13/11/2019

Κάθειρξη 702 (!) ετών σε δύο συνοριοφύλακες για μεταφορά λαθρομεταναστών Από αυτά εκτιτέα είναι 20 χρόνια.

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΤΙΤΕΑ (20), ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΑ 13. ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ 7 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΥΣΙΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΚΑΙ Η ΜΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ.

ΙΣΧΥΣ-ΜΕΤΡΟ 9: "ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ."

Βαριά καταδίκη σε δύο συνοριοφύλακες κι έναν πολίτη, οι οποίοι είχαν συλληφθεί πέρυσι για διακινήσεις λαθρομεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θράκης. Συγκεκριμένα, σε καθέναν από τους δύο συνοριοφύλακες επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 702 χρόνια, ενώ σε έναν πολίτη το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 698 ετών.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τουλάχιστον 26 υποθέσεις μεταφοράς  λαθρομεταναστών -11 τελεσθείσες και 15 απόπειρες-, με τη δράση του κυκλώματος να ξεκινά τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2018, ενώ στην κατοχή των τριών συλληφθέντων βρέθηκαν 29 κινητά τηλέφωνα, καθώς και 21 τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων. Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, που σχηματίστηκε για την υπόθεση, περιελάμβανε τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διευκόλυνσης εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, της διευκόλυνσης μεταφοράς κατ’ επάγγελμα, της δωροληψίας υπαλλήλου, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και άλλα αδικήματα.

Οι δύο αστυνομικοί, που υπηρετούσαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου, και ο αγρότης συνελήφθησαν έπειτα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε την είσοδο μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Οι αστυνομικοί φέρονται πως παρείχαν πληροφορίες για τη διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων που φυλούσαν τα σύνορα κατά μήκος της όχθης του ποταμού, και τις θέσεις θερμικών καμερών και άλλου εξοπλισμού. Οι δύο αστυνομικοί είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σε βάρος τους διατάχτηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Ο αγρότης συνεργαζόταν με έναν Σύρο πολίτη, με το κωδικό όνομα «Δημήτρης», ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην τουρκική πλευρά και διέμενε στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και με έναν άλλον αλλοδαπό με το ψευδώνυμο «Μίλαν», που διέμενε στη Βουλγαρία και διοχέτευε το κύκλωμα με οδηγούς για τη μεταφορά των λαθρομεταναστών από τα σύνορα στη Θεσσαλονίκη. Τα οχήματα ήταν υπερπολυτελή, μάρκας Porsche, προκειμένου να μην κινούν υποψίες, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να διαφεύγουν σε περίπτωση καταδίωξης.

No comments :

Post a Comment