19/02/2020

Τα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας στη συμφωνία για το Brexit περιλαμβάνουν ή αναφέρονται και στα γλυπτά του Παρθενώνα ;

Το προσχέδιο των διαπραγματεύσεων, άρθρο του οποίου επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, πρόκειται να ολοκληρωθεί σήμερα και θέτει τις παραμέτρους για τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με αυτό, στο κείμενο των προϋποθέσεων για την εμπορική συμφωνία συμπεριλαμβάνεται μια παράγραφος που αφορά στην κλοπή πολιτιστικών αντικειμένων. Στη συγκεκριμένη παράγραφο αναφέρεται η ανάγκη να αντιμετωπιστούν «ζητήματα που αφορούν στην επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν αφαιρεθεί παράνομα από τις χώρες καταγωγής τους». Μάλιστα, το Bloomberg επικαλείται την μαρτυρία ενός αξιωματούχου που λέει ότι αυτό είναι άμεση αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα που άρπαξε ο Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Διαψεύδουν οι ελληνικές Αρχές το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Ελλάδα αποτελεί προϋπόθεση για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ωστόσο, η παράγραφος εισήχθη στο κείμενο επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί βασικό τόπο προορισμού προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, ύστερα από πρόταση που υποστηρίχθηκε από Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο. Δεν αφορά δηλαδή συγκεκριμένα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αλλά γενικότερα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. «Η θέση της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων είναι πάγια», σχολίασε η διπλωματική πηγή.

ΑΜΠΕ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΜΑΙ ΔΙΟΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΝΟΜΙΖΑΝ ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ή ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΟΥΣ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΚΑΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ, ΚΑΤΙ ΠΡΟΣΕΘΕΣΑΝ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΙ ΑΠΟΓΙΝΕ;

2 comments :

  1. Anonymous20/2/20 14:51

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΙ ΑΠΟΓΙΝΕ


    https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/167002/apofasi-xastoyki-gia-tis-vretanikes-vaseis-ston-mayrikio

    https://politis.com.cy/apopseis/oi-vretanikes-vaseis-meta-kai-tin-gnomodotisi-toy-diethnoys-dikastirioy-tis-chagis/

    ReplyDelete
  2. ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΕ ΠΡΙΝ. ΕΚΕΙ ΕΙΧΑ ΜΕΙΝΕΙ.

    ReplyDelete