14/01/2020

Σενάρια πολεμικής εμπλοκής Ελλάδας και Τουρκίας...

Ήδη σήμερα υπάρχει πλήρης λειτουργική συνέργεια δομών εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Η παρακολούθηση και η στάθμιση των διπλωματικών εξελίξεων μα και των σεναρίων επίθεσης και αντίδρασης γίνονται σε συνεχή θεσμοθετημένη επιτελική συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Το αρμόδιο διυπουργικό όργανο που έχει συσταθεί έχει την πλήρη εικόνα, διαθέτει όλα τα δεδομένα και λειτουργεί με τον κανόνα «50%-50%». Αν ο ρόλος του πρώτου υπουργείου παραμένει πάνω από το 50% της συνολικής εθνικής δράσης, έχουμε ειρήνη. Αν οι εξελίξεις επιβάλλουν να αντιστραφούν αυτά τα ποσοστά, η ειρήνη είναι πλέον παρελθόν. Όμως και τότε υπάρχει προσχεδιασμένη διαβάθμιση και κλιμάκωση στις εξελίξεις που προβλέπει τα πάντα: ξεκινά από το επίπεδο ενεργειών ανορθόδοξου πολέμου και μπορεί να καταλήξει στη γενική σύρραξη αν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Τα κυριότερα σενάρια τουρκικής κλιμάκωσης για τα οποία ετοιμάζεται η Ελλάδα είναι τα εξής:
  • Πρώτον, προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων από ερευνητικό σκάφος, είτε με εμπλοκή τουρκικών φρεγατών, είτε όχι.
  • Δεύτερον, (παρα)στρατιωτική χρήση του Μεταναστευτικού από την Τουρκία.
  • Τρίτον, αυτόματη ενεργοποίηση των κανόνων εμπλοκής έναντι «προσβολής του πυρήνα της κυριαρχίας», διαδικασία που ήδη έχει λάβει την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας και είναι ενεργή.
  • Τέταρτον, αν απαιτηθεί, μετάβαση από το επίπεδο των κανόνων εμπλοκής σε εκείνο της ενεργοποίησης του «Σχεδίου Ε»: του Σχεδίου καθολικής σύγκρουσης για την άμυνα της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ...ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://www.in.gr/2020/01/13/politics/diplomatia/senaria-emplokis-elladas-tourkia-kai-kayto-sxedio-e/

2 comments :

  1. Anonymous14/1/20 19:27

    Άλλες μάρες κουκουνάρες ως συνήθως!


    12G

    ReplyDelete
  2. Ήθελα να μάθω ποιος τενεκες ανεφερε το Σχεδιο Ε στον τυπο που εγραψε το αρθρο και αυτος το αναπαραγει σαν "καυτο" χωρις να ξερει τι ειναι... Προφανώς κάποιος απο αυτους τους λαλιστατους ελληναραδες κυριως υπαξιωματικους ΕΜΘ και ΕΠΟΠ που δεν μπορουν να κρατησουν λιγο το στοματακι τους κλειστό και λένε δεξιά αριστερά πράγματα που δεν πρέπει είτε διαρρεοντας πληροφορίες στον εχθρό είτε γινομενοι γραφικοι

    ReplyDelete