24/07/2020

Η Τουρκία στο Τόγκο και στην Νιγηρία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ανοίξει πρεσβεία στο Τόγκο. Μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Τόγκο, Φορ Γκνασινγκμπέ, στην πρωτεύουσα Λομέ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα αναπτύξει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις της με τη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Επίσης, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, και οι δυο πλευρές συζήτησαν για τον τρόπο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών καθώς και πότε θα ανοίξει η νέα πρεσβεία. Ο Τσαβούσογλου προσέθεσε ότι και οι δύο πλευρές μίλησαν για τη δημιουργία αεροπορικής γραμμής από Τουρκία προς Τόγκο μέσω των τουρκικών αερογραμμών (THY), καθώς και για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της εκπαίδευσης. Η χώρα του Τόγκο αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη Δυτική Αφρική. Θα ακολουθήσει ο Νίγηρας και η Ισημερινή Γουϊνέα.

Μετά από συνομιλίες που έλαβαν χώρα στο Τόγκο τη Δευτέρα, ο Τσαβούσογλου έφτασε στον Νίγηρα, που αποτελεί το δεύτερο σταθμό της περιοδείας του, στη Δυτική Αφρική, την οποία θα ολοκληρώσει με την επίσκεψή του στην Ισημερινή Γουινέα.

Η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο «μεγάλο όραμα» του αναπτυξιακού σχεδίου του Νίγηρα, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στην Νιαμέι, πρωτεύουσα της χώρας. «Επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη του Νίγηρα και πιο συγκεκριμένα στους τομείς των μεταφορών, των κατασκευών, της ενέργειας, των εξορύξεων και της γεωργίας»: δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη τύπου στο Νίγηρα, που αποτελεί το δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στη Δυτική Αφρική. Επίσης, κατόπιν συνομιλιών του με τον Πρόεδρο της χώρας, Μαχαμαντού Ισουφού, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αποκάλυψε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν επί μακρόν για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Με τον πρόεδρο, αξιολογήσαμε, επίσης, διμερή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας. Είδαμε πώς η Αφρική εν γένει και ειδικά ο Νίγηρας και η περιοχή του Σαχέλ επηρεάζονται από την τρομοκρατία»: είπε ο Τσαβούσογλου. Η εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στην πληγείσα από τον πόλεμο Λιβύη, που βρίσκεται ακριβώς βόρεια του Νίγηρα, αγγίζει τις περιφερειακές χώρες, είπε, προσθέτοντας ότι η Λιβύη συζητήθηκε, επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης.Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προσέθεσε ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν συμφωνίες που αφορούν τη στρατιωτική τους συνεργασία, καθώς και θέματα αθλητισμού αλλά και νεολαίας.

Υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει επιδιώξει μια άνευ προηγουμένου προσέγγιση στην αφρικανική ήπειρο με βάση την αρχή του «win-win». Από το 2003, η Τουρκία και δεκάδες αφρικανικές χώρες έχουν ανοίξει αμοιβαία πρεσβείες. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας με την Αφρική, η τουρκική κυβέρνηση έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη υποδομών στην ήπειρο αλλά και για χορηγίες εκατοντάδων Αφρικανών μαθητών. Η παρουσία της Τουρκίας γίνεται αισθητή σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, μέσω αρκετών τουρκικών οργανισμών, όπως ο «Τουρκικός Οργανισμός Συνεργασίας και Συντονισμού» (TIKA), το «Ίδρυμα Μααρίφ», που τελεί υπό την καθοδήγηση του τουρκικού υπουργείου Παιδείας, και το «Ινστιτούτο Γιουνούς Εμρέ», μεταξύ άλλων.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος
https://www.aa.com.tr/en/africa/turkey-to-open-embassy-in-togo-foreign-minister/1916792
https://www.aa.com.tr/en/africa/turkey-wants-to-play-role-in-nigers-development/1917600

ΣΧΕΤΙΚΟ:  https://doureios.com/ti-gireve-o-tsavousoglou-stin-dytiki-afriki/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΙΣ ΤΗΣ "ΙΣΧΥΣ" ΗΤΑΝ ΠΩΣ Η ΚΙΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ. Η ΚΙΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΝ ΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment