21/11/2019

Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέρριψαν ιταλικό UAV

Οι δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν την Τετάρτη ιταλικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) σε περιοχή υπό τον έλεγχό τους στο δυτικό τμήμα της χώρας. «Καταρρίψαμε ιταλικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με αντιαεροπορικό πύραυλο βόρεια της Ταρχούνας. Περιμένουμε ακόμη (από τις ιταλικές Αρχές) εξηγήσεις για τους λόγους της υπέρπτησης του UAV στη λιβυκή επικράτεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ, Άχμαντ αλ Μισμάρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βεγγάζη.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) «συνετρίβη στη λιβυκή επικράτεια ενώ εκτελούσε αποστολή υποστήριξης της επιχείρησης "Mare Sicuro" (Ασφαλής Θάλασσα). Διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια του συμβάντος».

Αρχικά, οι δυνάμεις του Χάφταρ είχαν ανακοινώσει πως κατέρριψαν τουρκικό UAV. Η Ταρχούνα αποτελεί βάση μετόπισθεν των δυνάμεων του Χάφταρ, στη δυτική Λιβύη και απέχει πενήντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Φωτογραφίες των συντριμμιών του UAV κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Στο ένα από τα φτερά διακρίνεται το έμβλημα της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για ένα MQ-9A Reaper (μερικές φορές αποκαλείται και Predator B), που ανήκε στην 32ο Stormo (Πτέρυγα Mάχης) της ιταλικής Αεροπορίας, με έδρα την Amendola στη νοτιοανατολική Ιταλία. Η 32ο Stormo με τις 28ο Gruppo (Μοίρα) και 61ο Gruppo επιχειρούν μεικτό στόλο MQ-1C Predator A+ (μια αναβαθμισμένη έκδοση του RQ-1B Predator A) και MQ-9A Predator B. Η 61ο Gruppo έχει μετασταθμεύσει στη Sigonella, στη Σικελία. 

ΑΜΠΕ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΙΒΥΗΣ  ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΟΥΝ ΤΕΛΙΚΩΣ (ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΝΟΝ) ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΑΟΖ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΧΑΦΤΑΡ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΩΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ. ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΡΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

No comments :

Post a Comment