14/01/2020

Αποχώρηση Χάφταρ λόγω Τουρκίας

Ο Λίβυος ηγέτης αποχώρησε χθες από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που ετοίμασαν η Ρωσία και η Τουρκία.

“Ο Χάφταρ και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευουν έφυγαν από τη Μόσχα απόψε (χθες το βράδυ) και δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή σε κανένα έγγραφο σε βάρος των ηρωικών θυσιών φιλοδοξιών και της σωτηρίας των Λιβύων. Δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή για διάφορους λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η κακή πρόθεση της Τουρκίας, να επιβάλει τον εαυτό της ως μέρος στη Λιβύη για να νομοθετήσει το παράνομο Μνημόνιο (MoU -εννοεί την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Τρίπολης). Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα σταματήσει την αιματοχυσία στη βάση της εξάλειψης της τρομοκρατίας, τη διάλυση των πολιτοφυλακών και την επιστροφή στη νομιμότητα του λιβυκού λαού, μέσα σε ένα πλαίσιο για τη Λιβύη. Αλλά οι έντιμες επιθυμίες μας συγκρούστηκαν με την ατζέντα της τουρκικής απληστίας. Ο Γενικός διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης δήλωσε ότι το έγγραφο που παρουσιάστηκε μπροστά μου ήταν ένα έγγραφο ψεύδους και προδοσίας, κάτι που η GNA είναι πάντα ευτυχής να υπογράψει. Αλλά τα πραγματικά χέρια μας στη Λιβύη δεν θα μπορούσαν ποτέ (να το υπογράψουν). Ζούμε με τιμή και πεθαίνουμε με τιμή. Η Λιβύη είναι για τους Λιβύους”.

Η δήλωση  δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ στο λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (GNA) στο Twitter, που σε μερικές γραμμές περιγράφει το άθλιο σχέδιο της Τουρκίας, εναντίον της Λιβύης, αλλά και της Ελλάδας. Ο λογαριασμός εκφράζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για νέες εχθροπραξίες. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment