30/01/2020

Η Ρωσία κλείνει τα σύνορα με την Κίνα υπό τον φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού. Ακύρωση της απόφασης για τις εμπορευματικές μεταφορές.

Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων ακύρωσε σήμερα την απόφαση που είχε λάβει, να διακόψει τις εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ Ρωσίας και Κίνας από 31ης Ιανουαρίου, εξαιτίας των φόβων που υπήρχαν για μετάδοση του κοροναϊού. Η ακύρωση της απόφαση έγινε μετά από διευκρινίσεις του υπουργείου Μεταφορών, οι οποίες αναφέρονται σε επίσημο έγγραφο της κρατικής εταιρείας κρατικών σιδηροδρόμων («Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι»).

Η αρχική ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, σε μία προσπάθεια αποτροπής της εμφάνισης κρουσμάτων του νέου ιού στη ρωσική επικράτεια. «Η σχετική εντολή υπεγράφη σήμερα και η εφαρμογή έχει ήδη ξεκινήσει. Αργότερα, θα ενημερώσουμε τους πάντες, μέσω της καθιερωμένης διαδικασίας, για το κλείσιμο των συνόρων στην περιοχή της Άπω Ανατολής και για τα υπόλοιπα μέτρα που η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει» δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.  Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την αναστολή έκδοσης ηλεκτρονικής βίζας για το Κινέζους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη ρωσική επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 7.711, ενώ οι νεκροί αριθμούν σε 170. Μόνο στην επαρχία Χουμπέι, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός τον περασμένο Δεκέμβριοι, το τελευταίο 24ώρο έχουν καταγραφεί 1.032 νέα κρούσματα και 37 θάνατοι.

Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο κήρυξης «παγκόσμιου συναγερμού». Υπενθυμίζεται ότι ο φονικό ιός εκτιμάται ότι ξεκίνησε από την ψαραγορά και την κρεαταγορά της πόλης Γουχάν στην επαρχία Γουμπέι της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019. Παρά τα μέτρα ασφαλείας των κινεζικών αρχών, ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί και στο εξωτερικό, καθώς κρούσματα έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Ρωσία.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment