31/07/2020

ΕΕ: Κυρώσεις σε Κίνα, Ρωσία και Βόρεια Κορέα για κυβερνοεπιθέσεις

Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις κατά έξι προσώπων και τριών οντοτήτων που συνδέονται με τις συγκεκριμένες χώρες κι ευθύνονται για διάφορες κυβερνοεπιθέσεις ή εμπλέκονται σε αυτές. Οι επιβληθείσες κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων.
  • GAO Qiang (Κίνα)
  • ZHANG Shilong (Κίνα)
  • Alexey Valeryevich MININ (Ρωσία)
  • Aleksei Sergeyvich MORENETS (Ρωσία)
  • Evgenii Mikhaylovich SEREBRIAKOV (Ρωσία)
  • Oleg Mikhaylovich SOTNIKOV (Ρωσία)
  • Tianjin Huaying Haitai Science and Technology Development Co. Ltd (Huaying Haitai) (Κίνα)
  • Chosun Expo (Βόρεια Κορέα)
  • Το κύριο Κέντρο Ειδικών Τεχνολογιών (GTsST) της Κεντρικής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (GU / GRU) (Ρωσία)

Στην Κίνα, θα επιβληθούν κυρώσεις για το “Operation Cloud Hopper” [PDF], μια σειρά επιθέσεων εναντίον παρόχων cloud. Οι δύο Κινέζοι ήταν μέλη της APT10, της κινεζικής ομάδας χάκερς που βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις που είναι γνωστές ως “Operation Cloud Hopper”.

Στην Ρωσία για το NotPetya, ένα στέλεχος ransomware που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, αλλά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η Ρωσία θα “τιμωρηθεί” και για την απόπειρα επίθεσης κατά του ΟΑΧΟ. Εκείνη την περίοδο, η ολλανδική κυβέρνηση ερευνούσε το δυστύχημα της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην Ουκρανία, που κατέρρευσε από έναν ρωσικό πύραυλο. Οι τέσσερις Ρώσοι ήταν πράκτορες της GRU που συμμετείχαν στην απόπειρα κυβερνοεπίθεσης κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΧΑΟ) στην Ολλανδία.

H Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της ΕΕ για το WannaCry, ένα στέλεχος ransomware που δημιουργήθηκε από κυβερνητικούς χάκερς, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το καθεστώς και το οποίο στη συνέχεια τέθηκε εκτός ελέγχου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ χρησιμοποίησε αυτό το μέσο. Το νομικό πλαίσιο για την επιβολή στοχευμένων περιοριστικών μέτρων κατά κυβερνοεπιθέσεων θεσπίστηκε τον Μάιο του 2019 και ανανεώθηκε προσφάτως.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένα από τα προαναφερθέντα άτομα και τις οντότητες από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα για τις ίδιες κυβερνοεπιθέσεις, ενώ η Ουάσιγκτον έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στον διατλαντικό εταίρο της για την επιβολή παρόμοιων μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: Το Βατικανό δέχτηκε επίθεση από Κινέζους χάκερς

No comments :

Post a Comment