05/03/2020

Απαγόρευση ναυσιπλοΐας από Λέσβο μέχρι Σάμο για ανακοπή των ροών - Τουρκική NAVTEX νότια της Κρήτης στη ζώνη της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Σε απαγόρευση της ναυσιπλοΐας στην θαλάσσια περιοχή από την Λέσβο μέχρι και την Σάμο προχώρησαν οι ελληνικές Αρχές. σε μια ακόμη προσπάθεια αποτροπής της οργανωμένης διοχέτευσης λαθρομεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με την NAVTEX 391/2020 που εξέδωσαν οι ελληνικές Αρχές απαγορεύεται η Ναυσιπλοΐα από τις 2 Μαρτίου έως τις 12 Μαρτίου καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετράωρου σε όλη αυτή την θαλάσσια ζώνη η οποία μάλιστα περιγράφεται αναλυτικά, προκειμένου να αντιμετωπισθούν όπως αναφέρεται οι παράνομες ροές λαθρομεταναστών δια θαλάσσης. Από την απαγόρευση της ναυσιπλοΐας εξαιρούνται τα πλοία της Frontex, της Νατοϊκής Δύναμης NATO AEGEAN ACTVITY και τα εμπορικά πλοία τα οποία είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους.

Διαβάστε την NAVTEX: https://www.liberal.gr/diplomacy/apagoreusi-nausiplo%CE%90as-apo-lesbo-mechri-samo-gia-anakopi-ton-roon/290100

Με NAVTEX για έρευνα και διάσωση σε περιοχή κοντά στην Κρήτη, η Τουρκία το μεσημέρι της Πέμπτης έσπευσε να δεσμεύσει ελληνική θαλάσσια περιοχή. Η Τουρκία με την NAVTEX 0407/20 δεσμεύει για την Παρασκευή 06/03/2020, περιοχή νότια της Ιεράπετρας για επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) που θα πραγματοποιήσει το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία επικαλύπτει σε μεγάλο μέρος την Ελληνική περιοχή Ευθύνης για Έρευνα και Διάσωσης (SRR) ενώ βρίσκεται και εντός της ζώνης που θέλει να δημιουργήσει με τη Λιβύη. Η Τουρκία συχνά, αλλά όχι τόσο απροκάλυπτα επιχειρεί να υπονομεύσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο , προβάλλοντας πρωτοφανείς αξιώσεις σε ότι αφορά τις ελληνικές αρμοδιότητες.

Διαβάστε την NAVTEX: https://www.onalert.gr/ellinotourkika/proklitiki-toyrkiki-navtex-notia-tis-kritis-sti-zoni-tis-galazias-patridas-poy-oneireyetai-o-erntogan/379502/

No comments :

Post a Comment