17/02/2020

ΑΓΩΓΗ Ελληνικού Δημοσίου κατά των ΗΠΑ / USAF για τις φωτομηχανές KS-127EO των αεροσκαφών RF-4E

Πρόκειται για μία αρκετά παλιά ιστορία. Και πραγματικά σκανδαλώδης έτσι όπως εξελίχθηκε. Πρόσφατα συμπλήρωσε 20 χρόνια όπως θα δούμε… Η Πολεμική Αεροπορία κατέθεσε στις 16 Οκτωβρίου του 2019 αγωγή κατά της USAF, ζητώντας την επιστροφή του ποσού των 21.745.394,71 δολαρίων, συν φυσικά τους τόκους, για την αδυναμία (και απροθυμία…) της τελευταίας να ανταποκριθεί στις περιγραφόμενες από την LOA GR-D-BQM υποχρεώσεις της.

Η σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο αεροπορικών δυνάμεων στο πλαίσιο προγράμματος FMS, για την προμήθεια δύο ψηφιακών φωτομηχανών τύπου KS-127EO, την αναβάθμιση – τροποποίηση των δύο στρατηγικών δυνατοτήτων (LOROP) συμβατικών KS-127 που ήδη διέθετε η Πολεμική Αεροπορία και την παράλληλη προμήθεια ενός σταθμού εδάφους, ανήλθε σε 23.369.723 δολάρια ΗΠΑ.

Από το 2007 που έγιναν και οι τελευταίες αποτυχημένες δοκιμές της KS-127EO, επάνω σε ένα από τα RF-4E της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης το οποίο είχε υποστεί τροποποιήσεις για την υλοποίηση των δοκιμών, έχουν περάσει 13 ολόκληρα χρόνια! Σε αυτό το χρονικό διάστημα η Πολεμική Αεροπορία έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την επιστροφή του ποσού που εκδικάζεται. Το οποίο η USAF είχε αποδώσει στην κατασκευάστρια ROI (Reccon Optical International), χωρίς η τελευταία να έχει εκπληρώσει οποιαδήποτε από τις δεσμεύσεις της σχετικά με τις επιδόσεις της KS-127EO.

Είχε ζητήσει δηλαδή, εξωδικαστικό συμβιβασμό, προκειμένου το ζήτημα να διευθετηθεί με οικονομία χρόνου και πόρων, έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να καλύψουν άλλες εκκρεμότητες, από τις δεκάδες που προέκυψαν την τελευταία δεκαετία. Παρά το γεγονός αυτό, η USAF αρνήθηκε τη λύση αυτή οπότε και κατατέθηκε η αγωγή εναντίον της, κάτι που κατά την άποψή μας, έπρεπε να έχει γίνει 10 χρόνια νωρίτερα.

Την αγωγή μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: https://www.bloomberglaw.com/public/desktop/document

Διαβάστε το μακροσκελές ιστορικό του προγράμματος από το 1999 μέχρι και το 2007. https://www.defence-point.gr/news/agogi-ellinikoy-dimosioy-kata-ton-ipa-gia-tis-fotomichanes-ks-127eo-ton-rf-4e

No comments :

Post a Comment