29/01/2020

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δεν σέβεται τις συμφωνίες που υπέγραψαν για την Συρία - Ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία: Είμαστε στο πλευρό του Ερντογάν

...όπου η ρωσική και η συριακή Πολεμική Αεροπορία έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς τους.

«Με τη Ρωσία υπογράψαμε συμφωνίες (…) Αν η Ρωσία σέβεται τις συμφωνίες αυτές, τότε θα κάνουμε το ίδιο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, η Ρωσία δεν τις σέβεται. Οι αρμόδιες αρχές μας συνομιλούν με τους Ρώσους ομολόγους τους. Τους λέμε: “Σταματήστε τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ. Αν το κάνετε, τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά, η υπομονή μας εξαντλείται. Από τώρα και στο εξής θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο. Δεν έχει μείνει τίποτα από αυτό που αποκαλούμε Αστάνα και Σότσι. Τι μπορούν να κάνουν η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν για να αναβιώσουν αυτή τη διαδικασία; Θα πρέπει να δούμε»,  δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια λιτή ανακοίνωση του, την οποία μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS , δηλώνει ότι «η Ρωσία είναι προσηλωμένη στην αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει».

Ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών που είχαν στόχο να περιορίσουν τη βία και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια πολιτική επίλυση της κρίσης στη Συρία. Ρωσία, Τουρκία και Ιράν συμφώνησαν τη διαδικασία της Αστάνα και του Σότσι, χάρη στην οποία δημιουργήθηκαν ζώνες «αποκλιμάκωσης» στη Συρία και μια συνταγματική επιτροπή.

Ο Ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, James Jeffrey, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Ιντλίμπ, είπε: “Το καθεστώς Άσαντ το Ιράν και η Ρωσία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι (οι επιθέσεις στο Ιντλίμπ) είναι απολύτως απαράδεκτες. Είναι επιθέσεις με καταστροφές και απώλειες στους αμάχους”.

Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στον Ερντογάν, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε: “Ο Ερντογάν είναι συνέταιρος και σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, είμαστε στο πλευρό του. Του είπαμε ανοικτά ότι στη Συρία δεν είναι δυνατόν να εμπιστεύεται στον Πούτιν. Τώρα βλέπει και ο ίδιος τα αποτελέσματα της εμπιστοσύνης που του έδειξε.”

Όσον αφορά τις ομάδες των ισλαμιστών που δρουν στην περιοχή του Ιντλίμπ, ο Jeffrey είπε ότι ομάδες όπως το “Ι.Κ.”, η Nusra και η Hayat Tahrir el Şam (HTŞ), για τις ΗΠΑ είναι “τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ η HTŞ συνδέεται απ’ ευθείας με την El Kaide.

AΜΠΕ

No comments :

Post a Comment