27/12/2019

Η Ρωσία ανακοίνωσε επιχειρησιακή ετοιμότητα για τους πρώτους πολυηχητικούς πυραύλους Avangard - Καθέλκυση για το νέο πυρηνικό υποβρύχιο ”Novosibisrk”

«Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωσε τον πρόεδρο Πούτιν ότι στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το πρώτο σύνταγμα που είναι εφοδιασμένο με τα νέα στρατηγικά υπερηχητικά συστήματα Avangard», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο Σόιγκου «συνεχάρη» τους Ρώσους στρατιωτικούς, εκτιμώντας πως η ανάπτυξη των πυραύλων είναι «ένα φανταστικό γεγονός για τη χώρα και για τις ένοπλες δυνάμεις». Τον Δεκέμβριο του 2018, ο ρωσικός στρατός είχε δηλώσει πως το πρώτο σύνταγμα πυραύλων Avangard θα αναπτυσσόταν στην περιοχή Όρενμπουργκ, στα Ουράλια.

Το Avangard μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα, 27 Mach δηλ. 27 φορές μεγαλύτερη της ταχύτητας του ήχου, (περίπου 33.000 χλμ. την ώρα). Μπορεί να αλλάξει πορεία και ύψος, καθιστώντας το «πρακτικά αόρατο», σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συγκρίνει τους πυραύλους Avangard, που δοκιμάστηκαν με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2018 με βεληνεκές 4.000 χλμ. «με τη δημιουργία του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης», μια αναφορά στον Sputnik που εκτοξεύθηκε το 1957 και συμβόλισε την τεχνολογική πρωτοπορία της Σοβιετικής Ένωσης έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου. «Είναι ένα σύστημα διηπειρωτικού μη βαλλιστικού πυραύλου. Είναι το απόλυτο όπλο. Δεν νομίζω ότι μόνο μια χώρα θα διαθέτει ένα τέτοιο όπλο στα χρόνια που θα έρθουν. Εμείς ο έχουμε ήδη», είχε πει τον Ιούνιο του 2018 ο Ρώσος πρόεδρος.

Ένα άλλο όπλο που έχει επίσης χαρακτηριστεί «αόρατο» από τον Πούτιν, ο βαλλιστικός διηπειρωτικός πύραυλος πέμπτης γενιάς Sarmat, αναμένεται να παραδοθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το 2020. Ο Sarmat δεν έχει «πρακτικά όρια σε ό,τι αφορά το βεληνεκές» και θα είναι «ικανός να στοχεύσει στόχους διασχίζοντας τον Βόρειο όπως και τον Νότιο Πόλο».

Η Ρωσία θα ολοκληρώσει επίσης την ανάπτυξη ενός συστήματος λέιζερ με στόχο την καταστροφή μη επανδρωμένων οχημάτων (ΜΕΑ) το 2020 δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξέι Κριβορούτσκο. “Αναφορικά με την ανάπτυξη όπλων λέιζερ, θέλω να επισημάνω ότι προγραμματίζουμε να ολοκληρώσουμε την ανάπτυξη ενός τακτικού συστήματος λέιζερ για την καταστροφή ΜΕΑ, αλλά και ελαφρών χερσαίων στόχων που ενδιαφέρουν το πεζικό, τις αεροπορικές δυνάμεις και το ναυτικό,” δήλωσε ο Ρώσος ΑΝΥΠΑΜ στην επίσημη εφημερίδα του υπουργείου Άμυνας “Krasnaya Zvezda.”

Το πυρηνικό υποβρύχιο ”Novosibisrk” καθελκύστηκε επιτυχώς, εγκαινιάζοντας το πρώτο σκάφος τάξης Yasen-M. Το νέο προηγμένο επιθετικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο 4ης γενιάς, κατασκευάστηκε στο λιμάνι του Σεβερόντβινσκ και θα ενταχθεί στον ρωσικό στόλο μέσα στο 2020, μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών του. Τα υποβρύχια τάξης Yasen -γνωστά και ως Project 885M- έχουν εκτόπισμα 3.800 τόνων και μπορούν να πλεύσουν αυτόνομα για 100 ημέρες. Η μέγιστη ταχύτητά τους φτάνει τα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ είναι εφοδιασμένα με πυραύλους Oniks και Kalibr. Ετοιμάζεται ακόμη ένα υποβρύχιο, το ”Kazan”, το οποίο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment