19/12/2019

Κύπρος: Τρεις κατάσκοποι συνελήφθησαν από την αστυνομία

Η κυπριακή αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνέλαβε τρία άτομα στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τη λειτουργία ενός αυτοκινήτου τύπου ‘Βαν’ που βρισκόταν σε επιχείρηση υποκλοπής τηλεπικοινωνιών. Το φορτηγάκι ανήκει σε Ισραηλινό υπήκοο που εργάζονταν στην Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισραήλ, όπως σημειώνεται. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κύπρου, Κύπρος Μιχαηλίδης είπε στον ιδιωτικό σταθμό Άστρα ότι ο Ισραηλινός ιδιοκτήτης είχε δώσει ‘κάποιες’ εξηγήσεις αλλά ανακρίθηκε μαζί με τους Κύπριους υπηκόους. Η σύλληψη έγινε λίγο μετά το μεσημέρι, χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο τύπος του οχήματος παρουσιάστηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή του Forbes που μεταδόθηκε πριν από αρκετούς μήνες και πρόσφατα είχε παρουσιαστεί και στην Κύπρο.   Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του Βαν είναι ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων και μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικές συσκευές σε ακτίνα 500 μέτρων, να ακούει οποιοδήποτε τηλέφωνο και συνομιλίες ανεξάρτητα από το επίπεδο της κρυπτογράφησης.

Ισραηλινό δημοσίευμα (του Times of Israel) αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης του φορτηγού είναι πρώην αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών και φέρεται ως επικεφαλής μιας εταιρείας στην Κύπρο. Δεν υπήρξαν άμεσα σχόλια από το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών.

The Hellenic Information Team

ΣΧΕΤΙΚΟ:  https://infognomonpolitics.gr/2020/01/ypothesi-kataskopias-stin-kypro-israilino-mati-sto-aerodromio-tis-larnakas/

No comments :

Post a Comment