28/11/2019

Ρωσία: Παρουσίασε τον νέο πύραυλο Avangard - Αναπτύσσει και νέο βλήμα αερομαχίας ;

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι έγινε επίδειξη του νέου πρωτοποριακού πυρηνικού πυραύλου, Avangard, σε Αμερικανούς επιθεωρητές, ύστερα από ειδική άδεια του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Όπως εξήγησαν αξιωματούχοι του στρατού, η επίδειξη έγινε υπό την αιγίδα της συνθήκης New START, προκειμένου να διασφαλιστεί η «βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα» της συμφωνίας.

Η σχετική ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας υποστηρίζει: «Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συνθήκης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με τα μέτρα για την περαιτέρω μείωση και περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων, στις 24-26 Νοεμβρίου 2019, το σύστημα πυραύλων Avangard με υπερυψωμένο πτερύγιο παρουσιάστηκε στην αμερικανική ομάδα επιθεώρησης. Ο πυρηνικός πύραυλος Avangard θα εισέλθει στην υπηρεσία τον Δεκέμβριο του 2019, μπορεί να διανύσει απόσταση έχοντας 20 φορές την ταχύτητα του ήχου και να χτυπήσει διάφορους στόχους. Μπορεί να διεισδύσει ακόμα και στα πιο προηγμένα συστήματα πυραυλικής άμυνας, καθώς η εξαιρετική ευελιξία του καθιστά σχεδόν αδύνατη την παρακολούθηση»

Το "New START" είναι μια συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων που υπεγράφη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας το 2010, άρχισε να ισχύει το επόμενο έτος και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2021. Νωρίτερα φέτος, ο επικεφαλής του τμήματος μη-διάδοσης και ελέγχου των εξοπλισμών του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς αναζητούν πρόσχημα για να αποφύγουν την επέκταση της συνθήκης.

https://www.defence-point.gr/news/new-start-oi-rosoi-paroysiasan-ton-neo-toys-pyraylo-stoys-amerikanoys

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «The Drive» η Ρωσία αναπτύσσει ένα νέο βλήμα αερομαχίας, το οποίο ομοιάζει με τα βλήματα R-77 (μέσου βεληνεκούς), αλλά είναι μικρότερο σε μήκος απ’ όλες τις εκδόσεις του R-77 που βρίσκονται σε υπηρεσία. Ομοίως έχει μικρότερο μήκος και από τα βλήματα μικρού βεληνεκούς R-74 και K-74M. Το μικρότερο μήκος είναι ιδανική συνθήκη για χρήση από τον περιορισμένο χώρο των εσωτερικής σημείων ανάρτησης οπλισμού των νέων Su-57. Το βλήμα βρίσκεται σε θέση εκθεσιακής επίδειξης στις εγκαταστάσεις της Vympel στη Μόσχα και η φωτογραφία είναι από τις 18 Νοεμβρίου του 2019 (το νέο βλήμα εμφανίζεται πρώτο, στην κορυφή). Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Δημάρχου Μόσχας, Sergei Sobyanin, στην εταιρία, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια λειτουργίας της. Από τη συγκεκριμένη φωτογραφία προκύπτουν και οι συγκρίσεις στις διαστάσεις του νέου βλήματος με τα R-77, R-74 και K-74.

Το ακροφύσιο είναι εμφανώς μεγαλύτερο κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι το νέο βλήμα ενσωματώνει σύστημα κατευθυνόμενης ώσης. Επίσης δεν έχει τα πτερύγια σταθεροποίησης, στο μέσο, όπως το τρίτο στη σειρά βλήμα. Ο κόκκινος κώνος στην κεφαλή του βλήματος παραπέμπει στο R-77, ο οποίος ενσωματώνει σύστημα καθοδήγησης ημί-ενεργού ραντάρ ή παθητικού ραντάρ ή υπέρυθρου συστήματος. Οι μικρές οπές, αμέσως μετά τον κόκκινο κώνο, παραπέμπουν σε πυροκροτητή προσέγγισης λέιζερ και πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας, θραυσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι η πολεμική κεφαλή ενεργοποιείται κοντά στο στόχο και όχι κατά την επαφή του με το στόχο. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το νέο βλήμα είναι εξέλιξη-έκδοση του R-77 και αναπτύσσεται για χρήση από το Su-57.

https://defencereview.gr/neo-vlima-aeromachias-anaptyssei-i-ros/

No comments :

Post a Comment