14/11/2019

Spiegel: Για μαζικές παράνομες επαναπροωθήσεις ή βίαιες απωθήσεις λαθρομεταναστών (push-back) κατηγορεί η Άγκυρα την Αθήνα - Η ανακοίνωση του Λιμενικού

"Το push-back απαγορεύεται με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, ενώ τα έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό περιοδικό περιλαμβάνουν στατιστικά στοιχεία της Άγκυρας, συνεντεύξεις με φερόμενα θύματα, φωτογραφίες αλλά και εσωτερική αλληλογραφία."

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΩΘΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ.  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΥΓΓΡΟΥΣ, ΤΣΕΧΟΥΣ, ΠΟΛΩΝΟΥΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ, ΣΕΡΒΟΥΣ, ΡΩΣΣΟΥΣ, ΕΒΡΑΙΟΥΣ , ΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, ΙΣΠΑΝΟΥΣ, ΙΤΑΛΟΥΣ, ΚΙΝΕΖΟΥΣ, ΚΟΡΕΑΤΕΣ, ΙΑΠΩΝΕΣ, ΤΑΥΛΑΝΔΟΥΣ, ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ, Κ.Λ.Π ΜΕ ΕΞΤΡΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΙΑΝΟΥΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟΝ ΕΜΕΙΣ ΠΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΠΩΘΗΣΗ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το δωδεκάμηνο μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και 2019 συνολικά 58.283 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν παράνομα από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Στην πλειονότητά τους ήταν Πακιστανοί (16.435), Αφγανοί, Σομαλοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Αλγερινοί αλλά και περίπου 4.500 Σύροι. Μόνο τον Οκτώβριο, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ που επικαλείται στοιχεία της Άγκυρας, έγιναν περισσότερα από 6.500 push-back. Οι τουρκικές αρχές έχουν καταγεγραμμένο περιστατικό, το πλέον πρόσφατο, με βίαιη απέλαση 252 μεταναστών που είχαν συλληφθεί στις 3 Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές παρά τη θέλησή τους και χωρίς να έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές αυτό προέκυψε από την ανάκρισή τους. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αδριανούπολη και από εκεί απελάθηκαν στις πατρίδες τους, πλην των οκτώ Σύρων οι οποίοι επέστρεψαν στις τουρκικές περιοχές όπου είχε γίνει η πρώτη καταγραφή τους.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα αρνείται κατηγορηματικά ότι γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις. Παρότι οι καταγγελίες των προσφύγων και μεταναστών είναι αδύνατο να διασταυρωθούν, όπως αναφέρει το Spiegel, συμφωνούν γενικά με παρόμοιες καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς από μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Το εύρος των μαρτυριών εντείνει τις αμφιβολίες» σε βάρος της Ελλάδας, αναφέρει το Spiegel. Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι εδώ και χρόνια ακτιβιστές κατηγορούν την Ελλάδα και άλλες χώρες για παράνομες πρακτικές στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Σε μεμονωμένα περιστατικά έχουν αναφερθεί επανειλημμένως δημοσιεύματα του ελληνικού και υπόλοιπου ευρωπαϊκού Τύπου ενώ και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για «αξιόπιστες καταγγελίες».

https://www.defence-point.gr/news/spiegel-proklitiko-arthro-yper-toyrkias-kata-elladas-gia-metanasteytiko

Σε μπαράζ καταγγελιών προβαίνουν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ για βίαιη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών κατά λαθρομεταναστών. Το κρατικό πρακτορείο «Αναντολού» ισχυρίζεται ότι η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε σκάφος στα ανοιχτά του Τσεσμέ της Σμύρνης, ενώ κατευθυνόταν προς τη Χίο. Στο σημείο έσπευσε το τουρκικό λιμενικό συλλαμβάνοντας τον λαθρέμπορο, ενώ στο σκάφος βρήκαν 17 Σύρους και 10 Σομαλούς, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ εναντίον τους και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. «Το σκάφος τους δεν είχε φως, αλλά μόλις πλησίασαν περίπου στα 200 μέτρα άναψαν τα φώτα και πυροβόλησαν μερικές φορές στον αέρα. Εμείς δεν σταματήσαμε, συνεχίσαμε και τότε πυροβόλησαν εναντίον μας. Πυροβολούσαν για περίπου 15-20 λεπτά. Έριξαν πάνω από 100 σφαίρες και πάνω στο σκάφος μερικές φορές. Μετά το σκάσαμε, το σκάφος παραλίγο να αναποδογυρίσει. Στο τσακ γλιτώσαμε. Ο καπετάνιος μας έφερε πίσω και εδώ μας βρήκε η τουρκική ακτοφυλακή, που μας πήρε και μας έφερε στα κεντρικά της», ανέφερε στο «Αναντολού», ο Σύρος Μπαζ Μουχάμεντ (21 ετών), διευκρινίζοντας ότι επιβιβάστηκαν στο σκάφος το βράδυ της Τετάρτης και μετά από μισή ώρα πλησίασαν στη Χίο, αλλά 20 μέτρα πριν φτάσουν στο νησί ήρθαν αντιμέτωποι με την ελληνική ακτοφυλακή.

Την ίδια ώρα, άλλη μία καταγγελία για κακομεταχείριση λαθρομεταναστών από την Ελλάδα, στην Αδριανούπολη αυτή τη φορά, βλέπει το φως της δημοσιότητας σήμερα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, τρεις λαθρομετανάστες χτυπήθηκαν από Έλληνες στρατιώτες στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια τους έστειλαν πίσω. Δημοσιεύονται επίσης φωτογραφίες με σημάδια κακοποίησης στο σώμα των τριών που προήλθαν από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ, ένας εκ των οποίων μάλιστα φέρεται να είναι ανήλικος (17 ετών). Όπως δήλωσαν στις τουρκικές αρχές, κρατήθηκαν για 2 ημέρες σε ελληνική φυλακή και, αφού τους έδειραν, στη συνέχεια τους έστειλαν πίσω στην Τουρκία.

https://www.ethnos.gr/kosmos/72095_toyrkia-i-elliniki-aktofylaki-pyrobolise-skafos-me-metanastes

Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε σκάφος μεταναστών στα ανοιχτά του Τσεσμέ της Σμύρνης, ενώ αυτό κατευθυνόταν προς τη Χίο, από το Αρχηγείο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. διευκρινίζονται τα εξής:
  1. Βραδινές ώρες της 12/11/2019 πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου στο πλαίσιο περιπολίας εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Βροντάδου ν.Χίου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος, μήκους 15 περίπου μέτρων, να κινείται ύποπτα με πορεία βορειοδυτική. Στη θέα του περιπολικού σκάφους, το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους.
  2. Κατόπιν των ανωτέρω και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών διαταγών, πραγματοποιήθηκαν από το πλωτό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του.
  3. Προς συνδρομή στην υπόψη επιχείρηση, έσπευσαν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, το ΠΑΘ 050 και το Ν/Γ 518 του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία ομοίως προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με αρνητικά αποτελέσματα. Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων με πορεία προς τις έναντι τουρκικές ακτές.
  4. Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος έχει απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή όπου έλαβε χώρα το εν λόγω συμβάν, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του.

1 comment :

  1. OSINT

    http://www.ernestdempsey.com/new-zealand-and-australia-attack-free-speech-video-site-brighteon/

    https://www.brighteon.com/

    ReplyDelete