21/01/2020

Mini και μικρά Μη Επανδρωμένα Αεροσυστήματα για την Βουλγαρία - Η φινλανδική αεροπορία αξιολογεί Πολεμικά Ααεροσκάφη

Στο τέλος του 2019 το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια UAS κατηγορίας mini και μικρών συστημάτων με συνολικό προϋπολογισμό 12,66 εκατ. ευρώ.Σύμφωνα με την προκήρυξη η απαίτηση αφορά 12 mini συστήματα UAS, το καθένα με ένα σταθμό εδάφους και τρία αεροχήματα, προϋπολογισμού 5,51 εκατ. ευρώ, με παραδόσεις τριών εξ’ αυτών την περίοδο 2020-2021 και από δυο ετησίως την περίοδο 2022-2024. Τα mini UAS δεν πρέπει να έχουν βάρος μεγαλύτερο των 7 κιλών, θα πρέπει να μεταφέρουν φορτίο ηλεκτρο-οπτικού υποσυστήματος με έγχρωμη κάμερα ημέρας και θερμικό απεικονιστή, να έχουν εμβέλεια τουλάχιστον 10 km (με ικανότητα μετάδοσης βίντεο σε πραγματικό χρόνο) και 20 km σε πλήρως αυτόνομη λειτουργία) με αυτονομία 1,5 ώρες.

Ο προϋπολογισμός για τα τρία μικρά συστήματα UAS (επίσης το καθένα αποτελούμενο από ένα σταθμό εδάφους και τρία αεροχήματα) είναι 7,15 εκατ. ευρώ και απαίτηση για παραδόσεις ενός ετησίως την περίοδο 2020-2022. Αναφορικά με τις προδιαγραφές τους θα πρέπει να έχουν μέγιστο βάρος 150 κιλών, αυτονομία πέντε ωρών, εμβέλεια τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων (με ικανότητα μετάδοσης βίντεο σε πραγματικό χρόνο) και 120 χιλιόμετρα (σε πλήρως αυτόνομες επιχειρήσεις). Αναφέρεται ότι ο επιθυμητός εξοπλισμός είναι Ε/Ο συγκρότημα, ραντάρ SAR/GMTI και υποσύστημα αποστασιόμετρου/ καταδείκτη λέιζερ.

Σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων στάλθηκε σε 24 εταιρίες, περιλαμβανομένων των αμερικανικών AAI Corporation, General Atomics Aeronautical Systems, Northrop Grumman Corporation, Boeing Insitu, των ισραηλινών Innocon Innovative Controllers, Blue Bird Aero Systems, Israel Aerospace Industry, Elbit Systems and Aeronautics; των ιταλικών Globavia και Leonardo Airborne and Space Systems; της γερμανικής EMT Penzberg, της σουηδικής UMS Skeldar, της λετονικής UAV Factor, όπως και της Airbus Defence and Space.

Έχει ξεκινήσει η νέα δοκιμαστική περίοδος του φινλανδικού διαγωνισμού για την προμήθεια νέου μαχητικού αεροσκάφους (ΝΜΑ) με την τοπική ονομασία HX Challenge.  Οι περίοδοι δοκιμών είναι οι εξής:
  • Eurofighter Typhoon: 9-17 Ιανουαρίου 2020
  • Dassault Rafale: 20-28 Ιανουαρίου 2020
  • Saab Gripen E: 29 Ιανουαρίου-6 Φεβρουαρίου 2020
  • Lockheed Martin F-35A: 7-17 Φεβρουαρίου 2020
  • Boeing F-18E/F Super Hornet: 18-26 Φεβρουαρίου 2020
Τα αεροσκάφη που θα επιλεγούν, θα κληθούν να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα F-18C/D Hornet που βρίσκονται σε υπηρεσία από τη δεκαετία του ’90.

O φινλανδικός διαγωνισμός θεωρείται ένα «γερό» κρας τεστ για όλα τα συμμετέχοντα αεροσκάφη όπου κατεβαίνουν με τις νεότερες και πιο σύγχρονες εκδόσεις τους κι οπωσδήποτε το αποτέλεσμα θα είναι ενδεικτικό και για αντίστοιχους διαγωνισμούς που πρόκειται να διεξαχθούν τα επόμενα χρόνια και σε άλλες χώρες.

Στις 20 Ιανουαρίου, η Dassault έκανε επίδειξη των ικανοτήτων του συγκεκριμένου τύπου με δύο διθέσια αεροσκάφη Rafale Β στην αεροπορική βάση Pirkkala. Οι δοκιμές θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Ιανουαρίου οπότε και τα στελέχη της φινλανδικής Αεροπορίας θα πρέπει να έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

https://www.ptisidiastima.com/

No comments :

Post a Comment