21/07/2020

Ε.Ε: Εγκρίθηκε η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης- 32 Δις άμεσα για την Ελληνική Δημοκρατία,

Μετά από τέσσερις ημέρες επίπονων διαπραγματεύσεων εγκρίθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με στόχο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Την είδηση έκανε γνωστή ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο twitter: «Συμφωνία» έγραψε.

Αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μία και τις Γαλλία-Γερμανία από την άλλη, το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση - για πρώτη φορά - κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. (2021-2027), ύψους 1,074 τρισ. ευρώ. Τα χρήματα που θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθουν σε 390 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» χωρών (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).

Η κατανομή των ποσών του Tαμείου Aνάκαμψης (Next Generation EU) έχει ως εξής:
  • Recovery and Resilience Facility (RRF) 672.5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα δάνεια θα είναι 360 δισ ευρώ και οι επιχορηγήσεις 312,5 δισ. ευρώ. Ο νέος μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ο οποίος θα προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων σε σχέση με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και την ανθεκτικότητα των εθνικών οικονομιών, συνδέοντάς τις με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. Ο μηχανισμός αυτός θα ενσωματωθεί στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.
  • ReactEU: 47.5 δισ. ευρώ που θα κατανεμηθούν με βάση τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου της ανεργίας των νέων και της σχετικής ευημερίας των κρατών-μελών.
  • Horizon Europe: 5 δισ ευρώ θα διατεθούν για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για τη χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας έρευνας στον τομέα της Υγείας, της ανθεκτικότητας και της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.
  • InvestEU: 5,6 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του προγράμματος το οποίο θα διαδεχθεί από το 2021 το σημερινό επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ.
  • Rural Development: 7,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο τη στήριξη των αγροτικών περιοχών στην πραγματοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι αναγκαίες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων σύμφωνα με τη νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».
  • Just Transition Fund (JTF): 10 δισ. ευρώ για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη στην επιτάχυνση της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.
  • RescEU: 1.9 δισ ευρώ θα διατεθούν για τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ενωσης, ο οποίος θα επεκταθεί και θα ενισχυθεί για να δώσει στην Ενωση τη δυνατότητα να προετοιμάζεται και να ανταποκρίνεται σε μελλοντικές κρίσεις

Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί το ποσό αυτό να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία. Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27. Θα είναι διαθέσιμα επίσης 360 δισ. ευρώ για δανεισμό σε χώρες που θα τα ζητήσουν.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δείχνει ότι οι 27 χώρες-μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου. «Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση... Αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον» ανέφερε.

Στις πρώτες τους αντιδράσεις μετά την επίτευξη συμφωνίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα της Συνόδου.
  • Για «ιστορική μέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε tweet του.
  • Την ικανοποίησή του για «την έγκριση ενός φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα» εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
  • Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι σχέσεις του με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες παραμένουν ισχυρές, παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που σημαδεύτηκαν από εντάσεις. «Είμαστε όλοι μας επαγγελματίες, αντέχουμε μερικές γροθιές», ανέφερε ο Ρούτε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Είμαι ικανοποιημένος με τη συμφωνία αυτή, δεν έχω καμία διαφωνία», πρόσθεσε.
  • «Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία. Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον», ανέφερε η πρωθυπουργός του Βελγίου Σοφί Βιλμές.

«Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας» είπε ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε παρατήρησε πως ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. «Κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου 12,5 δισ. σε δάνεια, για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δισ., για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες. Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται τελικά με όρους οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα έχουμε ταχύτερες εκταμιεύσεις, αλλά θα έχουμε και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020» επισήμανε.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να σκορπίσει τα χρήματα αυτά «με την ανεμελιά του νεόπλουτου». «Θα εργαστούμε με ευθύνη και σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα. Το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας: «Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες».

Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είπε ότι - παρά τη μείωσή του - «πετύχαμε δύο πράγματα: πρώτον την αύξηση των πόρων που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής και παράλληλα για τους αγρότες μας παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την ΚΑΠ».

Απαντώντας σε ερωτηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ότι προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. με τη μορφή δανείων διευκρινίζοντας πως «καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο» και άρα «καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση». «Το τίμημα για να πείσουμε τις λεγόμενες "φειδωλές" χώρες να δεχθούν επί της αρχής ένα πολύ σημαντικό πακέτο επιχορηγήσεων, είναι να πάρουν κάποιες περισσότερες επιστροφές» ανέφερε.

Εν όψει της κατάθεσης του συνολικού σχεδίου στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει τις προτεραιότητες του νέου εθνικού σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη και τις προτάσεις των κομμάτων. «Αυτή η συζήτηση είναι μία συζήτηση η οποία αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα» σημείωσε.

Ερωτηθείς για την Τουρκία απάντησε πως το θέμα τέθηκε στην αρχή της Συνόδου και εκτίμησε πως θα υπάρξει σχετική δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είπε ακόμη πως συμφωνήθηκε «στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβριο, να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για το πώς η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία» διότι, όπως σημείωσε, «η Τουρκία είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο». 

ΑΜΠΕ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ... "ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ" ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ.
ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ "ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ" ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΗΡΤΙΣΜΕΝΟΥΣ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΟΧΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ) ΣΕ "STEM" ΝΕΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ (=ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΦΑΛΕΣ "CLOUND") ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΝ  ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ" ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ FACEBOOK.
ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΡΕΣΤΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ.
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ ΑΦΕΙΔΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΜΒΟΛΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΔΙΟΤΙ ΚΑΘΕ ΚΟΤΕΤΣΙ-ΚΑΤΑΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΒΑΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΣ.
ΘΑ ... ΘΑ ... ΘΑ ...

ΕΤΣΙ ΘΑ ΞΕΚΟΚΚΑΛΙΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΛΕΠΤΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΚΑΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙΤΑΝΙΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΘ ΟΛΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΑΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΕΥΝΟΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ...

ΒΑΖΩ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΣΑΠΙΛΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ:
  1. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΕΕΙ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ ΩΣΤΕ ΤΟ ΤΧΣ ΝΑ ..."ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ". ΟΧΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ...  ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ; ΛΕΤΕ ΤΟ ΤΧΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΔΥΣΜΕΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ;
  2. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΕΕΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΔΟΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ, ΩΣ ΜΕΛΗ ΤΩΝ Δ.Σ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. ΤΩΡΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟ, ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΑΚΟΥΣΟΝ-ΑΚΟΥΣΟΝ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ, ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥ ΦΥΡΑΜΑΤΟΣ.
ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΧΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΑ Δ.Σ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΣ ΠΙΕΖΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟ-ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΦΕΙΔΩΣ; 

"Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τη στελέχωση των τραπεζών σχεδιάζει η κυβέρνηση, οι οποίες ωστόσο για να υλοποιηθούν, θα πρέπει να καμφθούν οι αντιστάσεις των θεσμών. 

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η έκθεση που θα πρέπει να συντάξει το Ταμείο σε ό,τι αφορά τη σταδιακή αποεπένδυση από τα πιστωτικά ιδρύματα, πρόβλεψη που είχε διατυπωθεί από τους θεσμούς ήδη στις αξιολογήσεις του 2018. Βάσει του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου το ΤΧΣ οφείλει να αποεπενδύσει από τις τράπεζες στο τέλος του 2022. Το πώς θα γίνει αυτό και τι στάδια θα απαιτηθούν είναι κάτι που το ΤΧΣ οφείλει να μελετήσει και να διατυπώσει, σημειώνουν οι αρμόδιες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει και θα ζητήσει αυτοαξιολόγηση των ενεργειών του Ταμείου, αλλά και του πώς θα μπορούσε να συμβάλει από την πλευρά του στην αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κρίσης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στο τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα η κυβέρνηση επιδιώκει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη στελέχωση των τραπεζών, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει τις ισχυρές αντιστάσεις των θεσμών. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τα μέλη του Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 10ετή εμπειρία σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις τραπεζών, ενώ υπάρχουν μια σειρά περιορισμοί (να μην έχουν προηγούμενη πολιτική παρουσία, να μην είναι επιχειρηματίες, να μην έχουν διατελέσει κυβερνητικά στελέχη ΔΕΚΟ, να μην είναι συνδικαλιστές και εκπρόσωποι των εργαζόμενων κ.ά.), με αποτέλεσμα η τελική επιλογή να «φωτογραφίζει» σχεδόν αποκλειστικά στελέχη από το εξωτερικό. Η προσπάθεια να αλλάξει το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο ξεκίνησε από το 2018, αλλά οι θεσμοί αντέτειναν ότι ο νόμος αυτός διασφάλιζε αποσύνδεση των διοικήσεων των τραπεζών από την πολιτική ελίτ. Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πιθανόν ως προτεραιότητα άλλα θέματα στις αξιολογήσεις της χώρας, δεν επέμεινε σχετικά."

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment