28/01/2020

Η.Β: Συμμετοχή της κινεζικής εταιρίας Huawei στην κατασκευή περιφερειακών τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G - ΗΠΑ: Απογοήτευση και διαμαρτυρίες για την απόφαση

Η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο , αλλά αναγνωρίζει την εταιρία ως «πάροχο υψηλού ρίσκου» και ορίζει όριο συμμετοχής της στην αγορά στο 35%. Η απόφαση επιβεβαιώθηκε σε σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, όπου συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών και του στρατού. Η Huawei δεν θα συμμετάσχει στο βασικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο 5G που θα λειτουργεί σε ευαίσθητους τομείς όπως οι πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ το όριο συμμετοχής της στην αγορά θεωρείται ότι αποτελεί μία δικλείδα ασφαλείας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού και ΜΜΕ και το Κέντρο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας, αναφέρεται ότι στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι το τελευταίο θα παράσχει οδηγίες προς τους πράκτορες του Τηλεπικοινωνιακού δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου για τους παρόχους υψηλού κινδύνου, ώστε να αποκλειστούν από κρίσιμα και ευαίσθητα εθνικά δίκτυα και να περιοριστούν μόνο στα περιφερειακά, δηλαδή της διασύνδεσης συσκευών και εξοπλισμού κινητών τηλεφώνων και μόνο στο 35% της αγοράς.

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, μία απαγόρευση συμμετοχής της κινεζικής εταιρείας παρόχου του διαδικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων από την βρετανική αγορά θα καθυστερούσε την ανάπτυξη του δικτύου κατά δύο με τρία χρόνια και συνεπώς την οικονομική ανάπτυξη από την τεχνολογική εξέλιξη, στην οποία προσβλέπει η βρετανική κυβέρνηση, παρά το ρίσκο της απομόνωσης από μία «καλή» εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, που όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφραζαν αντιρρήσεις για την συμμετοχή της Huawei στο βρετανικό δίκτυο. Εξάλλου, ελήφθη υπόψη η άποψη εμπειρογνωμόνων σε θέματα κυβερνοασφάλειας ότι μία αυστηρή προσέγγιση στο ρυθμιστικό καθεστώς που θα λειτουργήσει η κινεζική εταιρία μπορεί να καταστήσει τους κινδύνους διαχειρίσιμους.

Η Huawei καλωσόρισε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για τη συνέχιση της συνεργασίας σε ό,τι αφορά το δίκτυο 5G, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι «η απόφαση που στηρίζεται σε στοιχεία θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο προηγμένες, ασφαλείς και οικονομικά αποδοτικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για το μέλλον, που δίνουν πρόσβαση στη Βρετανία σε προηγμένη τεχνολογία και εξασφαλίζουν μία ανταγωνιστική αγορά». Ο αντιπρόεδρος της Huawei Βίκτορ Ζανγκ, διαβεβαιώνει πως η εταιρεία του θα συνεργασθεί με τη βρετανική κυβέρνηση και τους πελάτες της επί τη βάσει υψηλότερων προτύπων ασφαλείας και σε μία ευρέως διαφοροποιημένα αλυσίδα εφοδιασμού.

Αύριο θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βρετανία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής διοίκησης στο ζήτημα, καθώς ήδη από χθες σε δηλώσεις του προειδοποίησε ότι η κυριαρχία της Βρετανίας βρίσκεται σε κίνδυνο, εάν τελικά επιτρέψει τη συμμετοχή της Huawei στην ανάπτυξη των δικτύων της. Οι ΗΠΑ νοιώθουν απογοητευμένες από την απόφαση της Βρετανίας να επιτρέψει μια περιορισμένη συμμετοχή της κινεζικής τεχνολογικής εταιρείας Huawei στην ανάπτυξη του εγχώριου δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G, επεσήμανε σήμερα στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.«Δεν υφίσταται κάποια ασφαλής εναλλακτική για ελεγχθούν οι αναξιόπιστοι πωλητές σε οποιοδήποτε τμήμα ενός δικτύου 5G. Ανυπομονούμε να συνεργασθούμε με τη Βρετανία για μία μελλοντική μέθοδο που θα εξασφαλίζει τον αποκλεισμό από τα δίκτυα 5G συστατικών από αναξιόπιστους πωλητές», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, μη θέλοντας να κατονομασθεί.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς, τόνισε πως η βρετανική απόφαση αποτελεί μία σημαντική ήττα για τις ΗΠΑ. «Πόσο μεγάλο ποσοστό πρόκειται να αποκτήσει η Huawei και ποιες χώρες χρειάζεται πια να υπογράψουν συμφωνίες με αυτήν, ώστε η αμερικανική κυβέρνηση να αντιληφθεί πως χάνουμε το Ιντερνέτ προς όφελος της Κίνας; Αυτό αποτελεί μία κεφαλαιώδη στρατηγική ήττα».

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment