17/02/2020

Ιρανοί hackers παραβιάζουν VPN servers εταιρειών σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της ClearSky, αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα μια εκτεταμένη hacking εκστρατεία που έχει επηρεάσει εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Φορείς της εκστρατείας είναι ιρανικές hacking ομάδες που έχουν παραβιάσει VPN servers και έχουν «φυτέψει» σφάλματα και backdoors. Μέσω αυτών, οι εγκληματίες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στα δίκτυα πολλών εταιρειών και οργανισμών σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα, οι Ιρανοί hackers έχουν στοχεύσει Pulse Secure, Fortinet, Palo Alto Networks και Citrix VPN για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγάλες εταιρείες. Οι ερευνητές της ClearSky αποκάλυψαν τις εκτεταμένες ιρανικές επιθέσεις στους VPN servers κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2019. Η εκστρατεία ονομάστηκε “Fox Kitten Campaign”.

“Η εκστρατεία αυτή διεξάγεται τα τελευταία τρία χρόνια και στοχεύει δεκάδες εταιρείες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Μέσα από αυτή την εκστρατεία, οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση και να μείνουν για καιρό στα δίκτυα πολυάριθμων εταιρειών και οργανισμών στον κλάδο της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, της αεροπορίας, της κυβέρνησης και της ασφάλειας. Οι ιρανικές APT ομάδες έχουν αναπτύξει ισχυρές τεχνικές επίθεσης και είναι σε θέση να εκμεταλλεύονται one-day ευπάθειες σε σχετικά μικρές χρονικές περιόδους”, ανέφερε η εταιρεία ασφαλείας.

Οι hackers εγκαθιστούν κακόβουλα λογισμικά, αλλά στοχεύουν και στην απόκτηση μακροχρόνιου και πλήρους ελέγχου των συσκευών των θυμάτων. Στόχος της hacking εκστρατείας ήταν η απόκτηση πολύτιμων πληροφοριών από τους οργανισμούς-στόχους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι hackers, έχοντας πρόσβαση στους οργανισμούς-στόχους, κατάφεραν να παραβιάσουν και άλλες εταιρείες μέσω supply chain επιθέσεων. Οι Ιρανοί hackers χρησιμοποίησαν διάφορα εργαλεία για να παραβιάσουν τους VPN servers. Τα περισσότερα ήταν open-source code-based εργαλεία. Κάποια από αυτά έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους τους hackers.

Οι ιρανικές APT ομάδες έχουν καταφέρει να κλέψουν πληροφορίες από δεκάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο τα τελευταία τρία χρόνια. Οι πιο επιτυχημένες επιθέσεις έχουν γίνει μέσω της εκμετάλλευσης ευπαθειών σε συστήματα με μη ενημερωμένες υπηρεσίες VPN και RDP. Οι ευπάθειες επιτρέπουν στους επιτιθέμενους να αποκτήσουν πρόσβαση και να πάρουν τον έλεγχο συστημάτων, όπου αποθηκεύονται πολύτιμες πληροφορίες. Μετά την παραβίαση των VPN υπηρεσιών, οι επιτιθέμενοι εγκαθιστούν κακόβουλα λογισμικά προκειμένου να αποκτήσουν περαιτέρω πρόσβαση στο κεντρικό εταιρικό δίκτυο. Επομένως, ο εντοπισμός και το κλείσιμο ενός σημείου πρόσβασης δεν σταματούσε απαραίτητα την πρόσβαση των hackers στο δίκτυο, γιατί είχαν φροντίσει να ανοίξουν διάφορες «διόδους» με backdoors κλπ.

https://www.secnews.gr/212069/vpn-paraviazoun-iranoi/

ΣΧΕΤΙΚΟ:  IOTA cryptocurrency. Κλειστό όλο το δίκτυο λόγω hacking επίθεσης

No comments :

Post a Comment