22/07/2020

Σεισμός 7,8 βαθμών στην Αλάσκα

Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών σημειώθηκε κοντά στη χερσόνησο της Αλάσκας αργά χθες Τρίτη το βράδυ τοπική ώρα (09:12 σήμερα ώρα Ελλάδας), όμως δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές. Ο σεισμός σημειώθηκε στα ανοικτά της Αλάσκα, 105 χιλιόμετρα νότια, νοτιοανατολικά του Πέριβιλ και είχε εστιακό βάθος 28 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Κέντρο (USGS). O σεισμός έγινε αισθητός σε μια ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων, ενώ έχουν σημειωθεί πολλοί μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν 5,7 βαθμών.

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι των ΗΠΑ ενώ αρχικά εξέδωσε προειδοποίηση για τις παράκτιες περιοχές της νότιας Αλάσκας, της χερσονήσου της Αλάσκας και των Αλεούτιων νήσων, περίπου δύο ώρες αργότερα, γύρω στα μεσάνυκτα, την ήρε.

Η Αλάσκα ανήκει στη ζώνη του πυρός του Ειρηνικού, μια περιοχή με μεγάλη σεισμική δραστηριότητα, η οποία εκτείνεται από τον κόλπο της Αλάσκας ως τη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα. Στις 27 Μαρτίου 1964 σεισμός μεγέθους 9,2 βαθμών, ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, έπληξε την περιοχή του Άνκορατζ.

ΑΜΠΕ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ '64 ; ΕΝΝΟΩ ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΥΝΕΒΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ ή ΑΛΛΟ ΓΕΩΦΥΣΙΚΟ-ΓΕΩΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ ΑΞΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΨΑΞΩ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΙΕΖΟΜΑΙ. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΓΡΑΨΕΙ.

7 comments :

  1. Anonymous22/7/20 18:29

    Σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής
    Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
    Μετάβαση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
    Ο Σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής, επίσης γνωστός ως ο Μεγάλος σεισμός της Αλάσκας, σημειώθηκε στις 5:36 μ.μ. ώρα Αλάσκας τη Μεγάλη Παρασκευή, 27 Μαρτίου 1964.[1] Σε όλη την κεντρική-νότια Αλάσκα, ρωγμές στο έδαφος, γκρεμισμένα κτίρια και τσουνάμι που προέκυψαν από το σεισμό προκάλεσαν 139 θανάτους.[2]

    Η διάρκεια του σεισμού ήταν 4 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα και το μέγεθος του σεισμού 9,2 Ρίχτερ και ήταν ο πιο ισχυρός που καταγράφτηκε στη Βόρεια Αμερικανική ιστορία, και ο δεύτερος πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία, καθώς ο ισχυρότερος όλων των εποχών ήταν ο Μεγάλος σεισμός της Βαλδίβια (1960) με 9,5. Το μέγιστο επίπεδο αντιληπτής έντασης του σεισμού, επίσημα έφτασε στο επίπεδο έντασης XI (11) της κλίμακας Μερκάλι, δηλαδή «ασύλληπτα καταστροφικός» [με μέγιστο επίπεδο στην κλίμακα Μερκάλι το XII (12), δηλαδή «ολική καταστροφή»]. Ρευστοποίηση του εδάφους, ρωγμές, κατολισθήσεις και άλλα πλήγματα προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε αρκετές κοινότητες και μεγάλη απώλεια περιουσιών. Το Άνκορεϊτζ υπέστη μεγάλη καταστροφή και ζημιά σε πολλά ανεπαρκώς αντισεισμικά κατασκευασμένα σπίτια, κτίρια και υποδομές (πλακόστρωτα, πεζοδρόμια, νερό και αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτρικά συστήματα, και άλλος ανθρωπογενής εξοπλισμός).

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
      ΕΓΩ ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΟΜΩΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΥΝΕΒΗ (ΑΝ ΣΥΝΕΒΗ) ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ '64 ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ, ΑΞΙΟΜΝΗΜΟΝΕΥΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ (ΠΑΡΟΜΟΙΟΥ ή ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΑΡΟΜΟΙΟΥ) ΜΕΓΕΘΟΥΣ 6.9-7+)

      Delete
  2. Anonymous22/7/20 19:14

    https://www.tovima.gr/2019/07/19/society/oi-megalyteroi-seismoi-pou-exoun-simeiothei-stin-ellada/

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΗΜΗΤΡΑ

      31/3/1965, Αιτωλία, Αγρίνιο, 6.8 Ρίχτερ
      5/2/1966, Λίμνη Κρεμαστών, Πετράλωνα, 6.2 Ρίχτερ
      1/5/1967, Ιωάννινα-Αρτα, 6.4 Ρίχτερ
      19/2/1968, Αγιος Ευστράτιος, 7.1 Ρίχτερ

      ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ, ΜΟΝΟΝ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ '65 (ΟΡΙΑΚΑ) ΚΑΙ ΤΟΥ '68 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ "ΠΑΡΑΝΟΙΚΟΣ " ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΄64 ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ (ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ 5ΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 7. (ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟ ΤΟΥ '45 ΔΕΝ ΤΙΣ ΛΑΜΒΑΝΩ ΥΠΟΨΙΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ, ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΛΑΘΟΣ.)

      ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ-ΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ή ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΙΜΟ

      Delete
  3. Anonymous22/7/20 19:49

    ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΕΜΕΝΑ ΠΑΝΤΩΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΘΟΤΑΝ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ.

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
  4. Anonymous22/7/20 20:29

    Το 1964 δεν είδα σεισμούς μεγάλους (όπου έψαξα), βρήκα όμως μία έκρηξη ηφαιστείου στο Unimak Island in the Aleutian chain, που κράτησε από τις 10 Μαρτίου ως τις 16 Απριλίου 1964. Ο σεισμός της Αλάσκας έγινε στις 27 Μαρτίου, 9,2 Ρ.
    Μετά έκρηξη ηφαιστείου στις 12 Νοεμβρίου 1964 ήταν στην Καμτσάτκα το Shiveluch.
    Πάντως στα Rat Islands, Alaska έγινε σεισμός το 1965 με 8,7 Ρ στις 4 Φεβρουαρίου.
    Νωρίτερα τον Φεβρουάριο του 1963 ως τον Ιανουάριο του 1964 υπήρξε μεγάλη έκρηξη του Gunung Agung στην Ινδονησία και το 1963 στα Kuril Islands στην Ρωσία υπήρξε σεισμός 8,5 Ρ, στην Ισλανδία 28 Μαρτίου 1963 σεισμός 6,9 Ρ και στα Σκόπια σεισμός 6,1 Ρ στις 26 Ιουλίου 1963.
    31/3/1965, Αιτωλία, Αγρίνιο, 6.8 Ρίχτερ
    Α.Α.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !
      ΑΛΑΣΚΑ - ΙΣΛΑΝΔΙΑ - ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ ΤΑ ΘΕΩΡΩ ΕΝΑ "ΣΗΜΕΙΟ" (ΖΩΝΗ) .
      ΝΟΤΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ - ΩΚΕΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΟ. (ΖΩΝΗ)
      ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΗΜΕΙΟ (ΚΥΚΛΟΣ) ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ. ΑΙΜΟΣ, ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
      ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΗΜΕΙΟ (ΖΩΝΗ) ΕΙΝΑΙ Η Ν.ΑΜΕΡΙΚΗ
      ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΣΗΜΕΙΟ (ΚΥΚΛΟΣ) ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΡΙΚΗ (ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ)

      ΣΥΝΕΧΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΤΡΙΓΩΝΑ (ΕΜΕΙΣ, Η Ν.ΑΜΕΡΙΚΗ Η ΩΚΕΑΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΕΡΑΤΩΔΕΙΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ)
      Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΑΣΚΑΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ . ΟΥΤΕ Η ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ. ΟΤΑΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΕΡΑΤΩΔΕΙΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ή ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΑΥΤΕΣ, ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΙΓΩΝΟ. ΕΙΤΕ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΙΤΕ ΑΠΟΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΑΡΓΗ.

      ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ ΠΛΗΝ ΕΜΟΥ.

      Delete