13/09/2020

Μητσοτάκης: "ανάγκη να αναπτύξουν δεξιότητες οι νεοσύλλεκτοι που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά το στρατό."

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΙ ΘΗΤΕΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ.
Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΟΥΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΕΝΙΚΑ. ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑ ΠΛΗΘΟΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΩΝ ΘΗΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΛΑΘΡΟΟΡΚΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ, ΑΣΧΕΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΑΚΟΜΗ ΤΡΙΩΝ ή ΟΣΩΝ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΗΝΩΝ.
ΑΣ ΤΟ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΕΧΕΙ ΤΡΙΓΥΡΩ ΤΟΥ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΞ/ΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΟΠΛΩΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ... ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ  ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΑΥΤΗ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΩΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΟΠΛΙΤΕΣ-ΠΟΛΙΤΕΣ.
ΑΦΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ Κ.Ε.Ν ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΟΣ, ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΖΙΚΟΥ.

«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτύξουν δεξιότητες οι νεοσύλλεκτοι που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά το στρατό. Τόνισε ότι θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα εξεταστεί το θέμα, που πρέπει πρώτα να ζυγιστεί γιατί δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, και αφορά την υποχρεωτική στράτευση στα 18. «Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

AΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Μόρφωση και …. «παραμόρφωση» των στρατιωτικών

5 comments :

  1. Anonymous13/9/20 17:55

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    (ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ)

    https://isxys.blogspot.com/2020/09/blog-post_45.html#comment-form

    ReplyDelete
  2. Anonymous13/9/20 20:28

    "ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.": ΣΩΣΤΟΤΑΤΟΣ!!!
    Αντίθετα τώρα μαθαίνουν: Σερβίρισμα, Καθάρισμα καμένων & γκρεμισμένων, Κτίσιμο hotspot, καθάρισμα hotspot, φύλαξη hotspot, αποκομιδή μπάζων, αποκομιδή σκουπιδιών, μαγείρεμα...
    Γιατί δεν διευκρινίζει τι θα είναι οι νέες "δεξιότητες";
    Μήπως μανικιούρ - πεντικιούρ - χαλάουα;
    Μήπως babysitting στα παιδιά των λαθρό;
    Στέλνουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να "φιλοξενήσουν" λαθραίους! Τα "ανήλικα" που έφυγαν με αεροπλάνο είχαν πάνω τους του κόσμου τα όπλα και τους έψαξαν γιατί έμπαιναν σε αεροπλάνο! Στα καράβια δεν τους ψάχνουν!!!
    Δεν υπάρχουν λόγια, τά έχω χάσει...
    Α.Α.

    ReplyDelete
  3. Anonymous14/9/20 21:06

    τι περιμενες να πει ο τυπος;! αυτος ελεγε περσι απο το να εισαι ανεργος καλυτερα να φυγεις στο εξωτερικο!
    μονο για τα λαθρο ενδιαφερεται γιατι εχει μαιντανο η μπιζνα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΚΣΤΟΜΙΣΕ , ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΚΣΤΟΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ.
      ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΟΙ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ (ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ) ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ, ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ
      ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΩΣ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΚΟΛΕΓΙΟ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ

      Delete
  4. Anonymous17/9/20 10:42

    Οι ειδικοί (στρατιωτικοί και μη) είναι απολύτως βέβαιοι πως η αύξησή της στους 12 μήνες θα προσδώσει αρκετόν αριθμό στρατευσίμων ετησίως, ώστε οι μονάδες να επανδρωθούν σε αξιοπρεπή βαθμό. Το ερώτημα είναι αν η χρονική αύξηση της θητείας χωρίς ταυτόχρονη βελτίωσή της σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, θα προσδώσει ουσιαστικό όφελος στη μαχητική αξία του στρατεύματος. Η αναφορά του Πρωθυπουργού για ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων των οπλιτών κατά την διάρκεια της θητείας τους, παραπέμπει σε οργανισμό τύπου ΟΑΕΔ ή σε ΙΕΚ και οπωσδήποτε όχι σε στράτευμα. Το χρονικό διάστημα των 12 μηνών, είναι οριακά επαρκές για έναν πολίτη του 21ου αιώνα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) να μετατραπεί σε μαχητή, που αν μη τι άλλο δε θα σκοτωθεί μόνος του με το υπηρεσιακό του όπλο. Πόσο μάλλον να μετατραπεί σε αξιόπιστο εργαλείο πολέμου…

    Αν δε, καθιερωθεί η θητεία στα 18 έτη, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη. Ο στρατός θα έχει να διαχειρισθεί ένα τσούρμο κακομαθημένων και καλομαθημένων κανακάρηδων, που τα απαλά τους πατουσάκια θα δυσανασχετούν εκτός των παπουτσιών Camper και των Havaianas που έχουν συνηθίσει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οφέλη από την καθιέρωσή της; Σαφώς και υπάρχουν! Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν με «νέο αίμα», με οπλίτες που –θεωρητικώς– θα έχουν περισσότερες αντοχές, κέφι και σωματικές δυνατότητες να αντεπεξέλθουν στην στρατιωτική εκπαίδευση. Θα εκλείψει το φαινόμενο αναβολών λόγω σπουδών και «σπουδών» και οι νέοι πολίτες (που έχουν ήδη κατοχυρώσει το δικαίωμα ψήφου) θα συνειδητοποιήσουν, μάλλον για πρώτη φορά στη ζωή τους, ότι τα δικαιώματα συνεπάγονται και υποχρεώσεις.

    Θα τολμήσω να προτείνω –όσο και να ακούγεται τερατώδες για έναν λόγιο άνθρωπο– να θεσμοθετηθεί και η υποχρεωτική στράτευση των γυναικών, ακριβώς για τον ίδιο λόγο της ισορροπίας δικαιωμάτων – υποχρεώσεων. Όπως υφίσταται νόμος περί ποσοστώσεων για τη στελέχωση διοικητικών οργάνων, επιτροπών κ.λπ. κ.λπ. έτσι θα μπορεί να υφίσταται και ποσόστωση για την κάλυψη θέσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις από γυναίκες. Ας μην κάνουμε το τεράστιο άλμα να προβλέψουμε μάχιμες θέσεις για τις «οπλίτισσες». Θα μπορούσαν κάλλιστα όμως να στελεχώσουν θέσεις μη μάχιμες, οι οποίες τώρα καλύπτονται από άρρενες στρατευσίμους. Το θέαμα δίμετρων νταγλαράδων που υπηρετούν τη θητεία τους με ένα κύπελλο καφέ στο ΜΤΣ, στο κέντρο των Αθηνών, παραείναι δυσβάσταχτο για τους ταλαιπωρημένους οφθαλμούς ενός διανοούμενου. Θα μπορούσε επίσης να προβλεφθεί η απαλλαγή από την υποχρεωτική στράτευση των νέων γυναικών που θα γίνονταν μητέρες στα 18 τους. Οι Ελληνίδες θα υποχρεωθούν επιτέλους να προσφέρουν στην πατρίδα είτε 12 μήνες για την άμυνά της είτε ένα τέκνο για την δημογραφική της επιβίωση.

    https://doureios.com/i-ora-tis-alithias-gia-tin-thiteia/

    ReplyDelete