25/02/2021

Αρμενία: Για πραξικόπημα μιλάει ο πρωθυπουργός - Ο Πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει την παραίτηση του αρχηγού ΓΕΣ

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε ότι εκτυλίσσεται απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Nωρίτερα aναφερόταν ότι οι ένοπλες δυνάμεις απαίτησαν την παραίτησή του ιδίου και σύσσωμης της κυβέρνησής του, κατά την ίδια πηγή. Ο Πασινιάν έπαυσε τον αρχηγό του γενικού επιτελείου τω αρμενικών ενόπλων δυνάμεων, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, αφού προηγουμένως είχε καταγγείλει την εκδήλωση απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του ιδίου και της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση με την οποία ο στρατός τον καλούσε να παραιτηθεί.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας βρίσκεται αντιμέτωπος με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και εκκλήσεις να παραιτηθεί, κατηγορούμενος από τους επικριτές του για καταστροφική διαχείριση της σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν με διακύβευμα το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Νικόλ Πασινιάν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησης. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός έχει καλέσει σήμερα τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στο Γερεβάν και θα απευθυνθεί με livestream στο έθνος μέσω του Facebook. Δεν έχει γίνει σαφές αν ο στρατός προτίθεται να χρησιμοποιήσει βία για να υποστηρίξει την ανακοίνωση με την οποία ζητεί την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι η κατάσταση στην χώρα του είναι «τεταμένη αλλά διαχειρίσιμη». Την δήλωση έκανε μέσω τηλεβόα, επικεφαλής πορείας εκατοντάδων υποστηρικτών του στην πρωτεύουσα Γερεβάν, την ώρα που η αντιπολίτευση τον καλεί να εκμεταλλευθεί την τελευταία του ευκαιρία να παραιτηθεί και να σώσει την χώρα από τον «εμφύλιο πόλεμο». «Η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν συγκρούσεις, "η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη", είπε. Ο Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε στην συνέχεια την παύση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Ονίκ Γκασπαριάν.

Χθες, ο Νικόλ Πασινιάν είχε παύσει τον αναπληρωτή του αρχηγού του στρατιωτικού επιτελείου Τιγκράν Χατσατριάν, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του επιτελείου με την έκδοση της ανακοίνωσης με την οποία τον κάλεσε να παραιτηθεί, διότι «δεν είναι πλέον σε θέση να λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται» και στην οποία ο Πασινιάν κατηγορείται για επιθέσεις «που σκοπεύουν στην απαξίωση των ενόπλων δυνάμεων». Αιτία για την παύση του αναπληρωτή αρχηγού του γενικού επιτελείου ήταν δηλώσεις του τελευταίου στον Τύπο με τις οποίες έθεσε σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Iskander κατά την διάρκεια του πολέμου του Καραμπάχ.

«Θεωρώ ότι η ανακοίνωση του γενικού επιτελείου αποτελεί απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Καλώ όλους του υποστηρικτές μας να συγκεντρωθούν στην πλατεία της Δημοκρατίας » στο Γερεβάν, έγραψε στην σελίδα του στο Facebook ο πρωθυπουργός της Αρμενίας. Την ίδια πρόσκληση απηύθυνε και η αντιπολίτευση. «Πασινιάν, πρωθυπουργός», φώναζαν οι υποστηρικτές του στους δρόμους του Γερεβάν. «Πασινιάν, προδότης», αντέτειναν οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης όταν οι δύο πορείες διασταυρώθηκαν.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να εκμεταλλευθεί την «τελευταία του ευκαιρία» να αποχωρήσει από την εξουσία χωρίς βία και να αποφευχθεί ένας «εμφύλιος πόλεμος». «Καλούμε τον Νικόλ Πασινιάν να μην οδηγήσει την χώρα προς τον εμφύλιο πόλεμο και την αιματοχυσία. Ο Πασινιάν έχει μία τελευταία ευκαιρία να αποχωρήσει χωρίς ταραχές», δήλωσε το κόμμα Ευημερούσα Αρμενία.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε «ανησυχία» για την κατάσταση στην Αρμενία, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και επεσήμανε ότι η κρίση αποτελεί «εσωτερική υπόθεση» της χώρας.

ΑΜΠΕ

Στις 25 Φεβρουαρίου, οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ζητούν την παραίτηση του Πασινιάν. Ο πρωθυπουργός το εξέλαβε αυτό ως απόπειρα πραξικοπήματος, καλώντας τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους με διαμαρτυρίες, και τον Γκασπαριάν να αποχωρήσει από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν δεν υπέγραψε διάταγμα για την παραίτηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Ονίκ Γκασπαριάν, του οποίου η παραίτηση ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν. Αυτό ανακοινώθηκε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου του Προέδρου της Αρμενίας.

"Το σχέδιο διατάγματος μελετήθηκε από δικηγόρους και εμπειρογνώμονες, ως αποτέλεσμα του οποίου αποφασίστηκε ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Ο Πρόεδρος της Αρμενίας, στο πλαίσιο των συνταγματικών του εξουσιών, επέστρεψε το σχέδιο διατάγματος με αντιρρήσεις. Ο Πρόεδρος δεν υποστηρίζει καμία πολιτική δύναμη και λαμβάνει αποφάσεις, καθοδηγούμενες αποκλειστικά από εθνικά συμφέροντα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο στρατός πρέπει να παραμείνει ουδέτερος σε πολιτικά θέματα. Είναι προφανές ότι σε σχέση με τον πόλεμο, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων χρειάζεται περισσότερο από ποτέ καθολική υποστήριξη και προσοχή. Η λύση των προβλημάτων του προσωπικού του στρατού αποτελεί προτεραιότητα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμεληθεί".

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment