12/08/2020

Προκλήσεις δίχως τέλος από την Τουρκία

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΟΤΑΝ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΕΣ;

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι μέχρι τις 23 Αυγούστου το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις θα έχει ποντίσει στη Μεσόγειο καλώδια για σεισμικές έρευνες σε μήκος 1.750 χιλιομέτρων. Σημειώνει δε ότι το τουρκικό σκάφος «σκανάρει τις θάλασσες μας», ενώ οι δηλώσεις του συνοδεύονται και από ένα βίντεο του σκάφους. Χαρακτηριστικά το tweet αναφέρει «Βήμα προς βήμα η Μεσόγειος. Το Ορούτς Ρέις σκανάρει τις θάλασσές μας. Μέχρι τις 23 Αυγούστου, θα έχει ποντίσει στη Μεσόγειο καλώδια για σεισμική έρευνα σε μήκος 1.750 χιλιομέτρων. Μακάρι η πορεία σου να είναι ανοιχτή και η ενέργειά σου υψηλή».

https://www.skai.gr/news/politics/ntonmez-orouts-reis-pontisei-mesogeio-kalodia-1750-xiliometron-seismikes-ereynes

Η Τουρκία προτίθεται να κάνει ερευνητικό τουρνέ σε όλη την περιοχή. Εάν το πετύχει, θα θέσει τα πλαίσια μελλοντικού διαλόγου. Γι’ αυτό και χρειάζεται αποφασιστικότητα. Η τουρκική επιθετικότητα δεν αντιμετωπίζεται ούτε με μετεωρολογικό δελτίο ( «ο άνεμος παρέσυρε το σκάφος»), ούτε και με διαρροές του τύπου πως, λόγω του θορύβου των πλοίων, δεν μπορεί το «Όρουτς Ρέις» να κάνει έρευνες! Αυτά δεν είναι αποτρεπτική πολιτική, αλλά επικοινωνιακές «εξυπνάδες».

https://www.apopseis.com/stratigiki-chreiazetai-ochi-exypnes-atakes-apo-to-vythisate-to-chora-stis-parenochliseis-me-thoryvo-toy-oroyts-reis/

Σε διάταξη μάχης παραμένει το Τουρκικό Ναυτικό με 39 πλοία πλήρως αναπτυγμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικώς 12 τουρκικά πλοία εκ των οποίων 6 κορβέτες και 6 φρεγάτες συνοδεύουν σε δακτυλίους το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ενώ η μεγαλύτερη τουρκική ναυτική δραστηριότητα διαφαίνεται στη περιοχή Ρόδος, Κάσος, Κάρπαθος και νότια της Μεγίστης. Τουλάχιστον ένα τουρκικό υποβρύχιο συνοδεύει το Oruc Reis ενώ οι θέσεις των τουρκικών πλοίων περιμετρικά του ερευνητικού είναι τέτοιες ώστε να εμποδίσουν τυχόν ελληνική αντίδραση με ελιγμούς ελληνικών πλοίων ώστε να παρεμβάλλει την πόντιση καλωδίων.

Οι Τούρκοι εν αντιθέσει με τη προηγούμενη κρίση έχουν αναπτύξει τον στόλο τους σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Το ΠΝ έχει αναπτύξει αντίστοιχα το σύνολο των μονάδων κρούσης και βοηθητικών πλοίων να είναι εν πλω έτοιμα για περαιτέρω κλιμάκωση. Το Τουρκικό Ναυτικό έχει αναπτυχθεί σε διάταξη μάχης συγκροτώντας ομάδες μάχης πλοίων σε Βόρειο, Κεντρικό, Νότιο Αιγαίο καθώς και Ανατολική Μεσόγειο. Στη περιοχή της 1ης Τουρκικής Στρατιάς δεν παρατηρείται κινητικότητα όπως αντίστοιχα και στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις με μικρές εξαιρέσεις και μετασταθμεύσεις μαχητικών.

Μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, όπως δήλωσε πριν λίγο σε συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μέχρι τέλος Αυγούστου έρευνες με νέες οδηγίες. Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας χωρίς συμβιβασμό."

https://defencereview.gr/

Την ίδια ώρα που το ερευνητικό Ορούτς Ρέις, συνοδεία πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, πλέουν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας -με την ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία να χτυπάει… «κόκκινο»- το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θυμήθηκε εκ νέου την… «τουρκική μειονότητα» της Θράκης, κατηγορώντας προκλητικά τη χώρα μας για καταπάτηση των δικαιωμάτων της.
 

No comments :

Post a Comment