10/01/2020

Η.Π.Α: Η Βουλή των αντιπροσώπων περιορίζει με απόφασή της Τις εξουσίες και τα περιθώρια του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πρόταση που κατατέθηκε με έκτακτο ψήφισμα και υποχρεώνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ζητά έγκριση από το Κογκρέσο για οποιαδήποτε ενέργεια στρατιωτικής φύσεως, ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εκτέλεση του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί. Υπήρξαν πολλές φωνές που αντέδρασαν και διαμαρτύρονταν για το γεγονός πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενήργησε μονομερώς, χωρίς να ενημερώσει το Κογκρέσο, κατηγορώντας τον ακόμα και για υπέρβαση εξουσίας.
 
Η πρόταση υπερψηφίστηκε, με 224 ψήφους υπέρ και 194 κατά, ενώ η υιοθέτησή της από τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι τελεσίδικη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να μην έχει το δικαίωμα του βέτο. Η συγκεκριμένη απόφαση εξαναγκάζει τον Ντόναλντ Τραμπ να... «τερματίσει οποιαδήποτε ενέργεια των Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον του Ιράν, χωρίς την συγκατάθεση του Κογκρέσου, εκτός και αν είναι απαραίτητο, για να αποτρέψει μια άμεση ένοπλη επίθεση. Ακολουθούμε αυτό το δρόμο, διότι δεν απαιτείται… η υπογραφή του προέδρου» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Ελίσα Σλότκιν.

Ανάλογη πρόταση αναμένεται να κατατεθεί και από την Γερουσία την επόμενη εβδομάδα.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment