17/03/2020

Μαχαίρι Κούκρι και η Μακεδονική κοπίδα

Στις ημέρες μας ένα από τα πιο άμεσα αναγνωρίσιμα σχέδια μαχαιριών, είναι το Κούκρι από το Νεπάλ και την Ινδία. Ένα μαχαίρι που ξεκινάει τουλάχιστον από το 15ο αιώνα και σήμερα αποτελεί συνώνυμο των πολεμιστών του Νεπάλ, και ιδιαιτέρως των στρατιωτών Γκούρκα, οι οποίοι το χρησιμοποιούν και ως σύμβολο της μονάδος τους.

Για τα μαχαίρια Κούκρι έχουν γραφτεί κυριολεκτικά βιβλία, αλλά εν συντομία η καινοτομία τους βρίσκεται στο σχεδιασμό της λεπίδας τους. Όπως βλέπετε έχει μία περίεργη κλίση στο επάνω μέρος και μία καμπύλη χαμηλότερα. Αυτό του επιτρέπει να χρησιμοποιείται ως «τσεκούρι» στο ανώτερο μέρος. Αυτό συμβαίνει διότι έχει μεγαλύτερο όγκο-βάρος, πιο ανθεκτική και παχιά λεπίδα, και η κλίση αυτή του μεταφέρει το κέντρο βάρους πιο μπροστά άρα ακόμα και με λίγη δύναμη πολλαπλασιάζεται περισσότερο από ένα ίσιο μαχαίρι.

Το δεύτερο σημαντικό σχεδιαστικό χαρακτηριστικό του είναι στο κάτω μέρος της λεπίδας που είναι προστατευμένο καθώς βρίσκεται πιο μέσα, και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λεπτοδουλειές όπως καθάρισμα τροφών, σκάλισμα, κτλ. Αυτά τα δύο κάνουν το Κούκρι ένα εξαιρετικό εργαλείο τόσο για μάχη, όσο και για επιβίωση. Συνδυάζει δύο από τα σημαντικότερα εργαλεία σε ένα, χωρίς μεγάλη αύξηση βάρους. Να τονίσουμε ότι υπάρχουν πολλές ακόμη λεπτομέρειες, αλλά αυτά είναι τα δύο σημαντικότερα χαρακτηριστικά του που το κάνουν τόσο δημοφιλές έως και σήμερα.

Πάμε τώρα στην Αρχαία Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη Μακεδονία.

Οι Μακεδόνες πολεμιστές της Αρχαίας Ελλάδος στον οπλισμό τους έφεραν και μία σπαθομαχαίρα όπως ονομάζεται επισήμως. Ουσιαστικά αποκαλείται έτσι λόγω του ότι δεν είναι αρκετά μακρύ ώστε να θεωρηθεί σπαθί, αλλά ούτε αρκετά κοντό ώστε να κατηγοριοποιηθεί ως μαχαίρι. Το όνομα του στην Αρχαία Ελλάδα ήταν «κοπίδα» και ένα εξ’αυτών μπορείτε να βρείτε στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.  Δε γνωρίζουμε εάν ήτο σύμπτωση ή μετεξέλιξη άλλων σχεδίων, αλλά βλέπουμε μία ξεκάθαρη σχεδιαστική ομοιότητα με τα δημοφιλή Κούκρι του Νεπάλ και της Ινδίας αναφορικά με το σχέδιο της λεπίδας. Όπως βλέπετε και μόνοι σας ακολουθεί την ίδια αρχή που περιγράψαμε νωρίτερα για τα Κούκρι, με τη διαφορά ότι μιλάμε για μία σπαθομαχαίρα από τη περίοδο ανάμεσα στο 808 και 168 προ Χριστού. Κυριολεκτικά, παραπάνω από χίλια χρόνια προτού γίνει τόσο δημοφιλές στην Ινδία και το Νεπάλ.

Από μία σύντομη έρευνα εντοπίσαμε ότι η άποψη πως τα μαχαίρια Κούκρι του Νεπάλ και της Ινδίας προέρχονται από τη Μακεδονική κοπίδα έχει εκφραστεί δημοσίως τόσο στο Νεπάλ όσο και στην Ινδία. Ωστόσο, δε καταφέραμε να εντοπίσουμε επιστημονική έρευνα που να μελετάει αυτό το θέμα.

https://defensegr.wordpress.com/2020/03/16/maxairi-koukri-kai-h-makedonikh-kopida/

No comments :

Post a Comment