28/12/2019

«Δούρειο ίππο» χαρακτηρίζει ο Λευκός Οίκος τα δίκτυα 5G της Huawei

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Λευκός Οίκος προς την κυβέρνηση της Βρετανίας για την απόφασή της να επιτρέψει στην εταιρεία Huawei να συμμετάσχει στην εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακού δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), υποστηρίζοντας ότι αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν υποστήριξε ότι η συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας στο δίκτυο 5G θα προσφέρει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα Βρετανών πολιτών και θα δώσει τη δυνατότητα στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες να υποκλέψουν κρατικά μυστικά. «Θα προβούν σε μαζική υποκλοπή κρατικών μυστικών, όπως των απόρρητων πυρηνικών σχεδίων της Βρετανίας και των μυστικών των υπηρεσιών MI5 και MI6. Για εμάς στις ΗΠΑ, είναι σοκαριστικό να βλέπουμε τη Βρετανία να αντιμετωπίζει το ζήτημα της Huawei ως τεχνολογικό θέμα και όχι ως πρόβλημα εθνικής ασφάλειας», λέει ο Ο’ Μπράιεν.

Η Ουάσιγκτον έχει πολλές φορές στο παρελθόν καλέσει τη Βρετανία να αποκλείσει τη Huawei από την εγκατάσταση δικτύων 5G στη χώρα. Σε έκθεσή τους από το 2018 όμως, Βρετανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αποφάνθηκαν ότι o κίνδυνος είναι αμελητέος, εφόσον η κινεζική εταιρεία αποκλειστεί από τον «πυρήνα» του δικτύου. Οι Αμερικανοί όμως δεν συμφωνούν με την εκτίμηση αυτή.

Από την πλευρά της, η Huawei αρνείται κατηγορηματικά ότι επιτρέπει στις κινεζικές υπηρεσίες να κατασκοπεύουν τους πελάτες τους, κι η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί. Το πρόβλημα προφανώς είναι ο δυνητικός κίνδυνος για το μέλλον όσον αφορά το ενδεχόμενο αυτό.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment