09/03/2021

"Συμφωνία" για το επίμαχο οικόπεδο με την Αίγυπτο...

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: "ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ" ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΛΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.
ΠΑΝΤΩΣ ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΚΥΝΕΡΝΗΣΗ. ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ, ΑΡΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΟΖ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ή ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ.
ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ.

Σε συμφωνία επίλυσης της επιπλοκής που δημιουργούσε το αιγυπτιακό οικόπεδο που άγγιζε τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας κατέληξαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάιρο, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς. Οι κ. Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι συνομίλησαν περίπου 10 λεπτά για το ζήτημα του οικοπέδου EGY-MED-18, το οποίο προκηρύχθηκε από το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου και χωριζόταν από τον 28ο μεσημβρινό, ανατολικά του οποίου ακολουθούνταν τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή έχει κατατεθεί από την Αγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019. Από την ελληνική πλευρά μεταδίδεται ότι οι Αιγύπτιοι συμφώνησαν να αλλάξουν τις συντεταγμένες ώστε το οικόπεδο EGY-MED-18 να σταματάει στον 28ο μεσημβρινό και να μην εκτείνεται ανατολικότερα. Μια δεύτερη λύση θα μπορούσε να είναι η απόσυρση ή η μη προκήρυξη του εν λόγω οικοπέδου. Τονίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί πολλές και εκτενείς συζητήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, δίχως απολύτως καμία υποχώρηση εκ μέρους των Αιγυπτίων. Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φανεί πώς θα υλοποιηθεί αυτή η επί της αρχής πολιτική συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ: https://www.kathimerini.gr/politics/561289000/symfonia-gia-to-epimacho-oikopedo-me-tin-aigypto/

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών στο Κάιρο τονίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Σχετικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας, χαρακτηρίστηκαν ως παραπληροφόρηση. Το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου εξέδωσε νέα προκήρυξη οικοπέδων, στην οποία έχει αφαιρεθεί η προκήρυξη που είχε γίνει για οικόπεδο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών στη χθεσινή του δήλωση από τη Λάρνακα, η εν λόγω τροποποίηση είναι ένα τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά, το ζήτημα που είχε προκύψει τις προηγούμενες ημέρες θεωρείται λήξαν. Επίσης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding).

ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΟ: Ο νέος χάρτης μετά τη συμφωνία για το οικόπεδο

5 comments :

  1. Anonymous9/3/21 11:00

    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ
    - "ΓΚΑΡΣΟΝ, ΠΙΑΣΕ ΚΙ ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ"

    ReplyDelete
  2. Anonymous9/3/21 18:06

    Μέχρι στιγμής , ο «διορθωμένος» χάρτης φαίνεται να έχει δοθεί στην Ελληνική πλευρά, αλλά επισήμως στο Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου την ανάρτηση του δεν την έχει κάνει στους ιστότοπους του, ούτε η εταιρεία, ούτε στο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου μέχρι αυτή την ώρα , βρήκαμε κάτι σχετικό. Προφανώς όμως η Ελληνική πλευρά δεν θα διακινδύνευε μια τέτοια σχεδόν επίσημη «διαρροή» , άρα κατά 99% ας θεωρήσουμε ότι έτσι είναι και η διόρθωση έγινε. Κοιτώντας προσεκτικά όμως την «διόρθωση» που ας την πάρουμε ως την εκδοχή που θα επικρατήσει , ανακαλύψαμε κάτι άλλο , με την βοήθεια ενός κορυφαίου έλληνα γεωδαίτη , στον οποίο απευθυνθήκαμε και μας προκύπτει εξίσου σοβαρό θέμα, αν ενδεχομένως ο χάρτης που διορθώθηκε, παραμείνει ως έχει :

    Διόρθωση στα Ανατολικά, αλλά το «τριγωνάκι» στα Δυτικά επί της Ελληνικής ΑΟΖ;
    https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1608374/to-turi-to-eidame-tin-endehomeni-faka-stin-aoz-me-tin-aigupto/

    ReplyDelete
  3. Anonymous11/3/21 02:35

    "ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΒΙΟ."

    https://www.youtube.com/watch?v=RmBLkDqUqQU&t=36s

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΔΕΙ, ΠΕΡΙ "ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΘΥΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ.
      ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ. Ο ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ , ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΙΝΕΣ.

      ΕΠΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΩΣ ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΗΔΗ ΚΑΜΠΟΣΟΙ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ.

      ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΕΩΡΩ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ..."ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ" ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ , ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
      ΕΠΙΣΗΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΧΑΘΕΙ Η ΑΟΖ ΣΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΛΑΔΟΞΕΡΑ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΩΣ ΑΝ ΑΥΤΗ Η "ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ" ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΗ ΠΑΡΑΔΩΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ.

      Delete
  4. Anonymous11/3/21 03:04

    https://attikanea.info/%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%b7%cf%81%ce%ad%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b5/

    ReplyDelete