22/01/2020

Κανένα σοβαρό αντάλλαγμα για Σούδα - Επιστολή Πομπέο: Μηνύματα, σημειολογία και… προβλήματα

Οι επίσημες δηλώσεις για το επίτευγμα της νέας συμφωνίας ήταν άνευ ουσίας αλλά πάντα κάποιος καλόπιστος μπορεί να διατηρήσει μια επιφύλαξη, ότι υπάρχουν και στοιχεία τα οποία είναι μη ανακοινώσιμα. Όμως η χώρα εισήλθε ταχέως σε μια περίοδο νέας εντάσεως με την Τουρκία, καθιστώντας απαραίτητη την λήψη μέτρων και δεν φαίνεται ότι εξασφαλίσθηκε άμεσα από τις ΗΠΑ κάτι συγκεκριμένο προς ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου – το πρώτιστο σε μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε καν ζήτημα οποιονδήποτε ανταλλαγμάτων από τις ΗΠΑ, είτε στην μορφή πιστώσεων – ενοικίου, είτε οπλικών συστημάτων.

Τον Μάρτιο του 2019, θίγαμε ακριβώς αυτή την διαχρονική αδυναμία της Ελλάδος να “πουλήσει” σωστά το “οικόπεδό” της στους Συμμάχους.  Σχολιάζαμε πόσο δεδομένοι και “φθηνιάρηδες” είμαστε, αρουσιάζαμε συγκεκριμένα παραδείγματα ξένων χωρών που απαιτούσαν την καταβολή ενοικίου από τις ΗΠΑ για την παραχώρηση βάσεων, και προτείναμε: 
  • «Διεκδίκηση ετησίου ενοικίου της τάξεως των 100 εκατ. $ από την Ελλάδα, δεν μπορεί να θεωρηθεί εξωπραγματική. Σε συζήτηση με Αμερικανό αξιωματούχο, αυτός τοποθετήθηκε ως εξής έναντι της πεσιμιστικής αντιλήψεως του “δεν γίνονται αυτά τα πράγματα”, που διακρίνει τους Έλληνες: “Πως προεξοφλείς το αποτέλεσμα και την απάντηση της Αμερικής; Το ζήτησες; Το προσπάθησες; Πίεσες”; Με μέσο όρο 240 πλοία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να εξυπηρετούνται στην Σούδα ετησίως, με ενοίκιο 100 εκατ. $, είναι σαν να χρεώνει η Ελλάδα κάτι παραπάνω από 400.000 $ την εξυπηρέτηση κάθε πλοίου. Εάν το ποσό φαίνεται μεγάλο, τότε μπορούμε να συμπεριλάβουμε στον υπολογισμό και τα εξυπηρετούμενα ετησίως αεροπλάνα».
  • «Με διεκδίκηση ενοικίου 100 εκατ. $, τα οποία θα αφιερώνονται ούτως ή άλλως σταθερά για προμήθεια αμερικανικού οπλισμού, κερδισμένος επί της ουσίας είναι και η αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Μέσω αυτού του ποσού όμως, μπορούν να αποπληρωθούν στοχευμένες προμήθειες οπλικών συστημάτων».

Δηλαδή και οι δύο πλευρές θα έκαναν την δουλειά τους, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που αναμφιβόλως ο πρόεδρος Τραμπ θα αναγνώριζε ως μια δίκαιη συμφωνία για… μπίζνες.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ: https://doureios.com/apostolakis-epivevaionei-fovous-kanena-sovaro-antallagma-gia-souda-mdca/

Στο πολεμικό σκηνικό και τον υβριδικό πόλεμο της Άγκυρας φαίνεται ότι σύρεται η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας να ανασχέσει τη δυναμική δημιουργίας σκηνικού απομόνωσης της Ελλάδας επιχειρεί να διαμορφώσει ο Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις, διαρροές και επιθετική προπαγάνδα. Έτσι, ενώ από τη μια η Αθήνα αντιμετωπίζει “ψύχραιμα” τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για διαπραγματεύσεις σχετικά με την εκχώρηση ελληνικών οικοπέδων, νότια της Κρήτης, από την Τουρκία σε ιταλικές εταιρίες, από την άλλη πλευρά επιχειρεί να αποδείξει ότι έχει ανοιχτούς διαύλους με τις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας στη Βουλή και επιδεικνύοντας δημοσίως επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τέτοιες κινήσεις, συνήθως, στόχο έχουν την ανακούφιση της εσωτερικής πολιτικής πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση, κυρίως από τον υβριδικό πόλεμο της Άγκυρας και την ασύμμετρη απειλή που συνιστά η εκθετική αναμετάδοση των τουρκικών θέσεων από τα ελληνικά media. Ωστόσο, η ανάδειξη της επιστολής ως μείζον διπλωματικό χαρτί τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, είναι ενδεικτική του άγχους που έχει καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου, κυρίως για τις κοινωνικές αντιδράσεις. Διπλωματικά, πάντως, η ανάδειξη της επιστολής Πομπέο, δείχνει ότι η Αθήνα αισθάνεται ανασφαλής, ζητά επιτακτικά κάλυψη και στήριξη από τους συμμάχους και ότι οι σχέσεις σε επίπεδο ηγετών δεν είναι ούτε οι προσδοκώμενες, ούτε απρόσκοπτες. Όπερ σημαίνει, ότι ενώ η κίνηση αυτή μπορεί να δράσει καταπραϋντικά στο εγχώριο πολιτικό ακροατήριο, καταδεικνύει αδυναμία όταν ερμηνεύεται διεθνώς και ως εκ τούτου τείνει να αποδυναμώνει την αίσθηση που έχουν για την Ελλάδα εταίροι, σύμμαχοι και ανταγωνιστές, υπονομεύοντας την αποτρεπτική δύναμη.

https://www.crisismonitor.gr/2020/01/21/epistoli-pompeo-minymata-simeiologia-kai-provlimata/

No comments :

Post a Comment