19/04/2021

Γερμανία: Ερευνάται "ουσία" που θα εμποδίζει τον "πολλαπλασιασμό" του SARS-CoV-2 - AstraZeneca: Προσαρμογή του εμβολίου της κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης - Η.Β: Ερευνάται ερευνά μια παραλλαγή του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία

Κοντά στον εντοπισμό δραστικής ουσίας, η οποία θα εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα, θεωρούν ότι βρίσκονται οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ. «Είμαστε ενθουσιασμένοι», δηλώνει ο καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας Ραλφ Βάγκνερ. Σύμφωνα με την Muenchner Merkur, το Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοξικολογίας και Πειραματικής Ιατρικής (ΙΤΕΜ), την νεοφυή επιχείρηση βιοτεχνολογίας «2bind» και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης, αναζητούν τη δραστική ουσία που θα παρέμβει στο έργο της πρωτεΐνης Ν, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Η ερευνητική ομάδα εξετάζει εδώ και καιρό την συγκεκριμένη πρωτεΐνη, ενώ με τη βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάζει εκατομμύρια πιθανές ουσίες και την αποτελεσματικότητά τους.

«Κάποιες δοκιμάστηκαν στο εργαστήριο με επιτυχία. Ελπίζουμε ότι θα λειτουργούν το ίδιο και στις κλινικές δοκιμές», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Γκέρνοτ Λενγκστ, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου απαιτούνται τουλάχιστον πέντε-δέκα χρόνια. «Έχει όμως νόημα να γίνει αυτή η προσπάθεια, καθώς ο ιός ήρθε για να μείνει», επισημαίνει ο ίδιος, ενώ, όπως εξηγεί, η πρωτεΐνη Ν δεν φαίνεται να αλλάζει με τις μεταλλάξεις του βασικού στελέχους. Ήδη η προσπάθεια φέρνει κάποιες επιτυχίες, καθώς, όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας Ραλφ Βάγκνερ, από τις δέκα πρώτες ουσίες που έφθασαν ως υποψήφιες από το εργαστήριο του καθηγητή Λενγκστ, τουλάχιστον τρεις φαίνεται να αναστέλλουν την αναπαραγωγή του ιού στην κυτταρική καλλιέργεια. «Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη δυναμική της συνεργασίας και την πρόοδο των εργασιών και ελπίζουμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στην ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου κατά της Covid-19», δήλωσε ο κ. Βάγκνερ.

“Η εταιρεία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν αρχίσει την προσαρμογή του εμβολίου στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, και θεωρούμε ότι το νέο εμβόλιο θα είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου”, τονίζει η Σάρα Ουόλτερς, η διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca στην Αυστρία, σε σημερινή συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα “Kurier”. Ως προς την μετονομασία του εμβολίου σε Vaxzevria, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας στην Αυστρία αναφέρει ότι η αλλαγή σε ένα μόνιμο εμπορικό όνομα είναι κάτι συνηθισμένο και ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες.

Βρετανοί αξιωματούχοι υγείας ερευνούν ένα παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αρκετά στοιχεία ώστε να το κατατάξουν ως μια ανησυχητική παραλλαγή, δήλωσε σήμερα η Σούζαν Χόπκινς της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (μια υπηρεσία του βρετανικού υπουργείου Υγείας). Μιλώντας στην εκπομπή του BBC, Τhe Andrew Marr Show, η Χόπκινς είπε: “Δεν διαθέτουμε ακόμη αρκετά στοιχεία γι αυτή την παραλλαγή ώστε να μπορέσουμε να διευκρινίσουμε αν πρόκειται για μια ανησυχητική παραλλαγή. Την έχουμε κατατάξει ως παραλλαγή προς διερεύνηση”. “Για να την ανεβάσουμε σε κατηγορία θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι αυξημένης μεταδοτικότητας, αυξημένης βαρύτητας, ότι δεν την πιάνουν τα εμβόλια και απλά δεν τα ξέρουμε ακόμη αυτά, αλλά εξετάζουμε όλα τα δεδομένα σε καθημερινή βάση”. Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας λέει ότι έχει εντοπίσει 77 κρούσματα της παραλλαγής αυτής στην Βρετανία.

Το Ισραήλ έχει καταγράψει οκτώ κρούσματα με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και πιστεύει ότι το εμβόλιο Pfizer / BioNTech είναι τουλάχιστον εν μέρει αποτελεσματικό εναντίον του, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος υγείας την Τρίτη. Τα πρώτα επτά κρούσματα της ινδικής παραλλαγής εντοπίστηκαν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα μεταξύ ατόμων που έφτασαν από το εξωτερικό και από τότε έχουν υποβληθεί σε τεστ, ανέφερε το Υπουργείο Υγείας. «Η εντύπωση είναι ότι το εμβόλιο Pfizer έχει αποτελεσματικότητα εναντίον της μετάλλαξης, αν και μειωμένη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, Hezi Levy, στο δημόσιο ραδιόφωνο του Kan, λέγοντας ότι ο αριθμός των περιπτώσεων της παραλλαγής στο Ισραήλ ήταν τώρα οκτώ. Το υπουργείο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα σχετικά με την ινδική παραλλαγή. Το Ισραήλ, του οποίου ο πληθυσμός είναι 9,3 εκατομμύρια, έχει εμβολιάσει πλήρως περίπου το 81% των πολιτών ή των κατοίκων ηλικίας άνω των 16 ετών..

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment