07/03/2020

Κατασκευασμένο με χρήματα της ΕΕ το τουρκικό σκάφος SAR 1906 Damen που επιτέθηκε στο ελληνικό POB-24G του ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ - H FRONTEX αντί να εμποδίζει την εισβολή, ακόμη και τώρα την υποστηρίζει

Με σκάφος που πλήρωσε από την τσέπη του ο Ευρωπαίος πολίτης στην Τουρκία για να αναχαιτίσει υποτίθεται τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές, η Άγκυρα επιχείρησε σήμερα να εμβολίσει ελληνικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος/ Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ) στην περιοχή της Λέσβου. Η ΕΕ αποφάσισε το 2016 να χρηματοδοτήσει την αγορά από την Τουρκία σε πρώτη φάση έξι περιπολικών σκαφών SAR 1906 της ολλανδικής εταιρείας Damen στο πλαίσιο της πολιτικής της Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στο Αιγαίο και για την πραγματοποίηση αποστολών Έρευνας και Διάσωσης. Η συμφωνία για την προμήθεια των σκαφών υπογράφηκε στα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Άγκυρα, ενώ η ναυπήγηση των σκαφών έγινεστο ναυπηγείο που διατηρεί η εταιρεία Damen στην Αντάλεια (Αττάλεια) της Τουρκίας.

https://www.defence-point.gr/news/me-chrima-tis-ee-to-toyrkiko-skafos-sar-1906-damen-poy-epitethike-sto-elliniko-pob-24g-toy-ls-el-akt
https://www.defence-point.gr/news/neo-vinteo-me-tin-parenochlisi-ellinikoy-skafoys-apo-toyrkiki-aktaioro

Danish boat in Aegean refused order to push back illegal migrants. The Danish boat was patrolling the sea between Turkey and Greece's easternmost islands as part of Operation Poseidon, a border surveillance mission in support of Greece, coordinated by EU border protection agency Frontex. Jens Møller, the police chief in charge of the Danish unit participating in the operation, told DR that the crew had rescued 33 migrants headed for Greece in a rubber dinghy when they received a radio order from Operation Poseidon's headquarters to put the migrants back into to their dinghy and tow it out of Greek waters. The crew refused the order, believing it would endanger the lives of the migrants. "The commander considered that [the order] was not justifiable," Møller said, adding that he eventually managed to get the order overturned. The rescued migrants were brought to the Greek island of Kos.Danish Defense Minister Trine Bramsen, who visited the patrol crew stationed on Kos Wednesday, told DR she was pleased with how Møller and Niegsch had handled the incident, saying: "They solved the task based on the mandate they were given."

https://www.politico.eu/article/danish-frontex-boat-refused-order-to-push-back-rescued-migrants-report/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Η ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΛΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. (ΣΤΑΣΗ-ΑΠΕΙΘΕΙΑ, Κ.Λ.Π)

«Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο δεν παραβιάζονται (από την Ελλάδα), δήλωσε εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στο κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων. Όπως ανέφερε «πρόκειται όμως για μια ιδιαίτερη κατάσταση, όταν χιλιάδες ανθρώπων προσπαθούν ταυτόχρονα να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ει δυνατόν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα». Σε αυτήν την κατάσταση, προκύπτουν άλλα νομικά θέματα από εκείνα σε μια ομαλή διέλευση των συνόρων γι΄αυτό και χρειάζεται να ληφθούν και άλλα μέτρα, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ αναφερόμενος στο μονομερές άνοιγμα των συνόρων από τον Ρ .Τ. Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν συνέβη τυχαία, ήταν πολιτικό εργαλείο».

ΑΜΠΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει πλέον σε λαθρομετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). «Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, που επικαλείται ένα προεδρικό διάταγμα. Το υπουργείο Εσωτερικών θα επιβλέψει την εφαρμογή του διατάγματος αυτού. «Ενώ η αρχή της μη παρέμβασης με τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία παραμένει να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προσθέτει η ανακοίνωση.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment