30/05/2021

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν θέλει την Ελλάδα παραγωγό υδρογονανθράκων ;

Δήλωση Δένδια...«Η Ελλάδα πιστεύει στις [Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας] ΑΠΕ. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεκινήσει να εξορύσσει στο βυθό της θάλασσας της Μεσογείου, προκειμένου να βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο για έναν πολύ απλό λόγο. Χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε και από πλευράς κόστους θα ήταν πολύ πιο ακριβό σε σύγκριση για παράδειγμα με το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας. Οπότε από οικονομικής πλευράς, δεν βλέπω την Ελλάδα να γίνεται πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Και με όλο το σεβασμό, το Αιγαίο για παράδειγμα αποτελεί έναν παράδεισο στη γη. Δε σχεδιάζουμε να μετατραπεί σε Κόλπο του Μεξικού. Κατά συνέπεια η Ελλάδα επιθυμεί να έχει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού. Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πολύ καλές σχέσεις με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».

  • Πρώτον, αν η Ελλάδα πίστευε στις ΑΠΕ θα είχε φροντίσει να διαθέτει εγχώρια παραγωγή των πιο προηγμένων φωτοβολταϊκών και των καλύτερων διεθνώς ανεμογεννητριών. Δεν το έχει κάνει και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα τα εισάγει από τη Γερμανία.
  • Δεύτερον, αν η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεκινήσει έρευνες και εξορύξεις στο βυθό της θάλασσας της Μεσογείου, επειδή χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, ας ρωτήσει τους Ισραηλινούς και τους Αιγύπτιους πως τα κατάφεραν. Προφανώς, μέχρι τότε η Ελλάδα θα εξακολουθεί να βλέπει τον εφιάλτη της αδυναμίας της να ορίσει ολόκληρη την ΑΟΖ της.
  • Τρίτον, στο ζήτημα του κόστους εξόρυξης και τιμής διάθεσης: 1) το κόστος μπορεί να είναι συγκρίσιμο με το αμερικανικό κόστος εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου που πουλάνε στην Ευρώπη. 2) Το φθηνό σαουδαραβικό πετρέλαιο δεν είναι για πάντα. 3) Οι τιμές πετρελαίου ήδη ανεβαίνουν δυναμικά και η παγκόσμια ανάπτυξη όπως δρομολογείται με τον πακτωλό των κεφαλαίων ανάκαμψης από την πανδημία, δεν θα μπορέσει, ούτε για πλάκα, να καλυφθεί από τις ΑΠΕ και από το σαουδαραβικό πετρέλαιο.
  • Τέταρτον, εννοείται ότι το Αιγαίο πρέπει να μείνει παρθένο, αλλά δεν τίθεται θέμα γεωτρήσεων στο Αιγαίο. Για νότια και δυτικά της Κρήτης μιλάμε…

Η απρόσμενη αποποίηση εκ μέρους της Ελλάδας της δυνατότητας εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων προκαλεί εύλογα γεωπολιτικά και πολιτικά ερωτηματικά, που έχουν εθνικό βάρος.
  • Είναι άραγε μια ακόμη υπαναχώρηση έναντι της Άγκυρας που εντάσσεται στην λογική του κατευνασμού με τη λογικά “δεν βγάζουμε εμείς, δεν βγάζετε εσείς”, ή χειρότερα είναι η έναρξη φινλανδοποίησης της χώρας;
  • Είναι μήπως μια ακόμη υποταγή στις προσταγές του Βερολίνου να μετατραπεί η Ελλάδα σε τροφοδότη ενέργειας της γερμανικής βιομηχανίας με ΑΠΕ, τον εξοπλισμό των οποίων θα πληρώσουμε με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης στη γερμανική βιομηχανία; στο πλαίσιο της “αποικίας χρέους” ή του Teacher΄s pet, αν προτιμάτε. Πάντως, όλοι θυμόμαστε το φαραωνικό σχέδιο “ΗΛΙΟΣ” που προωθούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
  • Υπάρχει και η εκδοχή της συμμόρφωσης προς την νέα αμερικάνικη πολιτική στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική που αν μεν είναι συνεννοημένη με σοβαρά ανταλλάγματα μπορεί να έχει κάποιο νόημα. Αν όμως πρόκειται για μαντεψιά και πρόωρη προσαρμογή δεν λέει.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://slpress.gr/politiki/giati-o-mitsotakis-den-thelei-tin-ellada-paragogo-ydrogonanthrakon/

No comments :

Post a Comment