23/02/2020

Center for the Study of Intelligence: «Φιάσκο στο Ναϊρόμπι: Οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών της Ελλάδος και η σύλληψη του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1999»

Ιωάννης Κουντούρης, δημοσιογράφος-ερευνητής: "Οι “Studies in Intelligence” είναι ένα τριμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό για τις μυστικές πληροφορίες που δημοσιεύεται από το “Center for the Study of Intelligence”, μια ομάδα που ανήκει στη Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών. Περιέχει τόσο χαρακτηρισμένα όσο και αποχαρακτηρισμένα άρθρα σχετικά με τη μεθοδολογία και το ιστορικό του τομέα συλλογής μυστικών πληροφοριών. Το αποχαρακτηρισμένο πλέον άρθρο τους με τίτλο «Φιάσκο στο Ναϊρόμπι: Οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών της Ελλάδος και η σύλληψη του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1999» [(Studies in Intelligence Vol. 53, No. 1 (Extracts, March 2009)] του Μύρωνος Βαρουχάκη, που δημοσιεύθηκε το Μάρ. του 2009, μας αποκαλύπτει τα εξής απίστευτα για αυτούς που είχαν χειριστεί τότε την υπόθεση Οτσαλάν σε επιχειρισιακό επίπεδο…"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ: http://greeknewsondemand.com/2020/02/23/

ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΕΩΣ: "ΩΡΑΙΟ, ΑΛΛΑ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΛΑΘΟΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΙΤΑΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ. ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ... "ΒΟΜΒΑ CIA: Διεθνές Φιάσκο ο χειρισμός της υπόθεσης Οτσαλάν! Η CIA απομυθοποιεί τον Σάββα Καλεντερίδη για τον ερασιτεχνισμό που επέδειξε!...

4 comments :

  1. Anonymous24/2/20 06:57

    Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει τι έγινε σε αυτήν την υπόθεση, παρότι την θυμάμαι και την είχα παρακολουθήσει, αναλυτικώς.

    Ο Καλεντερίδης είχε ρίξει το φταίξιμο στον Οτσαλάν και είπε ότι οι Αμερικανοί τον εντόπισαν έξω από την πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, επειδή ο Οτσαλάν δεν τους άκουσε και βγήκε έξω από το κτίριο με το κινητό στο χέρι και τηλεφώνησε.

    Ο Οτσαλάν έριξε το φταίξιμο στην Ελλάδα και είπε ότι το κράτος της Ελλάδας είναι κράτος παρωδία. Όχι ότι δεν είμαστε, αλλά τον εαυτό του τον έβγαλε λάδι.

    Ο Καλεντερίδης, έκτοτε, αποτάχθηκε, αλλά δεν νιώθει ότι φέρει ευθύνη και κυκλοφορεί σαν να μην τρέχει τίποτα, και ίδρυσε μέχρι και πολιτικό φορέα (δέλτα) ως μέσο πίεσης του σάπιου κατεστημένου το οποίο κατακρίνει διαρκώς, και στον οποίο φορέα προετοιμάζει τον γιο του για βουλευτή.

    Πάντως, θυμάμαι τον Αλέξη Παπαχελά να χρησιμοποιεί τότε την αμερικανική έκφραση "hot patato", εννοώντας ότι αυτό που είχε συμβεί ήταν ανεπιθύμητο και δυσεπίλυτο από οποιονδήποτε του έλαχε να το διαχειριστεί.

    Με άλλα λόγια, δεν έφταιξε κανένας, και απλώς έτυχε;

    Αν ξέρει και θέλει κάποιος, ας με διαφωτίσει.

    ReplyDelete
  2. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΤΕ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΤΟ ΟΛΟΝ ΩΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
    ΚΥΚΛΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΕ ΜΕΡΙΚΗ ΙΣΧΥ, ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ .
    ΣΤΟΝ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΑΝΕΤΕΘΗ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ.
    Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ, ΑΛΛΑ ΦΑΝΗΚΕ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΠΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΗ.
    ΟΛΟΙ , ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΥΚΛΟΙ, ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ, ΟΤΣΑΛΑΝ, ΕΙΧΑΝ ΕΛΛΕΙΠΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΥ.
    Η ΕΥΠ, ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΙΝΑΙ, ΠΑΝΤΕΛΛΩΣ ΔΙΑΤΡΗΤΟΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΠΑ , ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

    ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΛΟΙΠΟΝ , ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΥΔΕΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ, ΗΤΑΝ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟΝ ΗΛΙΘΙΟΙ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΑΝ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΠΡΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ. ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΚΥΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ/ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ . ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΟΤΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΤΗΣ Η ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ (ΟΧΙ ΤΟΥ PKK) ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΤΣΑΛΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΠΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΟΥ PKK , ΕΜΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ Ο "ΚΑΔΡΟ".

    Ο ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ , ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΥΠ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ , ΟΠΩΣ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Ο ΙΔΙΟΣ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΕΙΤΕ ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟ ΕΚ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΝΑ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ, ΕΙΤΕ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΤΙΣ ΕΔΙΝΑΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΧΑΜΕ ή ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΠΩΣ Η ΑΡΧΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΝΕΡΓΟΥΣΕ , ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ή Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ.

    ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ, ΕΠΕΦΕΡΕ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ , ΑΡΑ ΕΔΡΑΣΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΙΣΟΙ ΤΟΥ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΤΣΑΛΑΝ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ. ΑΝ ΤΟ ΟΛΟΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ/ΕΒΡΑΙΩΝ Η ΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΔΙΟΤΙ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΛΔ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

    ReplyDelete
  3. Anonymous24/2/20 12:23

    Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τη σαφή απάντησή σας. Τώρα κατανοώ καλύτερα τι διαδραματίστηκε. Φαίνεται ότι όλοι είχαν την δική τους ατζέντα. Βεβαίως αυτά ο Οτσαλάν τα γνώριζε, εκ των προτέρων, και αν ήθελε θα μπορούσε να τα είχε αποφύγει, αντί να περιφέρεται στην μεσόγειο. Συνεπώς, η καλύτερη λύση για εμάς θα ήτο να μην διαδραματίσουμε τον ρόλο που μας ανέθεσαν, ρίχνοντας την "καυτή πατάτα" σε άλλους.

    ReplyDelete
  4. ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΟΤΣΑΛΑΝ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟΤΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ , ΠΩΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ PKK , ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΔΛΔ ΤΟΥΣ "ΔΙΚΟΥΣ" ΤΟΥ.

    ΓΙΑΤΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ PKK , ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ;
    ΔΙΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΕ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΟ PKK , ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΝΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ , ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.
    ΥΠΗΡΧΕ ΔΛΔ ΤΟΤΕ ΜΙΑ "ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ" ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ PKK Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΝΑ ΡΙΞΕΙ , ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΗΤΑΝ Ο ΟΤΣΑΛΑΝ, ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ Ο ΙΔΙΟΣ. ΤΟ PKK ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ , ΩΣ Ο ΜΟΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ.

    Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ , ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΠΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ "¨ΚΑΥΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ". ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΣΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ..."ΧΑΖΟΒΙΟΛΙΑΣΗ" ΠΟΥ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΡΕΤΩΣ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ.

    ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ, ΑΠΑΞ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ (ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ) Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟ ΕΓΩ ΙΣΧΥΡΩΣ ΝΟΜΙΖΩ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ.

    ReplyDelete