03/03/2020

Προγραμματισμένες θαλάσσιες έρευνες για γαλλικό ωκεανογραφικό πλοίο στα νότια της Κρήτης

Από την Αθήνα έχει αδειοδοτηθεί ωκεανογραφικό γαλλικό σκάφος, το οποίο θα διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες από το Ιόνιο μέχρι τα νότια και εν συνεχεία στα ανατολικά της Κρήτης από τις αρχές Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου.

Πέρυσι, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2019, ανάλογες έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί από το γαλλικό ωκεανογραφικό «Pourqoi-pas», οι οποίες ουδέποτε ολοκληρώθηκαν λόγω της παρενόχλησης που δέχθηκαν στην περιοχή νότια της Κρήτης και του Καστελλόριζου από τουρκικές φρεγάτες και αεροσκάφη. Φέτος, το ωκεανογραφικό θα πλεύσει σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ερωτήματα για τη στάση που θα τηρηθεί. Οι έρευνες του γαλλικού ωκεανογραφικού θα πραγματοποιηθούν εντός αυτής περιοχής.

Η Γαλλία φέτος θα συμμετάσχει στον «Ηνίοχο 2020», άσκηση η οποία εξελίσσεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών. Σκοπός της Αθήνας είναι η διατήρηση μιας διαρκούς παρουσίας στα νότια της Κρήτης και στην περιοχή του Καστελλόριζου. Στόχος, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι να υπάρχει ελληνική παρουσία όπου επιχειρηθεί να γίνει τουρκική κίνηση και όχι να υπάρξει εκ των υστέρων παρέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ: https://dia-kosmos.blogspot.com/2020/03/blog-post_49.html

No comments :

Post a Comment