22/01/2020

Είναι βαθιά και σημαντικά τα οικονομικά συμφέροντα, που καθορίζουν την μορφή σχέσης Γερμανίας-Τουρκίας

Φυσικά και υπάρχουν σαφείς πολιτικές διαστάσεις στην στάση της Γερμανίας, η οποία διακρίνεται από την προσήλωση της στα μακροχρόνια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της και όχι από την δέσμευση της στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Δηλαδή, στις αρχές που επικαλείται η χώρα μας, στην προσπάθεια της να λάβει στήριξη, απέναντι στο κρεσέντο των ολοένα αυξανόμενων τουρκικών διεκδικήσεων.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η στάση της Γερμανίας, που αποστασιοποιήθηκε από την υπόλοιπη ΕΕ, δίνοντας πράσινο φως για τέσσερις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στην Τουρκία ύψους 3 εκατ. ευρώ, μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες, μετά τη στρατιωτική εισβολή της τελευταίας στη βόρεια Συρία. Το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων αξίας περίπου 2,7 εκατ. ευρώ, αφορούσε στο ναυτικό, χωρίς να δίνονται συγκεκριμένες πληροφορίες για το είδος των οπλικών συστημάτων.

Πίσω όμως από αυτήν την στάση της Γερμανικής κυβέρνησης, δεν κρύβονται μόνο πολιτικά συμφέροντα. Είναι βαθιά και σημαντικά τα οικονομικά συμφέροντα, που καθορίζουν αυτήν την μορφή σχέσης ανάμεσα στην Γερμανία και στην Τουρκία. Η σύγκριση με τα αντίστοιχα οικονομικά και επενδυτικά συμφέροντα της Γερμανίας στην Ελλάδα, δίνει από μόνη της απαντήσεις.

Το εμπόριο ανάμεσα στην Γερμανία και την Τουρκία, ανέρχεται στα 32 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ακολουθεί σταθερά αυξητικούς ρυθμούς. Αντίθετα η Ελλάδα παραμένει στάσιμη στα 2 δισ. ευρώ, ως προς τις εξαγωγές της προς τη Γερμανία, ενώ οι εισαγωγές από την Γερμανία ήταν της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ το 2018 και αυτές παρέμειναν στάσιμες, παρ’ ότι είναι βελτιωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες, που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης. Στην τουρκική αγορά, δραστηριοποιούνται περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων.

Ταυτόχρονα το ύψος των γερμανικών άμεσων επενδύσεων στην Τουρκία, αντιπροσωπεύει το 8% των συνολικών επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην Τουρκία. Συγκριτικά με αυτά τα μεγέθη, το ύψος των συνολικών γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ανέρχεται στα 4,2 δισ. ευρώ. Συνολικά στην χώρα μας λειτουργούν 121 Γερμανικές και Ελληνογερμανικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 29.000 εργαζόμενους και πραγματοποιούν έναν ετήσιο τζίρο της τάξης των 8,3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Εάν σε αυτά τα καθαρά οικονομικά δεδομένα προσθέσουμε και την “τουρκικών συμφερόντων” οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό της Γερμανίας, που υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα 30 δισ. ευρώ, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι στην ζυγαριά των εξωτερικών σχέσεων της Γερμανίας, το βάρος κλίνει προς την Τουρκική πλευρά.

Πολλές φορές η θωράκιση μιας χώρας και το κτίσιμο των ουσιαστικών συμμαχιών, προϋποθέτει την ύπαρξη κοινών ζωτικών οικονομικών συμφερόντων και όχι κάποιων γενικών σχέσεων “αλληλεγγύης” και “στήριξης”. Και αυτό, διότι οι πιέσεις των επιχειρηματικών και επενδυτικών συμφερόντων, δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστες τις πολιτικές ηγεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ: https://www.liberal.gr/apopsi/oikonomika-sumferonta-diethnes-dikaio1-0/283163

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.  ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΜΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΜΜΕΣΑ. ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΜΗΝ ΕΧΟΝΤΕΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΕΧΟΝΤΑΣ ΗΔΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Ο Νο2) ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ "NORD STREAM" ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΗΔΗ ΛΑΒΕΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΡΩΣΣΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΘΕΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΤΑΝΤΑΕΙ ΑΣΤΕΙΟ, ΔΙΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΡΟΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΟΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΗΘΕΛΑΝ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΣΘΩΣΟΥΝ ΤΕΜΑΧΙΑ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΛΛΩΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ (ΑΡΓΟΣΤΡΟΦΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ) ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ, ΠΕΡΑΝ ΜΙΑΣ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΥΠΟΜΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ.
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ NORD STREAM. ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΟΙΝΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΥΝ, ΕΛΕΓΧΟΥΝ  ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ. ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ..."ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ" ΩΣ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 2 ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ. ΕΜΜΟΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΚΑΤΑΤΡΥΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.

4 comments :

  1. Anonymous27/1/20 19:49

    "ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ (ΑΡΓΟΣΤΡΟΦΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ) ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ, ΠΕΡΑΝ ΜΙΑΣ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΥΠΟΜΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ."

    Σε κάποιο άλλο σχόλιό σας, μήνες πριν, είχατε πει ότι τους το απαγόρευσαν οι Αμερικανοί, δηλαδή αυτό προέκυπτε από την αλληλουχία των γεγονότων, αναδεικνύοντας έτσι την εξάρτηση των Ευρωπαίων από τους σιωνοκρατούμενους Αμερικανούς.

    "ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ..."ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ" ΩΣ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΚΟ"

    Αν θέλετε, μπορείτε να αναφέρετε περισσότερα, επ'αυτού; Ποιες είναι οι πολεμικές, ναυτικές δυνάμεις σήμερα και πώς εξαρτώνται από αυτές οι Γερμανοί; Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις εμπορικές, ναυτικές δυνάμεις;

    ReplyDelete
  2. ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΗΠΑ, Η.Β, ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΤΟΥΣ.
    ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΡΩΣΣΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΤΟΥΣ

    Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΙΧΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΩΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΑΠΕΙΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΑΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ Η.Β.
    ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟ ΕΙΔΑΝ ΠΙΟ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΩΣ ΔΥΝΑΜΗ, ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΝΑΥΤΙΚΩΝ -ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕ.

    ΕΙΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΣΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΙΤΕ ΩΣ ΧΕΡΣΑΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙΣ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ. Η ΡΩΣΣΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΑΣ ΕΙΧΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΕ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ. Η ΚΙΝΑ ΤΩΡΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ "ΑΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ" ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.

    ΤΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΠΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ ΧΕΡΣΑΙΟΣ ΟΓΚΟΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

    ΑΡΑ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΙΩΝΩΝ (18-19). ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ. ΤΟ ΗΒ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΗΠΑ ΩΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΟΥ, ΘΕΩΡΟΥΝ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΡΩΣΣΙΑ ΣΤΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ.
    ....

    ReplyDelete
  3. ΟΙ ΗΠΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΩΣ ΑΠΕΙΛΗ ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΑΡΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ -ΕΜΠΛΟΚΗ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ (ΠΛΗΝ ΤΟΥ Η.Β) ΣΕ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΜΕΤΩΠΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝΕΚΤΗ. Η ΕΥΡΩΠΗ ΥΠΗΡΧΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ.
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΟΙ ΗΠΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕ ΠΩΣ ΠΛΕΟΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.

    Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΕΩΡΗΣΕ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ , ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΧΡΕΩΝΕΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΒΠΠ. ΔΛΔ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΩΡΟΥΝ (ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ) ΠΩΣ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΑΡΑ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΕΞΑΣΘΕΝΙΣΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ , ΜΕΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΤΩΡΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΕΤΣΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ή ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΡΩΣΣΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ . ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΓΙΑ ΑΝΑΔΥΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ ΔΥΝΑΜΗ. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ) ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΓΗ (ΡΩΣΣΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ).

    Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ Η.Β ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΙΣΧΥΡΗ ΕΥΡΩΠΗ. ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ. (ΛΟΞΟΚΟΙΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ). ΑΥΤΟ ΑΦΗΝΕΙ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΩΣ ΜΟΝΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΝ Η ΓΑΛΛΙΑ ΘΕΛΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΓΕΡΟ ΠΟΔΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΣΧΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΚΕΙ.

    ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ (ΜΑΣΩΝΟΙ-ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ-ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟ-ΜΩΡΟΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΗΓΕΜΟΝΙΣΚΩΝ. ΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ... ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ. ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ , ΟΛΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΚΑΚΟ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

    ReplyDelete
  4. Anonymous27/1/20 22:39

    Σας ευχαριστώ για την σαφέστατη απάντησή σας.

    Να προσθέσω, μονάχα, ότι η άποψη του κ. Γρίβα δεν ταιριάζει με την πάγια θέση της ομάδας «Ισχύς», με την οποία συμφωνώ κι εγώ. Είναι, αν μη τι άλλο, αφελές να ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπάρχουν ιερατεία (με ή χωρίς εισαγωγικά) τα οποία σχεδιάζουν μακρόπνοα την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ο κ Γρίβας σίγουρα γνωρίζει μεταξύ των άλλων και τα βιβλία του Μπρεζίνσκι, αλλά επιλέγει να τα αγνοεί. Συνεπώς, το άρθρο του δεν απαντά -στους 18.920 αναγνώστες του, μεταξύ των οποίων κι εγώ- στο ερώτημα του τίτλου που επέλεξε ο ίδιος.

    ReplyDelete