11/11/2019

Ισπανία: Τα αποτελέσματα των εκλογών

Ο λόγος που οι Ισπανοί κλήθηκαν να ψηφίσουν χθες για τέταρτη φορά σε τέσσερα χρόνια ήταν διότι ο Σάντσεθ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των Unidas Podemos, έπειτα από ατέρμονες διαπραγματεύσεις μετά τον Απρίλιο, ενώ ο Ριβέρα ήταν γενικά απρόθυμος να βοήθησει τον Σάντσεθ να επιστρέψει στην εξουσία.

Η συμμετοχή έπεσε στο 69,9% από 75,5% τον Απρίλιο. Κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
  • Οι σοσιαλιστές (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κερδίζουν 120 έδρες στο κοινοβούλιο, όχι μόνο πολύ λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών, αλλά και τρεις λιγότερες από εκείνες που εξασφάλισαν στις εκλογές του περασμένου Απριλίου.
  • Το Λαϊκό Κόμμα (PP) ακολουθεί με 87 έδρες, σημειώνοντας σημαντική άνοδο συγκριτικά με τις 66 έδρες στις προηγούμενες εκλογές.
  • Το Vox σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη, ξαναμπαίνοντας στη βουλή, αλλά αυτή τη φορά με υπεδιπλάσιες έδρες, 52 από 24 που εξασφάλισε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου. Ο ηγέτης του Vox, ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, έδωσε στη νίκη αυτή έναν συνολικότερο χαρακτήρα, κάνοντας λόγο για «πολιτιστική και πολιτική αλλαγή», επειδή άνοιξε «όλους τους απαγορευμένους διαλόγους». Τα συγχαρητήριά τους έστειλαν στο Twitter ο επικεφαλής της ιταλικής  Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και ο ηγέτης του ολλανδικού PVV (Κόμμα της Ελευθερίας) Γκερτ Βίλντερς.
  • Οι Unidas Podemos, η συμμαχία της ενωμένης ακροαριστεράς με το αντισυστημικό Podemos, εξασφάλισαν 35 έδρες από τις 42 που είχαν κερδίσει τον Απρίλιο,
  • Οι κεντροδεξιοί Ciudadanos βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση χάνοντας περισσότερες από 40 έδρες και μπαίνοντας στο κοινοβούλιο με μόλις 10. «Αυτό που είχαμε σήμερα ήταν ένα αδικαιολόγητα κακό αποτέλεσμα», δήλωσε χθες ο ηγέτης τους, Άλμπερτ Ριβέρα, ανακοινώντας ότι θα καλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση τα μέλη του κόμματος.
ΑΜΠΕ

2 comments :

  1. Ο Πέδρο Σάντσεθ (el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%BF_%CE%A3%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%83%CE%B5%CE%B8) είναι ο πιο alpha male Ισπανός, αυτός θα έπρεπε να ηγείται του VOX, αλλά δυστυχώς είναι σοσιαληστής.

    ReplyDelete
  2. ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ...alpha male ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΔΥΝΑΤΟ.

    ReplyDelete