10/02/2020

Το Μαρόκο απέρριψε αίτημα επίσκεψης του Ερντογάν

Σύμφωνα με την εφημερίδας Ελ Αραμπί που εκδίδεται στο Λονδίνο, το Μαρόκο ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Άγκυρα Αλί Λαζράκ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην Τουρκία,  επειδή προσκλήθηκε στη διάσκεψη το μαροκινό ισλαμικό κόμμα, που βρίσκεται στον κατάλογο των ημιαπαγορευμένων οργανώσεων του Μαρόκου. Το Μαρόκο ζήτησε πληροφορίες από τη Μαλαισία μετά από πρόσκληση του ισλαμικού κόμματος στη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, η Μαλαισία ενημέρωσε το Μαρόκο ότι ο κατάλογος των κομμάτων που θα συμμετείχαν στην ισλαμική σύνοδο κορυφής στη Μαλαισία, καταρτίστηκε από την Τουρκία. Λόγω της συμμετοχής αυτού του κόμματος, το Μαρόκο δεν εκπροσωπήθηκε καθόλου σ’ αυτήν τη σύνοδο κορυφής. Μεταξύ αυτών που προσκλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής ήταν η οργάνωση Tevhid ve Islah, που αποτελεί κλάδο του μαροκινού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που είναι κυβερνητικός εταίρος συνασπισμού στην κυβέρνηση του Μαρόκου.

Στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου πρωταγωνιστές ήταν η Τουρκία, η Μαλαισία και το Πακιστάν. Ωστόσο, λόγω της έντονης αντίδρασης ορισμένων αραβικών χωρών, ιδίως της Σαουδικής Αραβίας, το Πακιστάν αποσύρθηκε από τη σύνοδο κορυφής την τελευταία στιγμή και δεν έστειλε ούτε το χαμηλότερο επίπεδο αντιπροσώπων. Μετά την απόσυρση του Πακιστάν και την παραίτηση της Ινδονησίας να στείλει υψηλόβαθμο αντιπρόσωπό της, η Τουρκία και η Μαλαισία κάλεσαν το Ιράν στη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, το γεγονός ότι το Ιράν και το Κατάρ εκπροσωπούνταν στο υψηλότερο επίπεδο στη σύνοδο κορυφής, ήταν αιτία η σύνοδος να μην έχει αποτέλεσμα. Το Μαρόκο θεωρεί ότι η Τουρκία κινούμενη από κοινού με την Αλγερία, το απέκλεισαν από τη Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου.

Η ανάκληση του πρέσβη Αλί Λαζράκ είναι ένδειξη της αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. Μετά την ανάκληση του πρέσβη, το Μαρόκο ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που έχει υπογράψει με την Τουρκία. Ο Μαροκινός υπουργός Εμπορίου, Mevlay Hafız el Alemi, δήλωσε ότι θα προτείνουν δύο επιλογές στην Άγκυρα. η μια είναι η επανεξέταση της συμφωνίας και η άλλη η ακύρωση. Ο El Alemi δήλωσε ότι τα τουρκικά αγαθά γεμίζουν τα μαροκινά ράφια, και αυτό προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις μαροκινές επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας. Οι εξαγωγές από την Τουρκία προς το Μαρόκο αυξήθηκαν κατά 16% κατά το παρελθόν έτος σε σύγκριση με το προηγούμενο, φθάνοντας τα δύο δισεκατομμύρια 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ο δεύτερος λόγος που προκάλεσε την κρίση μεταξύ των δύο χωρών, είναι η αποστολή μισθοφόρων στη Λιβύη από πλευράς της Τουρκίας. Το Μαρόκο, που ήταν ένας από τους παράγοντες που εξασφάλισε την αναγνώριση από τον ΟΗΕ της συμφωνίας Sahirat και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, θεωρεί ότι η αποστολή όπλων και μισθοφόρων παραβιάζει αυτήν τη συμφωνία του 2015. Μια μαροκινή πηγή που έκανε δηλώσεις στην El Arab ανέφερε ότι ο Ερντογάν έστειλε πολλές φορές μηνύματα στην κυβέρνηση για να επισκεφθεί το Μαρόκο και να επιλυθούν τα προβλήματα, αλλά ότι το Μαρόκο αγνόησε αυτά τα μηνύματα. Ο Μαροκινός εμπειρογνώμονας διεθνών σχέσεων Rıza el Falah Rida al Falah, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Τουρκία στέλνοντας όπλα και μισθοφόρους τη Λιβύη, ακολουθεί επεκτατική στρατηγική. Ο El Falah υπογράμμισε ότι η Τουρκία τροφοδοτεί τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη με τις πολιτικές της και ότι αυτό αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια του Μαρόκου. Ο El Falah ανέφερε ότι η συμπόρευση της Τουρκίας με την Αλγερία στο Λιβύη, είναι αντίθετη στα συμφέροντα του Μαρόκου και ότι αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεση που δέχεται στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας.

Μια άλλη εξέλιξη που πυροδότησε την κρίση μεταξύ των δύο χωρών, ήταν μια εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT, στα τέλη του περασμένου έτους, που αφορούσε τη βιογραφία του Aminatu Haydar, αρχηγού του κινήματος Πολισάριο, που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφθηκε το Μαρόκο τον περασμένο Δεκέμβριο, δήλωσε ότι υπήρξε παρεξήγηση σχετικά με τη προβολή της συγκεκριμένης εκπομπής από την TRT.

Σχόλιο: Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του δημοσιεύματος, είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Τουρκίας στην πρόσκληση κομμάτων και οργανώσεων στην Ισλαμική Διάσκεψη, που έχει ως στόχο τον πλήρη έλεγχο όλων των μουσουλμανικών χωρών από τον Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που αποτελεί παράρτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Θα ήταν δε αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι ο Ερντογάν και το ΑΚΡ, που ελέγχουν τα περισσότερα ισλαμικά-ισλαμιστικά κινήματα και οργανώσεις στον κόσμο, δεν έχουν τη δυνατότητα και δεν έχουν προνοήσει να ασκούν έλεγχο και επιρροή στους μουσουλμάνους που έρχονται στην Ελλάδα ως πρόσφυγες ή μετανάστες…

https://infognomonpolitics.gr/2020/02/terastias-simasias-i-krisi-tou-marokou-me-tin-tourkia-aperripse-etima-episkepsis-tou-erntogan/

No comments :

Post a Comment