23/11/2020

Λιβύη: Η.Β, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία απειλούν με κυρώσεις όσους εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο, αλλά όχι τους τούρκους που μόνον αυτοί τον εμποδίζουν.

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Ο διάλογος έχει στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά η Τουρκία σαμποτάρει την διαδικασία.

Λίβυοι αντιπρόσωποι αρμόδιοι να ορίσουν μια ενωμένη εκτελεστική αρχή αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης μετά την πρώτη τους συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου στην Τύνιδα, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2024, αλλά όχι στα ονόματα των μελών της μεταβατικής κυβέρνησης. Οι αντιπρόσωποι πρέπει να ορίσουν έναν επικεφαλής κυβέρνησης και τα τρία μέλη ενός προεδρικού συμβουλίου που θα ασκούν την εκτελεστική εξουσία και θα αναλάβουν τα ηνία από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις που υπάρχουν στη Λιβύη.

Η υπηρεσιακή απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη Στέφανι Ουίλιαμς είχε προειδοποιήσει τότε όσους ανήκουν καθεστηκυία τάξη που ανησυχούν πάνω απ΄όλα “να διατηρήσουν τα προνόμοιά τους”. “Η διεθνή κοινότητα έχει εργαλεία στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει όλους όσοι εμποδίζουν, περιλαμβανομένη με την επιβολή κυρώσεων”.

“Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα εναντίον όσων εμποδίζουν το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου και τις άλλες οδούς της διαδικασίας του Βερολίνου, καθώς και εκείνους που εξακολουθούν να λεηλατούν τους κρατικούς πόρους ή που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή. Καλούμε όλες τις διεθνείς και λιβυκές πλευρές να απέχουν από οποιαδήποτε παράλληλη και μη συντονισμένη πρωτοβουλία, η οποία κινδυνεύει να υπονομεύσει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΗΕ. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και οικειοποίησης από τους Λίβυους του πολιτικού μέλλοντος της χώρας τους”, ανέφεραν οι τέσσερις χώρες σε κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παρίσι.

ΑΜΠΕ

«Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί ελέγχου του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη είναι αστείοι, σχολιάζει η εφημερίδα taz και παρατηρεί: «Όταν το πλήρωμα της γερμανικής φρεγάτας Hamburg θέλησε να ελέγξει ύποπτο τουρκικό πλοίο, η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε και ο έλεγχος σταμάτησε πριν καν αρχίσει. Δεν είναι μόνο όμως το γεγονός ότι η χώρα, στην οποία ανήκει το πλοίο, πρέπει να συναινέσει στον έλεγχο, αλλά και το ότι το μεγαλύτερο μέρος των όπλων για τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη δεν μεταφέρεται καν από τη θάλασσα.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις των Σαράντζ και Χαφτάρ συμφώνησαν χωρίς μεσολάβηση της ΕΕ σε εκεχειρία και μια νέα πολιτική αρχή. Δεν αποκλείεται ο ανεφοδιασμός με τουρκικά όπλα να καταστεί περιττός όταν οι δύο πλευρές υπογράψουν συμφωνία ειρήνευσης, μετά την οποία μισθοφόροι και κάθε λογής υποκινητές θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη το ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι δυσαρεστημένος με τις εξελίξεις, διότι αισθάνεται ότι δεν αποζημιώθηκε για τη στήριξή του στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Σε γενικές γραμμές όμως η επιθετική εξωτερική πολιτική του ωφέλησε τον Τούρκο πρόεδρο. Στον πόλεμο για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναδείχθηκε νικητής ο σύμμαχός του πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και στη Συρία η Τουρκία προσπαθεί επιτυχώς να προσαρτήσει εδάφη που έχουν καταλάβει τουρκικές δυνάμεις».

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment