17/01/2020

Ελληνικοί «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία. Η Πολεμική Αεροπορία αιτήθηκε μεταχειρισμένα Patriot από τις ΗΠΑ

Σε συμφωνία για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ» της πολεμικής αεροπορίας (Π.Α) στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας καταλήγουν Αθήνα και Ριάντ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πριν από λίγες εβδομάδες τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν σε συμφωνία, προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνα της αραβικής χώρας, η οποία, υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα υπέστη σοβαρά πλήγματα στις εγκαταστάσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO.

Η συμφωνία Αθήνας-Ριάντ αποτελεί και έμμεση απάντηση στις αμερικανικές πιέσεις για ελληνική παρουσία στον Περσικό Κόλπο, μάλιστα μετά τη διπλή άρνηση για αποστολή φρεγάτας στη ναυτική δύναμη που έχει δημιουργηθεί υπό ηγεσία των ΗΠΑ. Η παροχή αυτής της διευκόλυνσης εκ μέρους της Αθήνας αφενός απαντά στις συμμαχικές ανησυχίες, αφετέρου αποτελεί μια σαφώς αμυντική διευκόλυνση, η οποία δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Ριάντ για τη συγκεκριμένη διευκόλυνση είχαν ξεκινήσει και είχαν φθάσει σε προχωρημένο σημείο πολύ πριν κορυφωθεί η αμερικανοϊρανική κρίση με αφορμή την από αέρος εκτέλεση του Καρέμ Σουλεϊμανί από την αμερικανική αεροπορία στο Ιράκ. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απομένει η διευθέτηση τεχνικών λεπτομερειών σε στρατιωτικό επίπεδο, σε επαφές οι οποίες θα γίνουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα. Πρόκειται για λεπτομέρειες που αφορούν τη μεταφορά, την τοποθέτηση, το κόστος, αλλά και την επιχειρησιακή ευθύνη των πυραυλικών συστημάτων.

Πηγή του Μαξίμου δήλωσε  ότι:
  • Το Ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό που θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία θα είναι από 65 έως 140 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες. Δεν διευκρινίζεται αν στην ελληνική αποστολή πέρα από τους χειριστές του πυραυλικού συστήματος Patriot, θα συμπεριληφθεί και άλλο στρατιωτικό προσωπικό για τη φύλαξη της εγκατάστασης.
  • Το αίτημα για την ελληνική συμμετοχή στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, έχει υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά.
  • Δεν δημιουργείται «τρύπα» στην ελληνική αεράμυνα γιατί ενεργοποιήθηκε συστοιχία Patriot η οποία το προηγούμενο διάστημα ήταν εκτός λειτουργίας.
  • Έχουν ληφθεί πρόνοιες ώστε το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό και το πυραυλικό σύστημα να είναι καλά φυλασσόμενα.

https://www.kathimerini.gr/

Η παραπάνω ενέργεια έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.  Η Π.Α ζητά τουλάχιστον δύο Μοίρες Patriot ώστε να καλύψει τα όποια κενά δημιουργούνται σήμερα ενώ έχει θέση ως μεσοπρόθεσμο στόχο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος. Από πλευράς Αμερικανών γνωστοποιήθηκε στη ΠΑ πως θα εξετάσουν το ελληνικό αίτημα σε εύλογο διάστημα και θα απαντήσουν για τη προοπτική απόκτησης μεταχειρισμένων συστημάτων Patriot.

Σημειώνεται, ότι από την Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας έχουν ζητήσει την ανάπτυξη ελληνικών Patriot έως τα τέλη Μαρτίου. Σε ερώτηση του γράφοντα προς ανώτατους αξιωματικούς της ΠΑ επιβεβαίωσαν πως η κίνηση αποστολής ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία έπεται του ελληνικού αιτήματος για μεταχειρισμένα συστήματα πλην όμως το ενισχύει καθοριστικά αποκομίζοντας τα κατάλληλα οφέλη και ανταλλάγματα. Επίσης, τονίζουν πως μια μοίρα Patriot δεν θα δημιουργήσει τόσο μεγάλο κενό στην Ελληνική αεράμυνα καθώς δεν θα είναι από ευπαθή τομέα όπως η Σκύρος ή η Τανάγρα. Η Μοίρα που θα αναπτυχθεί εκτός από πολύτιμη εμπειρία θα φέρει στη ΠΑ και σημαντικό αριθμό εσόδων που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί και κυρίως θα ενισχύει το ελληνικό αίτημα στους Αμερικανούς για μεταχειρισμένες συστοιχίες Patriot.

https://defencereview.gr/apokleistiko-i-polemiki-aeroporia-ai/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΚΡΙΝΟΥΝ ΠΩΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ-ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΙΜΗ  ΣΥΣΤΟΙΧΙΑ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ; ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΩΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ... ΟΠΟΤΕ ΝΑΙ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΟΙ patriot, ΤΙ ΣΤΗΝ Σ.Α ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΧΑΡΗ ΟΙ ΚΑΜΗΛΙΕΡΗΔΕΣ...  ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΛΛΕΣ ...ΟΠΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ: 

2 comments :

  1. ΠΑΟΚαρα19/1/20 00:48

    Και τώρα εγώ αν σκεφτώ ότι η επόμενη κίνηση που θα κάνει η Τουρκία θα είναι εκεί που θα αποσυρθούν οι μονάδες patriot εγώ θα φταίω?

    ReplyDelete
  2. Όταν είσαι αποικία των αγγλοσαξονων και των σιωνιστών αυτά κάνεις. Τη δεκαετία του 90 π.χ. που αναλογικά ήμασταν πιο ισχυροί στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα το 97 με τις ταραχές στην Αλβανία δεν τολμήσαμε να στείλουμε στρατό στη Βόρεια Ήπειρο για προστασία της μειονότητας μας, αλλά στείλαμε στη Βόρεια Αλβανία, στη Βοσνία και αργότερα στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν σε περιοχές δηλαδή άσχετες με τα εθνικά συμφέροντα μας. Στην εποχή μας που δεν μας υπολογίζει ούτε η Αλβανία ...τι περιμενετε;

    ReplyDelete