09/04/2021

Η.Π.Α: Ο Μπάιντεν παρουσίασε μέτρα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής - Στο Τενεσί οι νόμιμοι κάτοχοι όπλων θα μπορούν και να οπλοφορούν («open carry») χωρίς ειδική άδεια.

Ο Μπάιντεν ζήτησε να απαγορευτεί η κατοχή τυφεκίων εφόδου από ιδιώτες, αλλά και οι γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης καλείται επίσης να πατάξει την κατοχή των αυτοσχέδιων «όπλων φαντασμάτων» (που δεν έχουν σειριακούς αριθμούς) και τη μετατροπή των πιστολιών σε τουφέκια. Ο Μπάιντεν είπε ότι θα ζητήσει επίσης από την Υπηρεσία Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών να δώσει στη δημοσιότητα μια ετήσια έκθεση για το λαθρεμπόριο όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα καταστεί επίσης ευκολότερο για τις Πολιτείες να υιοθετούν νόμους με τους οποίους θα επισημαίνονται οι θεωρούμενοι ως επικίνδυνοι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους όπλα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν δεν είναι νομοθετικά και δεν καλύπτουν όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στο Κογκρέσο ώστε να ληφθούν πιο επιθετικά μέτρα. Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα μέτρα που εισηγείται δεν παραβιάζει τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος, η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της οπλοκατοχής, εγγυάται το δικαίωμά τους να φέρουν όπλα.

Από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, 31 γενικά επιτρέπουν την οπλοφορία («open carry») σε δημόσιους χώρους χωρίς άδεια, αν και απαγορεύεται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στην καθεμία. Το Τενεσί προστέθηκε στις πολλές αμερικανικές πολιτείες όπου οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να οπλοφορούν χωρίς ειδική άδεια, αφού ο κυβερνήτης Μπιλ Λι υπέγραψε νομοσχέδιο που θα το επιτρέπει. Με βάση τον νέο νόμο ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, οι πολίτες άνω των 21 ετών που έχουν νόμιμα στην κατοχή τους όπλα θα επιτρέπεται να τα φέρουν δημόσια («open carry») χωρίς να χρειάζονται άλλη άδεια.

Η National Rifle Association είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ αυτού νόμου ωστόσο οι υπηρεσίες επιβολής της τάξης στο Τενεσί πρόβαλαν αντίσταση, προειδοποιώντας πως υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε αύξηση των εγκλημάτων με τη χρήση πυροβόλων όπλων και να εκθέσει αστυνομικούς σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment