17/12/2019

Η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην παραγγελία δεύτερης παρτίδας πυραύλων S-400 από τη Ρωσία,

Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Άγκυρας. Η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταφορά στρατιωτικής τεχνογνωσίας και θα μπορούσε να είναι έτοιμη μέχρι τον επόμενο Απρίλιο, όταν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη παρτίδα αντιαεροπορικών πυραύλων που έχουν παραληφθεί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της Τουρκικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ismail Demir "...η Τουρκία δεν αρνείται την αγορά αμερικανικών πυραύλων Patriot ως εναλλακτική στους ρωσικούς S-400 αλλά η απαίτηση των ΗΠΑ να απορρίψουν το ρωσικό σύστημα είναι απαράδεκτη. Εξίσου απαράδεκτη είναι και η άρνησή τους να  επιτρέψουν συμμετοχή στην βιομηχανική παραγωγή και πρόσβαση σε τεχνολογίες, τομέας που οι Ρώσοι υπήρξαν περισσότερο ευέλικτοι και προσιτοί. Η απειλή αποπομπής τους από το πρόγραμμα F-35 και το εμπάργκο ανταλλακτικών στα F-16, θα αποδέσμευε την Τουρκία από τις υποχρεώσεις της να τηρήσει τις δεσμεύσεις πνευματικών δικαιωμάτων που έχει υπογράψει επιτρέποντάς της να παράξει τα μέρη που της χρειάζονται εγχώρια. Αν ένα μέρος αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, το άλλο μέρος δεν δεσμεύεται πλέον να τους τηρήσει. Η διαφαινόμενη καθήλωση των τουρκικών F-16 θα μπορούσε να επιταχύνει το πρόγραμμα ανάπτυξης εθνικού μαχητικού 5ης Γενεάς TF-X. Το θέμα της συμμετοχής και τυχόν παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων μπορούμε ακόμα να το ξεπεράσουμε. Η δομή της συνεργασίας της Rolls Royce με τον τουρκικό όμιλο Kale μπορεί επίσης να τύχει αναδιαπραγμάτευσης”.

Το πρόγραμμα σκοντάφτει στο θέμα των κινητήρων, καθώς η τουρκική πλευρά σκεφτόταν τους αμερικανικούς General Electric F110. Μια παλιότερη συμφωνία με την Rolls Royce όμως που υπογράφηκε πριν δυο χρόνια σκόνταψε στο θέμα της επιτόπου συμπαραγωγής και συμμετοχής στις τεχνολογίες για λόγους πνευματικής ιδιοκτησίας. Πριν λίγες μέρες η συμφωνία αναθερμάνθηκε με την Rolls Royce να αποδέχεται τη συμπαραγωγή των κινητήρων στην Τουρκία.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment