02/01/2020

Η χρονιά που ακολουθεί υπάρχει περίπτωση να είναι δύσκολη...

...επειδή ο γνωστός κακός γείτονας παίρνει την τελική απόφαση.

Όλα κρίνονται στο επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι χαμένη “από χέρι”. Το γνωρίζουν και οι κρατούντες εντός Ελλάδας και η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Υπάρχει και η εκτίμηση σε πολιτικούς και στρατιωτικούς “κύκλους”, ότι θα αρκούσε ένα σκληρό πλήγμα στην Τουρκία για να αρχίσει να συμπεριφέρεται με τρόπο που να αντιστοιχεί στο πραγματικό στρατιωτικό μέγεθος που αντιπροσωπεύει. Μπορεί να έχει κάνει μεγάλες προόδους τα τελευταία χρόνια. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί την τρομακτική πολεμική μηχανή, την εικόνα που προσπαθεί να οικοδομήσει ο ηγέτης της, αφενός για εσωτερικούς λόγους και αφετέρου διότι έχει αντιληφθεί ότι υπάρχουν πολλοί που έχουν εθιστεί στη νοοτροπία του “η Τουρκία είναι μεγάλη και η Ελλάδα δεν έχει καμία τύχη”. Άρα λογικά συμπεριφέρεται! Πόσο φαιδροί άραγε ακούγονται αυτοί οι ισχυρισμοί στο Ισραήλ, στην Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη;

Δεν χρειάζεται καν “στρατιωτικοποίηση” της ελληνικής κοινωνίας. Θα αρκούσε απλά συνέπεια και συνέχεια στην αποτρεπτική / αμυντική προσπάθεια της χώρας, με τρόπο που να λειτουργεί επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας. Για αν συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει να ηττηθούν ιδεολογικοπολιτικά οι ιδεοληψίες και τα στερεότυπα πολλών. Χρειάζεται απόφαση επιβίωσης και απόφασης να μην απαξιώνουμε μόνοι μας τις οικονομικές θυσίες και επενδύσεις στην άμυνα της χώρας. Διότι αν αποφασίσουμε ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε ελεύθεροι στον πλανήτη, χωρίς να εκτελούμε διαταγές της Υψηλής Πύλης που αγωνίζεται να ανασυστήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από τη μεσοβέζικη κατάσταση στην οποία ζούμε με δική μας υπαιτιότητα σήμερα.

Εάν δεν είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και τη στρατιωτική ισχύ για να υπερασπίσουμε όσα ισχύουν βάσει διεθνούς δικαίου για όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, ας παραιτηθούμε κι ας μοιράσουμε τα πάντα με την Τουρκία. Να γλιτώσουμε και τα δισεκατομμύρια ευρώ που πληρώνουμε για αμυντικές -όχι εξοπλιστικές- δαπάνες. Να τα “επενδύσουμε” σε οποιονδήποτε άλλον τομέα υπαγορεύσει ο ιδεολογικός προσανατολισμός του καθένα. Υγεία, παιδεία, επιδόματα… Βέβαια, δεν θα περάσουν παρά λίγα χρόνια για να διαπιστώσουμε πως ούτε αυτό θα φτάσει για να ανασχέσει τον επεκτατισμό του κακού γείτονα, που θα επιδιώξει να καταργήσει και αυτό καθαυτό το ελληνικό κράτος. Και θα έχει δίκιο απόλυτο.

Επειδή εμείς ζούμε σε έναν δικό μας κόσμο, δε σημαίνει ότι θα αλλάξει η παγκόσμια πραγματικότητα να προσαρμοστεί σε εμάς ώστε να την καταλαβαίνουμε. Είμαστε, για παράδειγμα, η μοναδική ίσως χώρα στον κόσμο που δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ αρνείται και να συζητήσει για την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), εμμένοντας στην υφαλοκρηπίδα.

Όλη αυτή η συμπεριφορά μας δεν εξασφάλισε τίποτα απολύτως και απλά οδήγησε στην αποθράσυνση του κακού γείτονα. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, επειδή επιλέγουμε βολικά να συνεχίζουμε να διατυμπανίζουμε παρωχημένες θεωρίες περί “εξημέρωσης του θηρίου”. Είτε θα αποφασίσουμε να αντισταθούμε με κάθε μέσο διαθέσιμο στα χέρια μας, είτε θα πάψουμε να υπάρχουμε. Μην το παίρνουμε αψήφιστα. Αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο βαδίζουμε…

Ας αποφασίσουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τον κακό γείτονα. Χωρίς συμβιβασμούς στις αρχές μας. Ας αντιληφθούμε ότι τα πραγματικά θανάσιμα διλήμματα τα έχει αυτός, όχι εμείς. Καλή χρονιά. Ψηλά το κεφάλι.

https://www.defence-point.gr/news/kali-chronia-kai-eyches-se-oloys-omos-o-kakos-geitonas-den-tha-stamatisei

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΄11, Η ΙΣΧΥΣ ΦΩΝΑΖΕ ΠΩΣ ΑΡΚΕΙ ΕΝΑ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΛΛΑΖΟΝΕΙΑ.  ΤΟ ΄17 ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ ΚΑΙ "ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ.  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ, ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟ ΖΗΤΟΥΝ.

No comments :

Post a Comment