21/12/2019

ΗΠΑ: Κυρώσεις για Nord Stream 2 & TurkStream. Ζητούν διακοπή εργασιών - Ρωσία, Γερμανία, Ε.Ε, καταγγέλλουν τις κυρώσεις

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επικύρωσε το νομοσχέδιο, καθιστώντας το νόμο του κράτους. Το νομοσχέδιο ζητά την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Σε ισχύ τίθενται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για την εθνική άμυνα (γνωστό ως NDAA), όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των εργασιών για τα πρότζεκτ του Nord Stream 2 και του TurkStream.  Ο Nord Stream 2 αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της Gazprom και πέντε ακόμη ευρωπαϊκών εταιρειών: Της γαλλικής ENGIE, της αυστριακής OMV, της βρετανο-ολλανδικής Royal Dutch Shell και των γερμανικών Uniper και Wintershall. Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει, και κατά το παρελθόν, με κυρώσεις για το πρότζεκτ. Ο TurkStream προβλέπεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία και στη συνέχεια στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 8 Ιανουαρίου 2020.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, απαγορεύοντας την παράδοση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει, σχετικά με το αμερικανικό νομοσχέδιο, ότι σε περίπτωση που τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις, η Άγκυρα θα απαντήσει.
Αφότου ο Τραμπ επικύρωσε το νομοσχέδιο, η Allseas, με έδρα την Ελβετία, που συμμετέχει στο πρότζεκτ του Nord Stream 2 ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες κατασκευής, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. η ελβετική εταιρεία Allseas που διαθέτει το μεγαλύτερο πλοίο τοποθέτησης υποθαλάσσιων αγωγών παγκοσμίως και το οποίο έχει ναυλώσει η ρωσική εταιρεία Gazprom για την εξωχώρια κατασκευή του αγωγού ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της που αφορούν τον Nord Stream 2. Η Allseas επισημαίνει ότι αναμένει «ρυθμιστικές, τεχνικές και περιβαλλοντικές διευκρινίσεις από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές».

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν άλλες χώρες να αναπτύξουν την οικονομία τους επιβάλλοντάς τους κυρώσεις, κατήγγειλε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας την επικύρωση σε νόμο από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των κυρώσεων εναντίον του αγωγού Nord Stream 2. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως θα υπάρξουν αντίποινα.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας επέκρινε την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον του αγωγού Nord Stream 2. “Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις κυρώσεις τις οποίες δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει. Επηρεάζουν τις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές εταιρείες και αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις”, τόνισε η Ούρλικε Ντέμερ εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. “Επί της αρχής η ΕΕ είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον ευρωπαϊκών εταιρειών που επιδίδονται σε νόμιμες δραστηριότητες”, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ένωσης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας σε συγκέντρωση Ρώσων επιχειρηματιών διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία διαθέτει «σκάφος τοποθέτησης σωλήνων» ικανό να ολοκληρώσει την κατασκευή του Nord Stream 2, του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στη Γερμανία. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε, ότι η ολοκλήρωση του έργου θα «παραταθεί» για αρκετούς μήνες λόγω των κυρώσεων.
ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment