24/03/2021

"De facto" φινλανδοποίηση...

Η ελληνική “διαγωγή” είναι αυτή που μπορεί να κρίνει όχι μόνον το μέλλον των Βαλκανίων αλλά και της ίδιας της Ευρώπης και της ταυτότητάς της. Βαρύ επομένως το καθήκον για τις εγχώριες ηγετικές ελίτ που θα προτιμούσαν ευκολότερες αποστολές. Κατά συνέπεια, είναι δελεαστική ακόμη και η διολίσθηση στην οικειοθελή φινλανδοποίηση, αν και ο όρος είναι μάλλον υπερβολικά γενναιόδωρος σε σχέση με αυτό που η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλει τελικώς στην Ελλάδα. Ακόμη κι όταν αυτή η τάση φινλανδοποίησης δεν διατυπώνεται ευθαρσώς, όπως το διατύπωσε προσφάτως Έλληνας καθηγητής, επηρεάζει συμπεριφορές και επιλογές. Και βέβαια δίνει το σήμα στον επιτιθέμενο να γίνει ακόμη πιο απαιτητικός.

Το κεντρικό σημείο της αναφοράς μας δεν είναι το φοβικό σύνδρομο. Επ’ αυτού πολλοί γράφουν επί δεκαετίες και η επικράτηση και μόνον του όρου, αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι περιγράφει μια πραγματικότητα: την ψυχολογική εξάρτηση της ελληνικής ελίτ από την Τουρκία. Μια φοβία η οποία δεν αφορά την αδυναμία της χώρας να αντιδράσει οργανωμένα και να αποτρέψει την επίτευξη των στόχων του αντιπάλου, αλλά τους στόχους της ελληνικής ελίτ.

Όταν ένα πολιτικό σύστημα τελεί υπό έλεγχο, είναι έως και λογικό οτιδήποτε απειλεί να αμφισβητήσει αυτό τον έλεγχο, να αντιμετωπίζεται εχθρικά. Ο έλεγχος αυτός έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα οικονομικών συμφερόντων, από τα οποία επωφελείται το εγχώριο κατεστημένο. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός και ειδικά το ενδεχόμενο κλιμάκωσής του επί το θερμότερο, συνιστά, λοιπόν, απειλή γι’ αυτά τα συμφέροντα. Εξ ου και η τάση κατευνασμού της Άγκυρας.

Αυτό σημαίνει, όμως, προσαρμογή του απειλούμενου στη βούληση του απειλούντος με στόχο την προάσπιση των κεκτημένων (τύποις ανεξάρτητο “μαγαζί” η Ελλάς). Στον αντίποδα είναι η στρατηγική αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Φαίνεται ότι στην Ελλάδα μπορούν οι πάντες σχεδόν να μιλούν και να επιχειρηματολογούν υπέρ της ανάγκης αποτροπής, αλλά η συμπεριφορά των εγχώριων ελίτ αποδεικνύει ότι ψυχολογικά η φινλανδοποίηση έχει ήδη συντελεστεί.

Εφόσον βασικός παράγοντας για όσα σκέφτεται και πράττει η Ελλάδα είναι η Τουρκία, αυτή η ψυχολογική εξάρτηση αποτελεί de facto φινλανδοποίηση. Για την επισημοποίησή της λείπει μόνο μια στρατιωτική ήττα, έστω και μικρή, ώστε να διευκολύνει την παράδοση όσων απαιτεί η Άγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι και το ιδανικό σενάριο για την Άγκυρα, η οποία ακολουθεί πιστά τη στρατηγική “να κερδίσεις τον πόλεμο δίχως μάχη“!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ: https://www.defence-point.gr/news/prosarmogi-i-antistasi-stin-toyrkia-giati-ellada-kai-kypros-einai-i-quot-kokkini-grammi-quot-erntogan

1 comment :

  1. Anonymous24/3/21 17:01

    "Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε να χαιρετίσει τον Ρώσο πρωθυπουργό - Έδωσε αγκώνα αντί για χέρι"
    https://www.youtube.com/watch?v=8LqlnMkgews

    ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗΣ.
    Ο ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΗΔΗ ΧΤΥΠΗΣΕ HIGH SCORE ΣΤΟ SOCIAL CREDIT SYSTEM ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΛΑΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΛΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ/ΤΑΞΙΔΙΑ/ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ (FLAG) ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ!

    ReplyDelete