21/02/2020

Π.Ν: Διαρκώς εντεινόμενη η έλλειψη προσωπικού στις φρεγάτες του Στόλου - Ε.Δ: Καλές οι επιδείξεις και το «φαίνεσθαι» αλλά οι ανεπάρκειες της σκληρής πραγματικότητας δεν κρύβονται

Το θέμα του προσωπικού στο ΠΝ και στα πλοία μας έχει απασχολήσει εκτενώς. Τα έχουμε γράψει πολλές φορές πως θα φτάσουμε να έχουμε πλοία αλλά να είναι δίχως προσωπικό. Είναι άλλο πράγμα ένα πλοίο απλά να ταξιδεύει, άλλο να επιχειρεί και άλλο να πολεμάει. Στις φρεγάτες η έλλειψη προσωπικού τείνει να πέσει (εάν δεν έχει πέσει…) σε κάτω από τα αποδεκτά επίπεδα. Είναι ζήτημα κατανομής προσωπικού; Είναι θέμα πως δεν υπάρχει νέο αίμα; Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση καθώς στο ΠΝ μαζί με τα πλοία γερνά και ο κόσμος σε επικίνδυνα και μη αποδεκτά επίπεδα. Οι εισακτέοι στη ΣΜΥΝ είναι το 1/3 συγκριτικά με παλαιότερα, προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ δεν γίνονται ενώ οι ναύτες θητείας δεν δύναται για προφανείς λόγους να αναλάβουν κρίσιμα πόστα. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και με τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων όπου οι εισακτέοι είναι ελάχιστοι δεδομένων των αναγκών.Τα προβλήματα με τις γυναίκες είναι γνωστά αφού μετά από μερικά χρόνια μετατίθενται σε υπηρεσίες ξηράς. Οι άδειες ανατροφής τέκνου ή οι αναρρωτικές άδειες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Αποσπάσεις στελεχών εντείνουν το πρόβλημα.

Το συμπέρασμα είναι πως στη Διοίκηση Φρεγατών του Αρχηγείου Στόλου η έλλειψη προσωπικού είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Το πρόβλημα λαμβάνει άκρως ανησυχητικές διαστάσεις αφού φρεγάτες με επάνδρωση της τάξης του 60% δεν δύναται να είναι πλήρως επιχειρησιακές. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανάγκη από νέο αίμα. Τα δύο φλέγοντα ζητήματα για το ΠΝ είναι αφενός η ανανέωση του γερασμένου Στόλου και αφετέρου η κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό.

https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-diarkos-enteinomen/

Η χθεσινή άσκηση στο Λιτόχωρο και η συνεργασία με τους Αμερικανούς είναι αδιαμφισβήτητα θετικά γεγονότα. Όμως βλέποντας τις φωτογραφίες αναπόφευκτα μας ήρθαν στο μυαλό σκέψεις και προβληματισμοί που φανερώνουν και αποδεικνύουν τη διαχρονική αδιαφορία για τα πραγματικά προβλήματα της εθνικής άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων. Άλλωστε όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου «καλές οι επιδείξεις αλλά από ουσία πάσχουμε». Ως εκ τούτων:
  • Είδαμε επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 Αpache και μας ήρθε κατά νου ο πολυπόθητος εκσυγχρονισμός τους που έχει καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι πως τα Α απαξιώθηκαν ενώ θα έπρεπε να είχαν εκσυγχρονιστεί εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Πλήρης αδιαφορία.
  • Παρακολουθήσαμε, πτητικά μέσα να στερούνται σύγχρονων και αξιόπιστων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου όπως συμβαίνει με τα Chinook ή τα Kiowa Warrior. Μάλλον έχουμε προσωπικό και μας περισσεύει για απώλειες… Όμως όταν τα Chinook τα έχουμε για αεροδιακομιδές και δασοπυρόσβεση τι χρειάζονται τα συστήματα αυτοπροστασίας;
  • Διαπιστώσαμε πως συνεχίζουμε να επιχειρούμε με τα Huey ενώ διαθέτουμε ΝΗ90 αλλά τα καμαρώνει η πίστα της Πάχης των Μεγάρων αφού σύμβαση τεχνικής υποστήριξης δεν έχει υπογραφθεί ακόμα και ανταλλακτικά δεν υπάρχουν. Οπότε συνεχίζουμε να πορευόμαστε με Huey.

Μολονότι, ξεχώρισαν οι Πεζοναύτες εντούτοις δεν κρύφτηκε το γερασμένο του προσωπικού και των ταλαιπωρημένων στελεχών αλλά είπαμε ούτε τη θητεία αυξάνουμε ούτε σε προσλήψεις στελεχών προχωράμε και ας είναι ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού των ειδικών δυνάμεων περί τα 40 έτη. Ας είναι καλά τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων που από το μεράκι τους και το φιλότιμο τους προμηθεύονται δικά τους υλικά και κάπως κρύβονται οι διαχρονικές ανεπάρκειες ώστε η υπηρεσία να προμηθεύσει το προσωπικό με σύγχρονα υλικά που έχουν ακόμα και τριτοκοσμικές χώρες.

Το τελευταίο σχόλιο αφορά τη διακλαδικότητα που ακόμα πάσχει πολύ σοβαρά. Τόσα χρόνια θα έπρεπε να είχε συγκροτηθεί σμήνος ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων αλλά επικρατεί η πλήρης αδιαφορία και αδράνεια γιατί ο κάθε κλάδος αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται τα ιπτάμενα μέσα του σαν «δικά» του. Ή να τονίσουμε πως καταργήσαμε τις ασκήσεις ταχείας αντίδρασης «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» επειδή φοβούνται ορισμένοι μην γίνει κανένα ατύχημα και διακατέχονται από ευθυνοφοβία;

Βέβαια επειδή ακριβώς δεν πολεμάμε δεν φαίνεται καμία αδυναμία καθότι στις ασκήσεις και στις επιδείξεις πάντα κερδίζουμε. Ίσως εάν δεν είχαμε Ένοπλες Δυνάμεις μηδενικού ρίσκου να τολμούσε η πολιτική ηγεσία να στείλει δυνάμεις σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις μήπως και αντλήσουμε και εφαρμόσουμε αυτά που οι άλλοι πλήρωσαν με αίμα και που εμείς ούτε καν αντιγράφουμε.

https://defencereview.gr/enoples-dynameis-kales-oi-epideixeis/

No comments :

Post a Comment