αναφλέξεις, παράγουν αέριο ολετήρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11/5/21 20:08

      "Δεν είσαι έτοιμος για να καταλάβεις. Θα αφήσω ένα τελευταίο σχόλιο και θα χαιρετήσω."

      ειμαι ομως ετοιμος για να αντιληφθω.. να ξαναρθεις να μας εξηγησεις κ αλλα με λεπτομερειες κ λινκακια, πρωτη φορα τα διαβαζω αυτα.. φανταζομαι οτι εχουν σχεση με την ιπποκρατικη θεωρια των χυμων

      Delete
    2. Anonymous11/5/21 23:16

      με λυσασμενο ιερο μισος με λυσσα παθος φανατισμο και ιερο μενος κατα του εσωτερικου εχθρου του αριστερου του σταλινικου καθεστωτος του σοβιετ του 74,και των 4 "γειτονων"εισβολεων κατακτητων κραταμε τη φλογα αναμμενη...

      Delete
    3. Να ξαναρθώ για να εξηγήσω; Θες πραγματικά απάντηση; Ο ηδονισμός που βιώνεις όταν υποτιμάς και εξευτελίζεις, είναι πιο ισχυρός από οτιδήποτε άλλο, είναι ανίκητος, είναι ενας από τους βασικούς οδηγούς σου κι αυτό δε θα αλλάξει ποτέ. Το ίδιο μοτίβο θα επαναλαμβάνεται αενάως σε κάθε χωρόχρονο. Κανείς δε χρωστάει σε κανέναν τίποτα. Καλή συνέχεια.

      Delete
    4. Α

      ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝΤΕΣ ΣΕ ΣΕΝΑ. ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ "ΧΡΕΟΥΣ", ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΕΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.
      ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ, ΝΟΜΙΖΩ ΣΑΦΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑ, ..."ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕ "ΚΑΤΙ" ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΣ ΕΣΥ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ "ΚΑΥΣΙΜΟ" ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΥΡ"... ΕΠΕΛΕΞΕΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΩΣ ΕΞΗΣ ..."Δεν είσαι έτοιμος για να καταλάβεις" .
      ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΨΗ ΘΕΣ, ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΑΝΤΙΛΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΝΔΗΠΟΤΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΥΦΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΔΙΔΕΙ ΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΑΝΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.

      ΣΕ ΟΤΙ ΜΕ ΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙΣ. ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΑ ΠΩΣ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΟΥ ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΖΟΥΜΕ. ΣΥΝ-ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ , ΕΠΙΣΗΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΠΩΣ " η νικη με ενδιαφερει οχι αν θα γερασω κ θα εχω δερματικα κ πεπτικα προβληματα" .

      ΕΧΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ (ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΕΓΩ ΝΑ ΠΡΟΒΩ ΣΕ "ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΗ" ΠΡΟΣ ΕΣΕΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ) ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) ΜΑΧΗΣ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ , ΠΟΛΕΜΟΥ, ΚΙΝΔΥΝΟΥ. ΕΧΩ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΙΣΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΔΩΣΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΧΡΗΣΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΥΛΗ, ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΩΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΠΑΡΑΙΝΕΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΤΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΤΗ ΕΦΑΡΜΟΖΩΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ (ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΠΑΛΙ, ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΟΡΘΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ).

      ΕΧΩ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΠΩΣ Η ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΑΝ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΩΣ ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΟΒΑΡΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΝΕΡΓΟ ΜΑΧΗΤΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ . Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Η ΧΡΗΣΗ ΤΡΟΦΩΝ , ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ , ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ. ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ. Η ΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤ ΕΜΕ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ.

      ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΞΑΝΤΕΙΤΑΙ ΕΔΩ , ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ , ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ Η ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΟΥ.

      ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

      Delete
    5. Anonymous12/5/21 13:46

      εχεις δικιο εδω μεσα δε γραφουμε απο χρεος, θελουμε κ ερχομαστε.. μονος σου ηρθες, μονος σου ενιωσες την αναγκη να μας εξηγησεις τον κινδυνο αυτου που προτεινουμε.. ουτε ο κουρητης δε σε καταλαβε.. το ερωτημα παραμενει τι προτεινεις;;; λες κατι πολυ ενδιαφερον που δεν εχω διαβασει πουθενα αλλου, δωσε μας υλικο για αναγνωση.. δεν υποτιμω κ δεν ευτελιζω τους παντες.. ουτε αλαθητος ειμαι.. κ ειμαι ανοιχτος στη μαθηση, καθε μερα μαθαινω κ κατι νεο.. ο θυμος κ ο φοβος ειναι κινητηριες δυναμεις του ανθρωπου, του πολιτισμου.. οταν απειλουμαστε ειτε σκοτωνουμε ειτε φευγουμε.. σε τι αλλο θα βασισω την τακτικη μου στον πολεμο που ερχεται;;; οταν ετρεξα στους σχολικους αθλητικους αγωνες, μας εβαλαν να κανουμε προθερμανση πρωτα.. ημουν καλυτερος, νικησα, αλλα η προθερμανση ηταν απαραιτητη.. τι προτείνεις ως "προθερμανση" πριν τη μαχη που ερχεται..

      υγ. το σχολιο Anonymous11/5/21 23:16 δεν ειναι δικο μου

      Delete
  6. Η λύση του προβλήματος λέγεται κάθαρση και επαναλειτουργία της Δικαστικής Εξουσίας. Απόδοση Δικαιοσύνης σε όλες τις βαθμίδες και για όλα τα εγκλήματα. Συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας με καινούργια τούβλα. Τιμωρία απάντων που δεν τήρησαν τον όρκο τους και καθιέρωση νέου εκλογικού συστήματος χωρίς κόμματα. Επαναφορά στις Πατρίδες των απάντων των ξένων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ανάδειξη της αρχαίας φιλοσοφίας και όχι μόνο ώστε η Πατρίδα μας να καταστεί ιερός χώρος για όλη την ανθρωπότητα. Η εναλλακτική λύση είναι επιλέξτε ένα ικανό στρατηγό και δώστε του διορία τριών ετών να φτιάξει το κράτος......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12/5/21 12:02

      "Η λύση του προβλήματος λέγεται κάθαρση"

      απο ποιον;;;

      "και επαναλειτουργία της Δικαστικής Εξουσίας"

      με ποιους κανονες;;;

      "Απόδοση Δικαιοσύνης σε όλες τις βαθμίδες και για όλα τα εγκλήματα."

      δικαιοσυνη οπως τη βλεπουν εξ αριστερων ή οπως τη βλεπουν εκ δεξιων;;;

      "Συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας με καινούργια τούβλα."

      κ οι παροντες τι θα κανουν;;; θα το δεχτουν ετσι απλα κ θα πανε σπιτια τους κ στη φυλακη;;;

      "καθιέρωση νέου εκλογικού συστήματος χωρίς κόμματα"

      κ το κκε τι θα κανει, θα το δεχτει με σκυμμενο το κεφαλι;;; μισο εκατομμυριο συμμοριτες ελεγχουν.. ο κακος χαμος θα γινει, θα καψουν τα παντα

      "Επαναφορά στις Πατρίδες των απάντων των ξένων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων"

      δε φευγουν.. γιατι αρκετοι απαυτους ειναι τζιχατζια.. ηρθαν για ιερο πολεμο, τους καθοδηγει η πιστη

      "Ανάδειξη της αρχαίας φιλοσοφίας και όχι μόνο ώστε η Πατρίδα μας να καταστεί ιερός χώρος για όλη την ανθρωπότητα."

      κ τα δυο ακρα του πολιτικου φασματος ειναι διεθνιστικα... ερευνες λενε οτι πανω απο το 50% του συνολου εχουν διαποτιστει απο αριστεριστικες θολοκουλτουριαρικες αποψεις.. ουτε που θα κλαψουν αν ανατιναχτει ο παρθενωνας απτα αλαχμπαρια.. τα δικαιωματα τους νοιαζουν μονο.. ποσο ποσοστο απο ελληνικα γονιδια εχουν μεσα τους;;; ουτε ημιελληνες δεν ειναι

      "Η εναλλακτική λύση είναι επιλέξτε ένα ικανό στρατηγό και δώστε του διορία τριών ετών να φτιάξει το κράτος"

      εσυ ποιον επιλεγεις;;; για πες...

      ειμαστε σοβαροι τωρα ή απλως λολαρουμε;; ολα αυτα ειναι ευσεβεις ποθοι.. τιποτα απαυτα δε θα γινει, κανενας δε θα μας σωσει.. μας εχουν δεσει χειροποδαρα απο ολες τις πλευρες κ οτι πηγε να γινει εδω και 10 χρονια πατωσε.. η μεταπολιτευση θα κανει τον κυκλο της πριν καταρρευσει.. οποτε την καταλληλη για αυτους στιγμη(δλδ προσεχως) θα γινει ο κακος χαμος με ολα αυτα τα λαθροορκ που μας κουβαλησανε(αθηνα, θεσ/νικη, πατρα, ηρακλειο, λαρισα).. ουτε ιντερνετ δε θα υπαρχει τοτε, τα κινητα θα ειναι αχρηστα (τουλαχιστον εγω αγορασα ενα κ καλο που εχει κ θερμικη καμερα, οποτε δε θα κλαψω τα λεφτα που εδωσα, γιατι αυτο το κινητο ειναι ο μονος υπολογιστης που εχω).. χωρια τις ελλειψεις σε τροφιμα/φαρμακα.. αλλα εμεις το 10-15% θα αντισταθουμε αποκεντρωμενα με οτιδηποτε εχουμε κ ολοι θα μεινουν αναυδοι, γιατι δε θα περιμενουν οτι εχουμε αποθεματα μεσα μας, αλλα εμεις εχουμε κ θα νικησουμε..

      Delete
    2. Anonymous13/5/21 20:42

      στεργιος σμυρλης
      συγγνωμη φιλε δεν θελω να σε προσβαλλω γιατι εισαι πατριωτης, αλλα αυτα ειναι χιλιοειπωμενα αστουλικα-χριστιανουλικα-μεσαιοχωρουλικα πραγματα επιπεδου νηπιαγωγειου...
      αγνοεις βασικες αρχες της πραγματικοτητας γυρω σου...

      Delete
  7. Anonymous12/5/21 12:10

    "Διεθνή ΜΜΕ για δολοφονία στα Γλυκά Νερά: «Η Ελλάδα είναι συνηθισμένη σε δολοφονίες από συμμορίες αλλά αυτό συγκλονίζει»"
    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/esoteriki-asfaleia/985931_dolofonia-sta-glyka-nera-ta-sholia-ton-xenon-mme-gia-tin

    TA ΔΙΕΘΝΗ MME ΕΙΝΑΙ "ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ", ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΥΤΑΝ ΜΙΛΑΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ/ΧΩΡΟΥ.

    ReplyDelete
  8. Anonymous16/5/21 00:56

    Δύο κλασικά παραδείγματα θετικής επίδρασης του θυμού είναι απ' τον μύστη μας Όμηρο. Το ένα για την μνηστηροφονία και το άλλο όταν επανήλθε στη μάχη ο Αχιλλέας μετά τον θάνατο του Πατρόκλου.

    Μήπως και οι δύο αυτές περιπτώσεις δεν συμβαίνουν και σήμερο;
    Η πρώτη είναι πασιφανέστατη πλέον. Για την δεύτερη, δυστυχώς δεν βλέπω πολλούς να οργίζονται για την απώλεια του κλέους της πατρίδας. Κάτι που θα οδηγήσει αυτόν που λύει το άχος, δηλαδή το βάρος που τον κρατά στη γη-ύλη, να γίνει ήρωας.

    Αυτά θα πράτταμε αν είχαμε μεγαλώσει με Ελληνική παιδεία. Παρ' όλα αυτά θέλω να πιστεύω και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί αγνοί εθνικιστές εκεί έξω. Δε γίνεται όλα τα κύτταρα να εκφυλιστούν. Εμείς θα οδηγήσουμε την ανθρωπότητα όταν έλθουν του κύκλου τα γυρίσματα.

    Μίνως

    Υ.Γ. Το όνομα Αχιλλέας σηκώνει τουλάχιστον 7 ετυμολογήσεις. Αυτή είναι η μαγεία της γλώσσας μας.

    ReplyDelete