09/06/2020

Υπεγράφη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας (Ανανέωση)

Στην υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία προχώρησαν Αθήνα και Ρώμη, μετά τη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο, το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε έπειτα από την επίλυση των προβλημάτων που πήγαζαν κυρίως από τις ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος.

Η συμφωνία με την Ιταλία είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για ΑΟΖ και έχει ασφαλώς συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών). Να σημειωθεί πως η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας. Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

ΑΜΠΕ

https://www.zougla.gr/politiki/article/elada-ke-italia-ipografoun-tin-orio8etisi-aoz

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΠΕΤΥΧΑΝ ΑΝΕΞΟΔΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ.
  • ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΗ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ (6-12ΝΜ, ΛΕΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 3), ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ (ΑΡΑΓΕ ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ;), ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΟΥ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΙΕΙΣ. ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟΣ... (ΝΑ ΔΗΛΩΘΕΙ ΔΛΔ ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΙΕΙΣ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ; ΘΑ ΔΟΥΜΕ)
  • ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΑΟΖ, ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΩΣ ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑ. ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΠΩΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΤΗΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Υ.Γ: ΜΕ ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΠΩΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΙΣΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΘΕΜΑ, ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΕΠΗΡΕΙΑΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΩΝ ΙΟΝΙΟΥ. (ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΠΗΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ, ΟΘΩΝΟΙ ΚΑΤΑ 3/4). ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΟΛΟΙ ΕΙΚΑΖΟΥΜΕ.

Θ.ΚΑΡΥΩΤΗΣ:  "Έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για μια συμφωνία που έπρεπε να πραγματοποιηθεί τώρα, έστω και με καθυστέρηση 38 ετών, αλλά φοβάμαι ότι είναι μία ετεροβαρής συμφωνία, που δεν εξασφαλίζει τον κύριο λόγο θέσπισης ΑΟΖ, που δεν είναι τίποτε άλλο από την προστασία της αλιείας.Πάντως χωρίς να έχουμε στη διάθεσή μας το κείμενο της συμφωνίας,  φαίνεται ότι προχωρήσαμε στην συνεκμετάλλευση της αλιείας μας στην ΑΟΖ μας! Οι Ιταλοί από το 1982 μέχρι σήμερα δεν ενδιαφέρονταν να οριοθετήσουν ΑΟΖ με την Ελλάδα, διότι ήθελαν να ψαρεύουν μέχρι το σημείο που αρχίζουν τα χωρικά μας ύδατα. Είναι τραγικό ότι αυτό δεν άλλαξε, αλλά είναι  τραγικότερο ότι θα ψαρεύουν σε όλη την επιφάνεια της ΑΟΖ μας. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει εκχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος."

https://hellasjournal.com/2020/06/epitelous-kala-nea-gia-tin-aoz-ti-simeni-i-simfonia-me-tin-italia-ti-prepi-na-gini-me-tin-egipto/

11 comments :

  1. Anonymous9/6/20 21:37

    Η Αθήνα θα διαπράξει σφάλμα εάν θεωρήσει ότι το πρόβλημα με την Άγκυρα επιλύεται με συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ. Το κομβικό ζήτημα είναι η ανάσχεση του τουρκικού στρατιωτικού καταναγκασμού.
    Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι το νούμερο ένα πρόβλημα που καλείται να επιλύσει η Ελλάδα είναι η δυνατότητά της, αλλά και η πολιτική αποφασιστικότητά της να εμποδίσει τη δημιουργία τουρκικών τετελεσμένων με την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών έξω από τα χωρικά ύδατα στον άξονα Ρόδος-Κάρπαθος-Κρήτη.
    Με απλά λόγια, η προσπάθεια πρέπει να εστιαστεί αφ’ ενός στην ταχεία ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αφ’ ετέρου την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδίου δράσης σ’ όλα τα επίπεδα.

    https://www.defence-point.gr/news/i-symfonia-me-tin-italia-gia-tin-aoz-einai-poly-simantiki-min-tin-yperektimame-omos

    ReplyDelete
  2. Anonymous10/6/20 12:01

    https://infognomonpolitics.gr/2020/06/pantelis-savvidis-i-symfonia-me-tin-italia-anaferi-to-dikeoma-tis-elladas-na-epektini-ta-chorika-tis-ydata-sta-12-milia/

    ReplyDelete
  3. Anonymous10/6/20 12:01

    https://sputniknews.gr/exoteriki-politiki/202006097496801-symfonia-elladas--italias-gia-aoz-auto-itan-to-agkathi-eton--giati-den-ypegrafan/

    ReplyDelete
  4. Anonymous10/6/20 14:05

    https://zcode-gr.blogspot.com/2020/06/blog-post_9.html

    ReplyDelete
  5. Anonymous11/6/20 11:37

    https://slpress.gr/en-thermo/ti-empodizei-ti-symfonia-oriothetisis-aoz-me-tin-aigypto-3-43/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΓΩ ΓΝΩΡΙΖΩ , ΠΕΡΙ ΑΟΖ: https://isxys.blogspot.com/2019/02/blog-post_3.html

      ΤΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΠΗΡΕΙΑ ΣΕ ΟΘΩΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ (ΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ, ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ, ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΑΠΟΛΥΤΩΣ) ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΜΕΓΙΣΤΗΣ (ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ) ΣΤΗΝ ΑΟΖ. ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΕΣ ΑΟΖ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

      Delete
  6. Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΑΝΟΗΣΙΩΝ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ (ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ) ΑΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ.
    «Η Ελλάδα απαιτεί όλα τα νησιά, οι νησίδες και οι βράχοι να αντιμετωπίζονται ως ηπειρωτική χώρα, αλλά στη συμφωνία της με την Ιταλία δέχτηκε το επιχείρημα της Τουρκίας»
    https://www.tovima.gr/2020/06/11/politics/tsavousoglou-den-anisyxoume-apo-ti-symfonia-elladas-italias-gia-aoz/
    ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΠΗΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΘΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ.

    ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ. ΟΤΙ ΔΛΔ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΕΔΕΧΘΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΠΗΡΕΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΙΚΡΟΝΗΣΟΥΣ ΤΗΣ, ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ.

    ReplyDelete
  7. Anonymous11/6/20 18:20

    https://infognomonpolitics.gr/2020/06/analysi-aoz-ti-esti-kali-ke-ti-kaki-symfonia-2/

    ReplyDelete
  8. Anonymous11/6/20 18:48

    Η μειωμένη επήρεια στα Διαπόντια νησιά και στις Στροφάδες αυτομάτως δημιουργεί τετελεσμένα και για το σύμπλεγμα της Μεγίστης και το Καστελόριζο
    https://kostasxan.blogspot.com/2020/06/blog-post_498.html

    ReplyDelete
  9. Anonymous12/6/20 11:23

    «Αυτή η συμφωνία είναι ουσιαστικά μια πολύ ουσιαστική συμφωνία ώστε η Ελλάδα να δει τα γεγονότα και να δεχθεί τη συμφωνία που υποστηρίζουμε», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου (NTV) και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «πάντα επιχειρηματολογούσε ότι “τα νησιά, οι νησίδες ακόμα και οι βράχοι έπρεπε να γίνουν αποδεκτοί ως ενδοχώρα”. Τι λέει; Οτι αυτά τα νησιά έχουν επίσης υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο χωρικά ύδατα, εμείς υποστηρίζουμε το αντίστροφο». Εν συνεχεία, ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι ουσιαστικά «η Ελλάδα συμφώνησε με όσα λέμε».

    Αναφέρθηκε, μάλιστα, ονομαστικά στους Οθωνούς, στις Στροφάδες και στην Κεφαλονιά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υπέγραψε με την Ιταλία μια συμφωνία το 1977 βάσει της οποίας η υφαλοκρηπίδα «δεν αρχίζει από εκείνα τα νησιά». Μάλιστα, για να υποστηρίξει τη θέση του, ο κ. Τσαβούσογλου επικαλέστηκε δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. «“Η Ελλάδα δεν δέχθηκε πλήρη επήρεια των νησιών, άσκησε κριτική ο κ. Κοτζιάς”», σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου. Οπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να δείξει «παρόμοια ευελιξία και συνεργασία και στην άλλη πλευρά των συνόρων της». «Είμαστε επίσης χαρούμενοι ότι η διπλωματία δουλεύει. Και αυτό που λέμε στην Ελλάδα είναι αντί να διαμαρτύρεστε σε τρίτους ή να ελπίζετε σε βοήθεια από τρίτους, ας συνεργαστούμε στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Επιλέξτε τον διάλογο μαζί μας». Κατέληξε ότι «ακόμα και αν αυτή η συμφωνία δεν μας ενδιαφέρει ευθέως ως προς το περιεχόμενό της, ήταν ουσιαστικά μια πολύ χρήσιμη συμφωνία σε όρους διεθνούς δικαίου και ανάδειξης της αιτιολόγησης των θέσεών μας».

    ReplyDelete
  10. Anonymous12/6/20 11:23

    Λίγες ώρες αργότερα, η απάντηση της Αθήνας ήλθε μέσω διπλωματικών πηγών. «Χαιρόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές. Και επισημαίνουν ότι ο κ. Τσαβούσογλου «συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του διεθνούς δικαίου και ιδίως του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο. Οσον αφορά την ουσία πάντως της συμφωνίας Ελλάδας - Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας».

    ReplyDelete